Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jaký lipový květ

Od: trhalka odpovědí: 7 změna:

Dobrý den,chtěla bych udělat mamce radost a nasbírat jí lipový květ na čaj. Ale na p.c. jsem vyčetla že je líp více druhů a hodí se na sušení jen 1. Jak poznám ten správný strom lípy? Co když utrhnu jiný druh lípy,nebude jedovatý?

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Stručně se dá říci, že se sbírá květ lip srdčitých (velko i malolistých). Žádný z květů různých lip není vysloveně jedovatý. Dá se jednoduše doporučit nesbírat květ z lip s listy, které mají chloupky, což je na první pohled patrné.

trhalka0
hodnocení

děkuji,chápu že budu hledatl lípu co má na listech chloupky,

pokud chloupky na listech nejsou tak ta lípa asi nebude léčivá,děkuji

stracena*
hodnocení

2x

Promiňte, trhalko, ale zdá se mi, že jste to pochopila přesně naopak. Trhejte lipové květy ze stromu, ktzerý nemá chlupaté listy. Stracena

hodnocení

0x

Květ se sbírá z nejběžnější lípy a to je Lípa srdčitá. Otravy z jiné lípy se nikdo nemusí obávat.

doplněno 14.05.15 13:46:

botanika.borec.cz/...

doplněno 14.05.15 15:29:

Ono je jedno, jak to pochopila, protože jak lípa srdčitá (malolistá), tak lípa velkolistá mají na rubu listů v úpatí žilek chloupky. Malolistá rezavé a velkolistá bílé. A pak je řada kříženců. Pro sběr květů se používají všechny.

trhalka00
hodnocení

ano,ale šlo mi o to abych poznala ten strom tí lípy srdčité když je těch líp více

luha*
hodnocení

0x

Rozhodně bych nesbíral květy lípy americké (roste delší dobu i u nás a z vysazených stromů se může šířit i do volné přírody).

doplněno 14.05.15 21:41:

Lípa malolistá se spolehlivě pozná podle toho, že vyvétá jako poslední v řadě.

sebrle
hodnocení

0x

Zdravíčko,již mám už na plátně a suším. Nyní je v květu a trhá se i s listem,do čaje už jen květ,jsou 3 druhy:velkolistá(teď kvete),malolistá(v létě),obecná(kříženec)[ta se netrhá]. Strom košatý,statný,list srdce,květ na stonku,žlutý,sladce vonící.Žádná není jedovatá.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]