Nejste přihlášen/a.
Vážení rádcové, zahradníci, moc se mi líbí v letáku Lídl květina Osteospermum (tvrdosemeník) (ta cena se mi líbí také). Jen netuším a nemohu najít zda je to letnička nebo trvalka, jetli to můžu nechat v květináčcích nebo musím přesadit do země (eventuelně truhlíku). Našla jsem na netu rozpory- jedni tvrdí letnička, druzí radí jak zazimovat. Máte zkušenost? Děkuji. L
ceskestavby.cz/... -trvalka
ireceptar.cz/... - letnička
Léta jsme v našem zahradnictví Ostea pěstovali, a potvrzuji, že tyhle krásky mají své "mouchy", které již byly zmíněny ostatními. Přesto ale doporučuji, když se vám líbí, udělejte si radost. Když pořizujete řezanou květinu do vázy, dáte za ni jistojistě víc, než 40 Kč a vůbec na ni nečiníte nárok, aby Vám vydržela a kvetla od května do října Je mnoho dalších květin, ktelé zavírají květ na noc a za deště - messembryanthemum, lampranthus, gazánie - přesto jsou za slunka krásné, a kdo chodí obdivovat květiny za deště, nebo v noci
Je spousta dalších rostlin, na kterých se rády pasou mšice - růže, solanum, petúnie, verbeny - přidá to člověku práci je ošetřit, ale často se vyplatí mít nějakou "detekční" rostlinu, aby byl nálet mšic avizován včas, a člověk stihl v zárodku ošetřit preventivně i ostatní rostliny. Osteospermum může i zastavit kvetení, stejně jako anglické muškáty, lotusy, heterocentron, a jiné, ale v tu chvíli, kdy kvetou jsou prostě překrásné. A zpravidla jsou i pěstební postupy, jak je zase donutit kvést. Někdy stačí jen zastřihnout a ulklidit na 2-3 týdny do chládku, jindy omezit zálivku a hnojení. Nebo takovou květinu prostě vyměňte za jinou, jako ty ve váze. Váš zahradník bude jistojistě rád
Ano, pokvetou a budou dělat radost a pak si prostě koupím jiné. Tento týden mají hortenzie, nádhera. V pátek nebo sobotu jedu do Věžek a tam se pokochám a jistě utratím spoustu peněz. Hlavně aby nepršelo a nebyla zima, . Ještě jednou díky všem a pokud znáte krásnou květinu pro nás zahradníky-kozlíky, sem s ní.
Já mám moc ráda vitálku, nemá většinou žádné škůdce., a kvete celé léto. ceskestavby.cz/... Jinak karafiátky, fuchsie, okrasný tabák. Je toho spousta a dělám to přesně jak již bylo řečeno. Každý rok si říkám, že toho nebudu tolik pěstovat, potom přijde květen a jdu tržnicí a nemohu to domů unést. ..potom každý den jen zalívám s lítám okolo toho, jak divá..ale mám z kytiček velkou radost. To osteospermum jsem také měla, ale přesně jak to psali přede mnou, ze začátku kvete, ale potom už nic moc. Třeba ten okrasný tabák je mnohem lepší a voní, ale je málo k sehnání, alespoň u nás. Tak kytičkám zdar, hlavně ať je krásné léto a vše prospívá...
Ve své domovině trvalka, tady se pěstuje jako letnička. Zkuste zazimovat, radí světlo, 10stupňů, mě se nikdy přezimování nepovedlo. Lze pěstovat v květináči i ve volné půdě. Pozor na mšice.
Dík, ty mšice mě netěší, mám kousek dál než bych je chtěla dát keře libečku a bylinkovou zahrádku. Ale neodolám, jsou nádherné.
doplněno 23.04.15 11:52:Nekazte mi radost, nejdříve mšice a teď zas kvete jen za slunka. Já se na to vyprdnu, chci nějakou krááásnou květinu na chalupu.
U nás je to jen letnička a musí být na slunci. Když bude pršet nebo zataženo, má květy stažené. Tak krásná jako jí vidíte na fotografii je jen za slunných dnů.
Já Vám nechtěla kazit radost, bylo to jen varování.
Když se léto nevydaří, je to vážně kytka k ničemu. Také žádná trvalka nemůže kvést celé léto a jestliže rostlinu někde nazývají trvalkou která kvete od května do mrazů, nerozumí tomu, nebo lžou.
Když se mšice přemnoží, jdou na všechno, ale nemyslím že by záměrně vyhledávaly právě Osteospermum.
Jestli to má být na zahrádku na chalupu, já bych dala bych přednost několika trvalkám které pokvetou návazně po sobě, každá v jinou dobu. Je tím postaráno o dekoraci i pro všechna další léta.
No jo, po všechny další léta...prdlajs, jen dokud nějaký dobrák nezapomene zavřít branku a nepustí tam slepice. Letos jsem na skalce díky slepičímu nájezdu přišla o všechno, dokonce ani netřesk nepřežil. Tak jsem myslela, že tam dám 4 kvetoucí tvrdosemeníky v květináčích a ty vždycky schovám když tam nebudu. Už je tam venkovní azalka, má krásně na květ ale když odjíždím jde na venkovní parapet. Další problém je, že nepoznám rašící trvalku od trávy a tak pod mou rukou, z jara kdy dávám skalku do pořádku, zhyne kde co.
Letnička a dost náročná, kvetla mi chvilku a pak už zbytek sezony ani kvítek - a to si troufám říct, že kytkám trošku rozumím a už jsem leccos vypěstovala.
doplněno 27.04.15 10:17:Liduš - to znám, taky nikdy neodolám každý rok tvrdím, že toho na terase nebudu mít nějak moc...a pak někde něco uvidím...
Také jsem jí zkoušela přezimovat, bohužel neuspěšně . Byla v květináči při asi 10C.
Mě se líbí toto Osteospermum ale nemohu nikde sehnat ani rostlinu ani semínka :
Dík za vaše rady, někdo si prostě říct stejně nedá a tak jsem si včera 3 květináčky koupila (žlutá, červená, růžová), cena 40kč/kus, je to krásné ale jak nebude svítit budu
. Dcera mi je donesla se slovy, aspoň na chvilku od tebe zase bude pokoj.
Limetko ale ta je tak krásná, budu se aspoň chvíli kochat, drahé to nebylo a Lídl určitě zase bude mít něco v nabídce.
Osteospermum pěstuji ze semínek (z těch z Lidlu vzešla skoro všechna u jiných zdrojů semen to bylo špatné) a v loňském teplém podzimu mu všechny kvetly už do listopadu. Měla jsme je normálně v záhonu, nikoliv v květináči.
A moc jsem je nehnojila, neboť květiny byly i na záhonech se zeleninou.
Osteospermum mam venku ve větším truhlíku od jara. Je na stejném místě i v lijácích, prostě ji vůbec neřeším a kvete ještě teď a to je 1 prosince . Nevím zda mi půjde vložit foto, neboť reaguji na velmi starý dotaz. Momentálně sháním info jak přezimovat, ale jelikož ji mám stále venku a to bylo přes noc už i mínus 2 a stále drží
. Mam v plánu ji uklidit a přezimovat jako muškáty a uvidim zda se zadaří...Nikde nemohu najít pořádné informace. Jinak celou dobu krásně kvete a rozrůstá se, neměla jsem u ní žádný problém s mšisemi ani sviluškami. Rozhodně doporučuji, já mám zatím jen jednu barvu modro fialovou a rozhodně koupím i jiné barvy, po vyzkoušení této.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.