Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, zkusím poprosit o názory, co dělám špatně, že mi narcisky a tulipány v truhlíku na balkoně už 2. rokem nekvetou.
Před 2 lety jsem si z chaty přinesla drobné cibulky zahradních narcisů. Na podzim jsem je zasadila do většího květináče, na jaře všechny vyrazily, bohužel jen 2-3 listy z každé cibule, ani jeden květ. Myslela jsem, že je to normální, cibulky nejdřív musí zesílet a zvyknout si na nové místo. Ještě nějaký čas jsem je zalévala, postupně listy zatáhly. Nechala jsem je v květináči. Na podzim jsem dostala podobné cibulky tulipánů. Zasázela jsem je do truhlíku a přidala k nim pár cibulek z narciskového květináče. Cibule narcisů byly krásně narostlé, zdravé. Na jaře opět vše vyrazilo a opět jen listí. Navíc cibulky narcisek se evidentně rozpadly na malinké, vyrazilo z každé doslova houští listí. Tulipány taky nekvetou. Přikládám fotku z 12.4. Kde dělám chybu? Mám hnojit? Cibulky vždy po zatažení vyndat? Nebo naopak nechat několik let v květináči? Předem děkuji všem.
Děkuji všem za komentáře. Cílem mého snažení bylo mít narcisky a tulipány v truhlíku na balkoně bez nějaké speciální péče (vyndání cibulek a zpětné zasazení za moc práce nepovažuji) a na jaře se kochat květy. O rychlených cibulovinách v minikvětináčích vím, ale o to zájem nemám. Zkusím tedy ještě jednou nechat listí zavadnout, cibule před létem vyndat a na podzim zasadit do hlubokého truhlíku/květináče, případně ještě navršit kopec zeminy (dělá tak kolega, tulipány mu v truhlíku kvetou). A pokud se mi to ani napotřetí nepodaří, budu vědět, že tude pro mě cesta nevede.
Hezké jaro!
Při čtení dotazu mne napadlo, jestli to nesouvisí s hloubkou zasazení. Mrknul jsem na internet a našel jsem, že nad cibulkami tulipánů má být hlíny asi co trojnásobek výšky cibulky (zřejmě se myslí už velké, dospělé). Jinde psali konkrétně 10-12 cm hluboko. To v tom truhlíčku asi nemáš. A údajně čím jsou hlouběji, tím méně se dělí a mají větší květ. Nebral bych to sice všechno doslova, ale zkusil bych příště hlubší květináč. A místo má být na plném slunci. S narciskami nevím, ale třeba to mají podobně.
to možná není špatnej nápad, díky! Na druhou stranu se ale ve volné zemi cibule zavrtávaj čím dál hlouběji až přestanou kvést. Možná to chce něco mezi. Každopádně díky.
Na plném slunci to je, mám balkon na jih.
S cibulovinami v truhlících nemám žádné zkušenosti jen se záhonovým ale...
1) vše máte asi nedostatečně hluboko...tulipány potřebují nad cibulí tak 8-10cm hlíny, narcis klidně více.
2) tulipány se po 6-8týdnech po odkvětu vyndávají a na podzim opět sázejí, narcis může být na stejném místě více let
3) rozpad narcisů na malé cibulky a na houští nevidím, takto vypadá narcis normálně
4) jeden list u drobných cibulek tulipánů je normální
5) na hnojení už je pozdě, hnojí se při sázení (já dávám kompost s troškou gr. hnoje) a když začnou vylézat listy
Dostala jsem začátkem jara květináček jako náprstek veliký a v něm 4 cibulky narisků, jen kousek v zemině, snad s 9 květy. Určitě nečekaly někde ve skleníku od podzimu. Kdysi jsme ve školce pro maminky také pěstovali tulipánky na 8.března a děti je dávaly s přáním také s květy. Byl v tom nějaký fígl, už si nevzpomínám, ale ve třídě květináčky nebyly od podzimu. Už si nepamatuju, jak jsme to dělali. Ale určitě to lze.
Teď si vzpomínám, že mi mladí kdysi přivezli cibulky tulipánků z Holanska. Také mi kvetly v truhlíku. Ale jak a kdy se to sadilo, už nepamatuju. Lituji.
Tak já nevím. Na zahradě mám samozřejmě cibule narcisů pod zemí. Ale myslím si, že je to jinak u narcisů pěstovaných v květináčích. A nejenom u nich. U hyacintů je to stejné. V květináči nesmí být moc hlíny a cibule se posadí navrch a jen mírně zatlačí. Pak kvete. Kdybych to samé udělala na zahradě, tak by odumřel. Posílám foto narcisů v květináči. Já je koupila malinké a takhle teď kvetou. V květináči není skoro žádná hlína a cibule jsou na sobě přímo namačkané. Podle mne to je ten zahradnický fígl. Foto je obráceně, protože se mi to jinak nevešlo celé i s květy.
doplněno 14.04.15 18:48:A jak říká babka, mám osobně vyzkoušeno i s tulipány. Málo hlíny a cibule jen na ni posadit a zatlačit. A ne moc velký květináč. To je ten fígl.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.