Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, mám problém. Sháněl jsem v zahradnictví několik ovocných stromků (2 třešně, 2 jabloně, 1 hrušeň a 1 švestku) k výsadbě a pán mi řekl, že na prostokořenné stromky je již pozdě, že se neujmou.No a proto už žádné nemají k prodeji.
Pak jsem hledal na netu u STARKLA a ten normálně ovocňáky nabízí, tak jsem si ty stromky objednal a dnes mi mají přijít. Co myslíte vy? Ujmou se nebo jsem to koupil zbytečně?
Moc vám děkuji za pomoc.
Tam jde o to, že pokud už mají narašené listy, mají velký odpar vody a těmi holými kořínky bez kořenového vlášení ji nedokážou nahradit a většinou se neujmou. Proto je během vegetace lepší sázet stromky z kontejnerů i s kořenovým balem. Ale co už? Když už je máte objednány, namočte je aspoň na den do kýblu s vodou, při výsadbě kořeny nůžkami mírně zakraťte a po zasazení hóódně zalévejte. příroda je mocná čarodějka a umí občas zázraky
Musíte vybírat z nabídky - já byl před 14ti dny v zahradnictví a potřeboval 4 stromky - z cca 40ti stromků byla snad třetina použitelná - ostatní už byly oschlé.
Po převozu někdo dává na pár dnů do vody - já je dávám hned do země a ráno i večer kýbl vody. Ujaly se mi všechny 4 - broskvoň, meruňka, hrušeň a jabloń.
Jabloně jsou plevel - to můžete sadit celý rok... hrušeň bych tipoval na stejnou třídu, u třešní a švestek mám špatné zkušenosti - buď se neujaly nebo jsou "plané" - už 4 roky na zahrádce bez valného úspěchu...
No a po zasazení je vždy ještě "omladím" - ostříhám tak jednu-dvě třetiny větví, aby to kořeny zvládly vyživovat.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.