Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kdy sázet prostokořenné stromky?

Od: kklaban odpovědí: 7 změna:

Dobrý den, mám problém. Sháněl jsem v zahradnictví několik ovocných stromků (2 třešně, 2 jabloně, 1 hrušeň a 1 švestku) k výsadbě a pán mi řekl, že na prostokořenné stromky je již pozdě, že se neujmou.No a proto už žádné nemají k prodeji.

Pak jsem hledal na netu u STARKLA a ten normálně ovocňáky nabízí, tak jsem si ty stromky objednal a dnes mi mají přijít. Co myslíte vy? Ujmou se nebo jsem to koupil zbytečně?

Moc vám děkuji za pomoc.

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

limetka*
hodnocení

2x

Tam jde o to, že pokud už mají narašené listy, mají velký odpar vody a těmi holými kořínky bez kořenového vlášení ji nedokážou nahradit a většinou se neujmou. Proto je během vegetace lepší sázet stromky z kontejnerů i s kořenovým balem. Ale co už? Když už je máte objednány, namočte je aspoň na den do kýblu s vodou, při výsadbě kořeny nůžkami mírně zakraťte a po zasazení hóódně zalévejte. příroda je mocná čarodějka a umí občas zázraky :)

paw*
hodnocení

0x

Pokud prijdou, tak sup s nima do zeme. Je to sazka do loterie. Bud se ujmou nebo ne. Proto se sadi v dobe vegetacniho klidu. Dalsi moznost mate na podzim.

kklaban
hodnocení

Tak uvidíme no. Před týdnem jsem sázel hrušeň sloupovou, kterou jsem dostal od tchána a ta se ujala v pohodě ještě.

hodnocení

0x

Ale ujmou,,zalévejte je a ujmou se. Ony ty v květináči stejně ta hlína opadá a jsou prostokořenné...jak je vytáne z květináče.

hodnocení

0x

Musíte vybírat z nabídky - já byl před 14ti dny v zahradnictví a potřeboval 4 stromky - z cca 40ti stromků byla snad třetina použitelná - ostatní už byly oschlé.

Po převozu někdo dává na pár dnů do vody - já je dávám hned do země a ráno i večer kýbl vody. Ujaly se mi všechny 4 - broskvoň, meruňka, hrušeň a jabloń.

Jabloně jsou plevel - to můžete sadit celý rok... hrušeň bych tipoval na stejnou třídu, u třešní a švestek mám špatné zkušenosti - buď se neujaly nebo jsou "plané" - už 4 roky na zahrádce bez valného úspěchu...

No a po zasazení je vždy ještě "omladím" - ostříhám tak jednu-dvě třetiny větví, aby to kořeny zvládly vyživovat.

kklaban
hodnocení

No já vybírat moc nemohl, páč jsem to bral přes Stárkla z jejich e-shopu. Tak uvidíme, v jakém to bude stavu až to dneska přijde domů :)

kklaban
hodnocení

Všem děkuji za odpovědi.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]