Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zálivka okurek a rajčat

Od: cryon odpovědí: 14 změna:
Dobrý den. Chtěl bych vás požádat rádcové jak je možné zalévat tyto dva druhy zeleniny a kdy a jak aplikovat přípravky proti plísni. Zalévat brzy ráno nebo večer je jasné. Lze však používat studenou vodu bez odražení? A co můžete poradit k postřikům proti plísni? Asi preventivně, ale jak často? Moc vám děkuji.

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Rajčata a okurky se snažím zalévat ke kořenům, aby listy zůstaly suché a netvořila se na nich brzy plíseň. Obě rostliny mají rády odraženou vodu, zvlášť když jsou v létě velká parna, Teď stačí ráno napustit do konve vodu a večer s ní zalít (popř. ještě nachystat na příští den). Loni jsme měli se sousedama každý kolem 50 rajčat a chytly plíseň všem, postřiky šplíchajícím i nešplíchajícím... Takže když je "špatný "rok, rajčata i okurky jsou plesnivé během týdne, dvou...

Tak se zahrádkáři zase příští rok snaží a doufají, že bude lepší rok než loňský, protože vlastnímu slaďoučkému vyzrálému rajčátku i okurce se přece nic nevyrovná !

Přeji pěkný den

doplněno 18.05.15 15:58:

Myslela jsem 50 SAZENIC rajčat...

Rajče:

Kamarádka na jižní Moravě loni taky rajčatový úspěch, my jsme s plísní pohořeli...

rajce*

Padesát rajčat to mám víc na jedné sazenice. A vloni poprvé plíseň nechytly ani ty co jsem sklízel zelené. Bez stříkání a to byly na dešti.

doplněno 18.05.15 16:05:

Známá vloni nedaleko taky pohořela. Možná proto, že nedaleko pěstovali brambory. Oblast Náchodsko

hodnocení

2x

V nějakém televizním dokumentu, anglický zahradník zapustil vedle každého keříku rajčat, květináč. A zalíval do něho Naplnil ho až po okraj. Dírkami ve dně se voda dostávala ke kořenům a nezaléval okolí. Já jsem kolem každého keříku udělala v zemině takový jako lavor a zalívala jsem do něho. Voda zůstavala jen v určeném prostoru a já nezalévala celý prostor, tedy i plevel. Kdysi jsem objevila i tento nápad. Obdoba toho květináče.

Zálivka okurek a rajčat
martinas*

Jé, to je super. Určitě vyzkouším. Díky za inspiraci.

babkazov, mohu se tě zeptat, z čeho jsou ty zelené špičky, které se zapíchnou do země? Určitě bych si to vyrobila.*tanec*

dejm

ja myslím že by se daly použít koncovky z vytlačovacích tub (silikon,akrylát a pod) dají se koupit samostatně

hoststary*

babkazov: vaše dva roky stará rada je i teď akutální, díky za radu, kdybych mohl, dal bych vám bod. Funguje to.

*vtip* Prima, prima ;)

babkazov a kde seženu ty zelené špičky? děkuji za radu. :)

V jiné otázce tohle už Clayman vyřešil poradte.cz/...

doplněno 12.07.17 18:17:

Já jsem hodně používala staré květináče, které jsem zapustila do země vedle rostliny. Do květináče jsem nalila vodu a ona, dírkama prosakovala do země. Dávkovala jsem přesně k rostlině a voda se nerozlívala po záhonu. Tenkrát mě nenapadlo, sestřihnout petku, nadělat do dna dírky. Zapustit do země a udělá to stejnou službu. ;)

doplněno 13.07.17 06:31:

Blešík, máte pravdu. Tyhle rostliny mají kořeny mělce. Není potřeba zakopávat petku hluboko do země.

nejsem babka, ale odpovím. Tady je odkaz na obchod u nás. zbozomat.cz/...

doplněno 18.07.17 19:59:

Ale pozor, teď jsem si přečetla co píše ten kdo si to u nich koupil. A jsou to evidentně ty samé co jsem si koupila já letos na jaře na AliExpressu, protože zákaznice nenašla žádnou lahev na kterou by to mohla našroubovat. Tu samou zkušenost jsem udělala i já, takže tady jsou ty zobce k ničemu. Já za ně dala pár korun, ale ten chytrák je prodává s marží a ještě zaplatíte poštovné. Můžete se podívat, přidávám odkaz.

fr.aliexpress.com/...

doplněno 18.07.17 20:05:

A co je od toho českého prodejce nejhorší sprosťárna je to, že on musí vědět, že tady to nepasuje na žádnou petku kterou člověk může sehnat. Máme prostě jiný standard. Jedině si nechat dovézt nějakou limonádu z Anglie a i tam měli lidé problémy najít vhodnou petku. Já to četla v recenzích na tento výrobek.

luha*
hodnocení

0x

Celkem dobrý přípravek je Akrobat, je na bázi zinku a manganu se špetkou systémového prostředku. Měďnaté postřiky

reagují s chlorofylem a po zavaření mají okurky nezdravou flekatou zelenou barvu. (A. lze použít jak na rajčata, tak i na okurky).

hodnocení

0x

Podle mě, ani mě, aqni rostlinám není příjemné se polít studenou vodou, ale když to přežiju já, přežijí to i rostliny. Já je ve sskleníku zalévám normálně hadicí ze studny. A dobrý. Je dobrý, před výsadbou udělat v zemině misku, kde se bude zdržovat více vody najednou, nebo vedle okurky zarazit hluboko do zeminy hranol, např, 7X7 cm obvod, vytáhnout ho a do něj pak zalévat. (Jde to v kypré zemině ve skleníku.) Okurky chtějí vody hodně. Rajčata méně, ale oboje má kořeny dost mělce. U okurek to spodné prolití zajišťuje vlhkost odspodu. Když je plíseň, listy pomalu likviduji, u okurek někdy i 2x otrhám všechny a ještě obrazí a zarodí - větší úspěch, než při chem. postřiku, alespoň mám tu zkušenost já.

ten fígl se zaraženým a pak vytaženým hranolem používal táta u dvou jabloní. Nevím, proč jen u nich. Je zajímavé, že u té jedné nikdy díru nenaplnil. Vypadalo to, že to lije do nekonečného prostoru. Musel ji udělat o kus vedle.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]