Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Popínavka na zeď balkonu na západní straně

Od: metallica* odpovědí: 7 změna:

Prosím o tipy na nějakou pěknu rostlinu-nejlépe okrasnou listem kterou bych mohla dát na západní stranu balkonu a která by se pnula po zdi.Děkuji

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Okrasná listem pnoucí se po fasádě je buď přísavník tříprstý nebo břečťan Hedera obojí se na západ hodí. Ostatní jsou popínavky, které potřebují oporu, ale ty jsou vesměs ozdobné květy.Na západ se nejlépe hodí Thunbergia(tzv. černá zuzana)

ben®
hodnocení

0x

Dobrý den, také bych byl pro břečťan, protože je nenáročný, stále zelený i hezký. Ale, je u něho problém, že může určitý počet listů schnout a opadávat. Také ty kuličky po odkvětu opadávají. Je třeba počítat s úklidem balkónu. Zdravím!

bruk600*
hodnocení

0x

Dobrý den, s břečťanem už mám své zkušenosti a nedoporučil bych ho snad ani nepříteli. Není moc šetrný k omítce a pod vnější, zelenou vrstvou listů je po několika letech skryto neuvěřitelné množství "bordelu" - suché listy a větvičky, ptačí hnízda, prach ... Taky ho mají velmi v oblibě kuny jako žebřík pro zabydlení se v podstřešních dutinách.

radce*

S omítkou mi břečťan ( mám zelený s bílým okrajem) nedělá nic a na balkóně kuny? .Vždyť jde sestřihávat a udržovat ve velikosti, jak je komu libo.Jde o dům nebo byt např. v paneláku? A nebo tam dejte tapetu s břečťanem, prodává se.

Připojují se k příspěvku od bruk600.
Mám téměř stejné zkušenosti. Ano, byla nádherná ta zarostlá stěna, jen okno v ní holé. ALE: Po pár létech za listím prach, hnízda ptáků, spousta PTAČÍHO TRUSU A SMRAD. Nedala se otevřít okna. Ráno "zpěv" probouzejících se ptáků rušil, probouzel i nás. Nakonec došla trpělivost. Demontovat hrubší větve šlo jen hrubou silou. Někde byly "kořínky" - úponky větví tak husté a zarostlé do omítky, že šla spolu s břečťanem. Na mnoha místech se naopak úponky odtrhly a zůstaly na zdi. Použil jsem drátěný kotouč a s velkou námahou se snažil fasádu očistit. Hrůza. Prach a pot...
Zachránil mne polystyren. Prostě jsem zateplil. Nikdy více břečťan na dům nedám. A méně hodnotné zdi nemám.
Jinak dobře kryje omítku před deštěm, a v létě izoluje od slunce. Toť pravda.

Pane hejkal,ono je trošku jiné pěstovat popínavku na balkoně u bytovky, kde je omezený prostor, nebo ji nechat plazit po stěně baráku, jak se ji zlíbí. To,co popisujete, váš bude zřejmě ten druhý případ. Ale v jednom s vámi souhlasím. Při likvidaci se úpony těžko odstraňují.Vyřeší to laťková opora a regulace růstu.Např.kultivar břečťanu dvojí barvy (žluto-zelené) je nádherný a na balkoně u bytu vytváří nádherný koutek přírody,ale to spíš oceňujeme my ženské.

hodnocení

0x

Asi šlápnu úplně vedle, ale nestálo by za to, dát na zeď šprinclíky, dřevěnou mřížku a na ni rostlinu? Vůbec ji na zeď nepustit?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]