Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
máme na zahradě smrk starý cca 40 let. Byl nádherný, ale nyní začal silně opadávat a zdá se nám, že usychá. Vnitřní větvě jsou v podstatě téměř bez jehličí nebo je suché, zrzavé. Co s ním? Znamená to, že už se nevzpamatuje?
I když se to nezdá,býva za tím houba-václavka,parazituje na kořenech a strom chřadne.Dá se to i poznat,že se sloupne kůra a je zevnitř bílá.Samozřejmě ho může trápit i něco jiného,ale je to dost časté.Mrkněte zda je dost prosvětlený,jestli se moc netísní s jinýma a když tak mu poblíž vysadit něco jiného(jedle,listnáč...)
Díky. Na kůru mrknu. Světla má dost. Stojí samostatně, cca 10 a 15m od něj jsou jabloně, které mu v ničem nebrání.
S pilou ještě počkáme a vyzkoušíme tu hořkou sůl. Snad pomůže. Napadení václavkou by to být nemělo, ani lýkožrout. A pokud to nepomůže, budeme mít dřevo na zimu. Ale je ho škoda.
mam jich na zahrade 37 a usychaji nebo se nakloni jen tak a rostou dale pololeze,mam podezreni na hrabose a nekdy sucho,mam vyzkouseno,ze jak zacne reznout jehlici,zachrana je nemozna.aspon mi se to nikdy nepovedlo.mejte se.
Asi máte pravdu. Uvidíme. Dám vědět.
Slíbila jsem, že dám vědět. Smrk začíná obrůstat, ale jen na koncích větví. Velmi pravděpodobně by už nikdy neobrostl tak, aby vypadal jako zdravý strom. Ptali jsme se lesáka a prý je toho v Ústí hodně. Je mi to líto, ale rozhodli jsme se, že ho pokácíme. Děkuji všem za rady. Mějte se hezky.
Právě jsem si přečetla, že smrky v Ústí a okolí likviduje mšice smrková, a to kvůli mírným zimám díky nimž se přemnožila. Záhada objasněna. Pokud by se ochladilo a zapršelo, můžou se smrky ještě vzpamatovat, a to i přesto, že by ztratily až 80 % jehličí. Ochlazení teď velmi pravděpodobně nepřipadá v úvahu, tak náš smrk už nezachráníme.
Tak to mi je opravdu líto,že to takhle dopadlo. ˇPři mé první radě jsem vycházela z toho,že jste odepsal/a na dotazy, že lýkožrout ani houba to není. Z čehož jsem usuzovala, že jste si smrk pořádně prohlédli a proto jsem bohužel poradila, na váš problém, blbost, za což se omlouvám.
Ahoj. Taky mám kolemdomu dost vysoké smrky a staré asi 50 let. A je u nich normální, že jsou od spoda proschlé větve a zelené jsou jen na koncích větví. Na 5timetrové asi tak 2 metry. Zelený bývá tak maximálně samotný vršek. Ale, někdy prostě ty smrky uschnou. Taky tu mám jednu soušku. A dvě jsem souškami učinil.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.