Nejste přihlášen/a.
Dobrý den. Dnes na vycházce jsem zakopl o tyto květiny. Jsou to určitě nějaké vstavačovité, ale otázka které. Díky
První je vstavač prstnatec májový a druhá vstavač kukačka, nebo vstavač vojenský, obě rostliny chráněné.
Mohla bych se zeptat trochu blbě? Co to přesně znamená chráněný? Kdybych na něho třeba narazila a měla sebou úplně náhodou lopatku, tak bych si ho nesměla vydloubnout a přesadit do zahrady? Tak bych si ho, třeba zrovna já, opatrovala a chránila ho ze všech sil také. A co kdybych to nevěděla, že je chráněný a jen by se mi hrozně líbil a já měla zase náhodou tu lopatku v kapse? A nenadávejte mi. Ještě jsem to neudělala!
Podle mě je pevní z nich VSTAVAČ MÁJOVÝ: Kukačka nemá skvrnité listy a nemá je po celé lodyze, jen v přízemní růžici. Tato krásná rostlina je u nás ještě v některých místech rozšířená, na rozdíl od ostatních vstavačů.
Druhá je podle mě VSTAVAČ MUŽSKÝ. Má dva poddruhy: VM pravý a VM znamenaný.
Zase závidím a moc! Já když o něco zakopnu, bývá to obvykle kopřiva dvoudomá. A vy hned o takové krásné a vzácné rostlinky! Nemáte tam také někde úpolíny? Také by touto dobou měly kvést. Jaga.
Paní Jago,trochu vám budu oponovat.Právě dobrým poznávacím znakem u vstavače mužského je přízemní list,který je drobně tečkovaný,jakoby postříkaný tmavou červenou barvou a u kukačky jsou přízemní listy široce kopinaté,žlábkovité,ale bez skvrn. 2.foto je vstavač obecný -kukačka.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.