Nejste přihlášen/a.
Zdravím, zajímalo by mě prosím za jak dlouho po sesbírání pampelišek se musí začít dělat med, resp. jak dlouho ty utržené pampelišky vydrží. Díky
Pampelišky máš sbírat rozvité, v plném květu. Zpracovat nejlépe ihned, protože se zanedlouho po utržení zavírají. Teprve pak z nich získáš to, co potřebuješ. Já jsem pampelišky neoplachovala, sbírala jsem je v čistém prostředí bez prachu, a takové ty černé potvory (broučky), kterých na nich bylo minimum a jsou na žlutých květech krásně vidět, jsem jen oklepala. Opláchnutím se totiž zbavíš části cenného pylu. Pak už asi postup znáš. Jen varuju před dlouhým varem, fakt musíš hlídat konzistenci, protože se mi jednou stalo, že jsem jednu várku po vychladnutí ze skleniček nemohla dostat Tak hrozně to ztuhlo . Hodně zdaru přeju!
Má krásnější polovička mi na nápad udělat med z pampelišek řekla, že je to spíš "medový" sirup, než med jako takový. Zdá se mi to jako dobrý argument, i když jsem se těšil, že půjdeme někam na louku kam moc nechodí psi a nasbíráme toho kamion. Alespoň by jsme byli spolu na čerstvém vzduchu. Poslední dobou jsou i akce na cukr kolem 9-10,-Kč/kg, tak si myslím, že by se to i vyplatilo. Pamatuju, že když jsem byl malý, tak to mamka vařívala hned.
Zkuste někdy tenhle pampeliškový med použít místo cukru třeba do marmelád, nebo kompotu. Mňamka
ra252 bod
sepi: med se dává do čaje místo cukru, voda nesmí vřít, musí být chvílku odstátá, jinak vařicí vodou odbouráte ty "dobré věci" jako vitamíny apod., které v medu jsou, to o čem se tu bavíme však není med ale jakýsi pampeliškový sirup, v podstatě z pampelišek odmočíte pyl s nějakými "vitamíny" z pampelišky samotné a pokud se dobře pamatuju, přidává se do toho dost cukru, takže i proto se to dává do čaje místo cukru, jelikož samo o sobě je to dost oslazené. Předpokládám ale, že to má stejné kritéria jako med, tzn. nezalévat to vařící vodou, ale dát to do čaje až po tom, co voda v hrnku přestane vřít ... ideálně asi po tom, co se vytáhne sáček s čajem.
pro pampeliskovy med toto neplati, med se cca 2h vari! Cili davat pampeliskovy med do zchladleho caje je jen pro dobry pocit
pro vsechny, kdo mluvi o sirupu, med se musi varit tak dlouho az je husty, ale ne husty v kastrolu, husty za studena. Je na to takovy "figl", vareckou kapnout na studeny talir a po vychladnuti (30-60s) otestovat konzistenci medu. Dalsi rozpoznavaci "finta" je, ze pri vareni, zacne hmota penit a vzkypovat nahoru. Dnes jsem med varil. Pri pouziti trtinoveho cukru je med pekne tmavy. Na obrazku je med ze 750g trtinoveho cukru. Ve sklenici bylo 650g zeli, nevim kolik ma litru. Pouzil jsem petrklice, sedmikrasky a samozrejme pampelisky. Uz se tesim na bezovy a lipovy test
strihat pampelisky po jedne nuzkama je dost otrava, ale pak nebude med horky.
Recept je jednoduchy:
1) na 1-2 litry vody (to je fuk, klidne 5L, voda se vyvari) se dava cca 300-500ks pampelisek nebo jinych kvetu, je to fuk proste plna az vrchovata miska s prumerem 30cm s tim, ze pampelisky atd se trhaji v poledne a jen ty rozvinute, co barvi prsty (vic pylu), narozdil od "nedozralych" maji pekne syte zlutooranzovy stred
2) pak se maji varit 20minut na minimalnim plameni (to nedelam) // preliju je jen horkou vodou, pripadne zapalim pod kastrolem na chvilku, aby byla voda opravdu horka, a necham tech 20 minut zavadnout (pampelisky "spadnou" a prestanou plavat na hladine) poctive a casto micham
3) precedim vyluh bud hned nebo po par hodinach nebo druhy den (vyrazny rozdil v chuti vysledneho medu nepozoruju) pres starou polyesterovou zaclonu (mikronove otvory v sitce), nova stoji 50Kc
4) citronova stava z 2 citronu a par kolecek vcetne kury (pozor! 2 citrony na 750g cukru je moc, jeden by byval akorat, tuto varku medu si holt do kafe dat nemuzu) + stava z 1 pomerance (na chut), necham chvili zavadnout a znovu to precedim
5) nyni tam hodime par kolecek citronu a nechame vodu varit tak dlouho az zacne houstnout a penit a testujeme na talirku hustotu medu
6) nalijem do sklenic a do kastrolu udelame caj, aby nic neprislo nazmar
na fotce je med ze 750g cukru, je stejne husty jako vceli med od vcelare.. kupny tak husty neni
v receptu mi chybi mnozstvi cukru = 1,5kg (mel jsem jen 750g cukru, proto je varka mensi, i kvetu a medu je polovic)
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.