Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Čerstvý koňský hnůj vs rajcata

Od: clayman® odpovědí: 7 změna:
Dobrý den,
Na zahradě používám kompost, posecenou trávu a granulovaný hnůj. Mám možnost čerstvého koňského hnoje...
Můžu ho využít při sázení rajčat popř jahod?
Že bych do jamky 30cm hluboké dal hnůj, prekryl 5cm hlíny a na to zasadil? Spali kořeny nebo je bude zahřívat jako ve skleníku?
Díky

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ju*
hodnocení

1x

No zkusit to můžete, já bych čerstvý hnůj pod sazenice - jakékoliv nedával, jedině zaleželý nejlépe loňský, ale třeba to někdo osvětlí- možná koňský není tak agresivní a nic to neudělá...takže je to na Vás...

Čerstvý hnůj bych pod sazenice neriskoval. Spálení kořínků je pravděpodobné. Použijte kompost nebo ten hnojový granulát a koňský zkompostujte na další rok(y).

doplněno 11.05.15 15:01:

Aby hnůj hřál, tak vykopejte pod každou sazenici díru tak 60 cm hlubokou, našlapejte 30 cm hnoje a prolejte horkou vodou. Pak kompost a zemina. Živiny hnůj stejně letos nedodá, protože se musí nejdřív alespoň částečně rozložit. Práce náročná, ale zbytečná.

Za časů, kdy se u nás pěstovala rajčata hlavně ve sklenících a fóliovnících se koňský hnůj vyvažoval pomalu zlatem :) Pak přišla teplá léta, éra receptáře a nové odrůdy a rajčata se stěhovala ven.
Navíc rajče je příbuzné brambor a těm se taky daří když se k nim do hrobky nastele hnůj.
Já bych se toho nebál.

111®
hodnocení

1x

ke kořenům určitě NE, ale vykopat díru, dát hnůj, pak hlínu, a pak teprve rajčata, on ten hnůj bude hřát odspodu..ale do kontaktu s kořeny čerstvý hnůj by přijít neměl..

hodnocení

Udělám to na půl, půlku s hnojem čerstvým a půlku s granulovanym. Alespoň bude srovnani :)

pohanka*
hodnocení

1x

Přidávám svůj hlas k většině. Koňské kobližky - podestýlka se na hnojení používá až druhý rok po zkompostování. Lépe se uvolní živiny a i z hygienického a zdravotního hlediska je to tak lepší.

Čerstvé kobližky se dávají do pařníků a skleníků, a svým teplem //nastartují se i proléváním horkou vodou// udržují požadované klima v těchto prostorách, kdy venkovní teploty ještě nedosahují příznivých teplot.

suchy*
hodnocení

0x

vyhrábnu díru pro rajče,šup tam lopatu hnoje a na to sazenici a je to.Rajčata jsou velmi náročná na živiny a hnůj jim nevadí.i když já jsem nikdy nepoužíval vyloženě čerstvé koblihy,ale vždycky byl už trochu proleželý.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]