Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Magnolie-pestovanie z konárika

Od: teri70* odpovědí: 3 změna:

je možné dopestovať magnoliu z mladého konátika?

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x
Píše se že ano. Já taky loni zkoušel píchnout asi pět větviček do vlhké hlíny. Ale bez úspěchu. A to i přes to že jsem konce strčil před zasazením do stimulátoru. Jenže loni byl na takové experimenty špatný rok. Chvíli příliš mokro chvíli příliš sucho. Nechytlo se mi ani víno, které se jinak řízkuje poměrně ochotně. Letos jsem napíchal broskvoň a áronii tak jsem zvědav.

Množení magnolií je poměrně složité.

" Pokud se pokusíme o řízkování, odebíráme řízky z mladých rostlin dobře vyživovaných a s výraznými přírůstky. Řežeme v červenci až srpnu polovyzrálé nejlépe vrcholové řízky s 2 až 3 listy. Spodní část upravíme podélným oboustranným seříznutím, aplikujeme pudrový stimulátor s obsahem 1 až 2 % IBA. Množárnu vytvoříme ve skleníku nebo pařeništi. Řízky pícháme do směsi rašeliny a písku v poměru 3:1 do truhlíků. Prostor těsně uzavřeme fólií a zastíníme. První zimu mladé rostliny nejlépe přečkají ve skleníku nebo jiné bezmrazé místnosti. Magnólie patří mezi obtížně řízkovatelné dřeviny a práce vyžaduje určité zkušenosti."

Zdroj: pestovani-rostlin.unas.cz/...

hodnocení

0x

Mám osobní zkušenost, že magnolie se lépe množí tzv."hřížením". Na podzim jsme jednu spodní větev ohnuli k zemi, v půlce zahrabali do hlíny a zajistili drátem v zemi a nechali přes zimu zakořenit. Větvička začala minulý týden kvést, tak jsme ji opatrně vyryli, ucvakli zakořeněný konec, zasadili na nové stanoviště a odstranili květy, aby dobře zakořenila... Množím si takto i červené a černé rybízy, je to vždy téměř "tutovka" ! Tak ať se příště povede, pěkný večer

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]