Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kompostéry a množství posekané trávy

Od: magellanses* odpovědí: 13 změna:

Prosím, má někdo zkušenosti s kompostérem na zahradě? Mám trávník na ploše cca 500 m2 a mám problémy kam s posekanou trávou, když se v sezoně seká jednou týdně. Bio popelnice to neřeší, mám dvě a i přesto, že je naplním a patřičně udusám, se tam tráva nevejde, nehledě na to, že se biopopelnice u nás vyváží jednou za 14 dnů. Sousedovi na kompost to taky pořád nebudu moci vozit. Chtěl bych zkusit kompostér, ale asi tím to množství trávy taky nevyřeším. Sdělte mi někdo, za jak dlouho je možné kontejner vybrat a kolik sečí z těch 500 m2 by se vešlo do obsahu 900 l. Díky za rady.

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

pohanka*
hodnocení

3x

Tráva v kompostéru se za tři - čtyři dny slehne. Je dobré prosypávat vrstvy pískem, horší hlínou, trochu mulčovací kůry, vápno, listí, nalámané větvičky, zbytky z kuchyně, koňské kobližky atd.. Po naplnění čerstvou travou uvidíte, jak ta tráva pracuje, a z plného kompostéru bude za chvíli třetina, možná i míň, zároveň se zahřívá. Pokud si na zahrádce trávíte více času, tak je dobrá varianta trávu posekat delší, nechat zavadnout, uschnout, podle počasí, případně obracet jako sena, máte pohyb a opálíte se a do kompostéru dát již v porovnání malý zlomek suché trávy, oproti čerstvé, mokré. Ta mokrá tam stejně někdy plesniví, když nebudete prosypávat.

doplněno 26.05.15 21:03:

Kompostér 900 litrů Vám bude stačit.

doplněno 26.05.15 21:08:

Nejvíce trávy je nyní v květnu - červnu, potom je sekání možné s delší časovou prodlevou. I nárust trávy je s vyššími venkovními teplotami nižší.

humbucker*
hodnocení

3x

Ahoj. Na mulčování se vyprdni. Jen to zaneřáďuje plochu. Pokud sečeš rotačkou, tak tu sekanku sbírej a pak si založ někde v koutě větší přírodní kompost. Klidně 2x2 metry. A pak to po celou sezonu rovnej do úhledné hranice. S občasným pohozením hlínou jakéhokoliv druhu. Rotačkou sekáš +-každých 14 dní a tráva pak bude šikovně krátká a bude se dobře rozrovnávat a bude mezi ní málo místa na vzduch. Než ji po sekání stačíš překrýt zeminou, tak ji postříkej vodou. Ať ti nepřeschne. Pak v tom suchém stavu vydrží hrozně dlouho a dobře se nezkompostuje. Na takové ty domácí bioodpady, si můžeš pořídit plastový komposter a ten ti může stát někde blíž k domu. I ten bude dobré občas zasypávat a vlhčit. Známí tu posekanou a posbíranou trávu sypou kolem stromů. Tím, ty stromy hnojí. Mě se to ale nelíbí. Co si vybereš za řešení?

jabraka*
hodnocení

1x

Mám stejný pozemek,trávu kompostuji,z prken jsem smontoval komposter 2x3 m,asi 60 hluboký.Zatím se tam tráva vejde200 l sud,který mám vedle,pohltí také hodně trávy,za měsíc je v sudu polovina.Je potřeba obsah kropit,případně povápnit.Na podzim sud vyprázdním do kompostu.Trávu lze také využít pod brambory,případně s ní mulčovat pod stromy.

JABRAKA

floro*
hodnocení

1x

Sečte o kuličku častěji, bez koše mulčujte přímo na porost, nezapoměňte na správné hnojení a máte to bez práce, starostí a přemýšlení Kam s ním...

mecik*
hodnocení

1x

Dobrý den.Přidám svoji osobni zkušenost.Pozemek-trávník máme přibližně stejný ,také jsem nevěděl co s tím množstvím trávy. Dneska mám na zahradě v koutu dva komposty-přibližně 1,5x1,5m, hloubka okolo 1m. Jako stěny mi slouží střešní desky. Posečenou trávu vrstvím vždy do jednoho spolu se všemi zbytky-pletí,odpad bio z domácnosti atd., Brzy na jaře, přikryji 10cm zeminy a zaseji nebo nasázím okurky.Bohatě úroda okurek, kterou vedu vertiko postačí pro domácnost. A tak to otáčím pořád dokola.Po sklizni okurek kompost překátruji, výbornou zemičku použiji, větší, ještě nesetlelé části jdou do vedlejšího kompostu a proces se opakuje.

Děkuji za pozornost, mečík.

hodnocení

0x

Mě v souvislosti s tím napadlo - co potom s tím kompostem, když na zahradě mám jenom trávu a stromy?

ctenar*

Nasypat kolem stromů? Rozdat lidem?

pohanka*

Vytvořený kompost - zeminu používám na vyrovnání zahrady. Stále se mi tam objevují nějaké prolákliny, tak, jak krtá krtek. Nikdy nebude hotovo, zatraceně *zed*

ctenar*
hodnocení

0x

Jak dlouhé jsem ty části trávy, kterou odsekáte? Protože když to sekáte každý týden, tak moc dlouhé být nemůžou a v takovém případě byste mohl nechat posekanou /.... Ona by se sama rozložila a ještě vám pohnojila trávník.

ben®
hodnocení

0x

Dobrý den, máte velký pozemek, tak tam jistě najdete vhodné místo, kam trávu vyhrabete nebo umístíte. Uděláte pořádnou kupu, necháte pracovat počasí a pak už jen sledujete, jak se kupka zmenšuje a zmenšuje. Na jaře v tom místě vyhrabete zbyteček a a zakopete nebo vyhodíte. Komposter ani nepotřebujete (pokud nepotřebujete kompost).

Zdravím!

hodnocení

0x

pokud máte záhony mulčujte i je, navíc tráva z první seče se dá krásně rovnou zarýt a sázet do ní (sazenice, brambory). Jinak nejlepší komposter mám obyčejnou plastovou ohrádku 2x1x1m, která nemá spodek, jen víko. Dostal jsem jí z pneuservisu, netuším k čemu je tam mají, ale vydrží víc než kupovaný komposter (stěnu má žebrovanou tlustou cca 2cm - jako skládaný karton, jen je z plastu). *palec*

Až mi doslouží kupované kompostery jdu si opět pro ohrádku, tu se mi nepovedlo vůbec ani poničit, kupované jdou velice snadno prorazit lopatou... :(

magellanses*
hodnocení

Děkuji všem co mi poslali návrhy na řešení. Předložil jsem to manželce a rozhodla koupit dva kompostéry po 800 litrech. Zítra je objednám, když se jí zdá že jeden bude málo. Zdravím vás všechny.

zeli*

Některé obce nabízejí dotované kompostéry - bere se to jako předcházení vzniku odpadu. Zkuste se poptat, jestli se to netýká zrovna Vaší obce :)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]