Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kalatea - škůdce

Od: iva1* odpovědí: 2 změna:

Dobrý den, před časem jsem si domů donesla krásnou kalateu, která ale byla, jak jsem později zjistila, napadená škůdcem. Jde o nenápadnou bílou krupičku přichycenou zespod listu. Velmi listy poškozuje. Kdo má zkušenost, zkuste prosím poradit, co to je a jak se bránit. Děkuji.

doplněno 28.05.15 09:00:

Tak to je špatné. Jak mám zabránit přenosu na jiné rostliny? Mám doma příbuzné maranty, alokázie, aj. S těmi nikdy problém nebyl. Mám i u nich preventivně nanést postřik? Pomůže přemístění napadené rostliny do jiné místnosti...nebo už je, myslíte, pozdě? Děkuji.

Kalatea - škůdce

2 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Domnívám se, že se jedná o počáteční napadení sviluškou. Rostlinu řádně osprchujte proudem vody a zajistěte prostředí s vyšší vzdušnou vlhkostí. Napadení sviluškou obvykle podporuje moc suchý vzduch...

bruk600*

Dobrý den, rádce strejc má pravdu v určení škůdce, ale jeho postup vás svilušky zaručeně nezbaví. Na svilušku působí jedině tvrdá chemie. Už jsem svilušku několik let nemusel řešit, ale tehdy na ni docela dobře působil přípravek "KARATE", tento přípravek je na trhu stále, ale i svilušky si potupně vytvářejí rezistenci. Pro začátek zkuste nastříkat to Karate a to alespoň 3x po týdnu a ž 10 dnech. To je z toho důvodu, že na vajíčka tento přípravek nepůsobí a po odeznění účinku se pak může vylíhnout nová generace svilušek.

doplněno 28.05.15 16:49:

Pokud to půjde, tak postříkejte všechny rostliny, které byly v těsné blízkosti, nebo třeba všechny rostliny z toho jednoho okenního parapetu. Svilušky sice samy nelétají, ale přelezou, nebo je dokáže na krátkou vzdálenost přenést průvan.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]