Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Poznáte někdo

Od: pckop® odpovědí: 8 změna:

Dobrý den. Dnes na vycházce jsem zakopl o tyto květiny. Jsou to určitě nějaké vstavačovité, ale otázka které. Díky

Poznáte někdo
Poznáte někdo #2

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

První je vstavač prstnatec májový a druhá vstavač kukačka, nebo vstavač vojenský, obě rostliny chráněné.

Mohla bych se zeptat trochu blbě? Co to přesně znamená chráněný? Kdybych na něho třeba narazila a měla sebou úplně náhodou lopatku, tak bych si ho nesměla vydloubnout a přesadit do zahrady? Tak bych si ho, třeba zrovna já, opatrovala a chránila ho ze všech sil také. A co kdybych to nevěděla, že je chráněný a jen by se mi hrozně líbil a já měla zase náhodou tu lopatku v kapse? *hi* A nenadávejte mi. Ještě jsem to neudělala!

sebod*

Suzy. I kdyby sis je "náhodou" někde vyrýpla, tak s nimi na zahradě parádu neuděláš. Mají velice specifické požadavky na vše - půdu, vlhkost, okolní rostliny..., takže na zahrádce je naprosto malá šance, že Ti příští rok vyrostou.

Aha. Díky za vysvětlení! S.

hodnocení

2x

Podle mě je pevní z nich VSTAVAČ MÁJOVÝ: Kukačka nemá skvrnité listy a nemá je po celé lodyze, jen v přízemní růžici. Tato krásná rostlina je u nás ještě v některých místech rozšířená, na rozdíl od ostatních vstavačů.

Druhá je podle mě VSTAVAČ MUŽSKÝ. Má dva poddruhy: VM pravý a VM znamenaný.

Zase závidím a moc! Já když o něco zakopnu, bývá to obvykle kopřiva dvoudomá. :( A vy hned o takové krásné a vzácné rostlinky! Nemáte tam také někde úpolíny? Také by touto dobou měly kvést. Jaga.

Paní Jago,trochu vám budu oponovat.Právě dobrým poznávacím znakem u vstavače mužského je přízemní list,který je drobně tečkovaný,jakoby postříkaný tmavou červenou barvou a u kukačky jsou přízemní listy široce kopinaté,žlábkovité,ale bez skvrn. 2.foto je vstavač obecný -kukačka.

sebod*

Jago. Vstaveče teď kvetou v Lázních Bělohradě v Bažantnici (místní lázeňský park - volně přístupný)

hodnocení

0x

Ano, je to Vstavač kukačka a je jich, alepoň u nás, nyní hodně. Je to jedna z mnoha a mnoha orchidejí, které u nás rostou. Je chráněná(ý).

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]