Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Pěstuju si rajčata a nevím jestli vyrostou

Od: ahmed333* odpovědí: 9 změna:

Jsem začátečník v pěstování. tak jsem si koupil žlutá rajčátka ve tvaru hručky ( nevím název odrůdy ) :D a zasadil jsem si to do truhlíku z kauflandu a zasadil do univerzálního hnojiva. Už mi dávno rostou už mají stonek tak 10cm ale, jelikož jsem je zasadil do velkého truhlíku tak je nemám v plánu přesazovat a nevím jestli budou plody.Prosím poraďte nebo i řekněte zkušenosti :D

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

suchy*
hodnocení

2x

nevím co od toho čekáte...pokud zvládnete přísun živin a vláhy v tomto omezeném prostoru tak se nějakých plodů dočkáte.Rajčata jdou s úspěchem pěstovat v pytli nebo v kbelíku.Připravte si taky oporu,protože se jedná nejspíše o tyčkové rajče a doroste klidně 2 metry a bez vyvázání se zlomí.Jinaj bych si tipnul,že máte rajče Perun,chutné drobné hruškové plody.Já mám ve skleníku rozpikýrovaných asi 100ks rajčat asi 10ti odrůd tak snad taky něco sklidím :)

mrknete na you tube,hydrophonie.roste vsechno,staci hromada zivin.

hodnocení

2x

Také si myslím, že jste zasadil rajče tyčkové hruškovité Perun. V truhlíku se jim moc dařit nebude, ale úroda bude. Vyrostou poměrně dost vysoko a bez opory se neobejdou. Opora zapíchnutá v truhlíku nebude mít dobrou stabilitu. Pokud je máte na balkoně, tak mám vyzkoušené jak zabránit, aby se rostlina pod tíhou plodů nezlomila. Ke šňůře kde věším prádlo jsem přivázala motouz a druhý konec jsem přivázala k opoře v truhlíku. Dle výšky a potřeby jsem rostlinu přivazovala k motouzu. Jednou týdně jsem mírně hnojila Kristalonem plod a květ. Boční výhony je nutné vylamovat. Jak budou rostliny větší a budou vyšší teploty, tak je nutné zalévat nejméně 3x denně, protože kořeny mají omezený prostor. Takže dobře zalévat a nikdy nenechat zeminu totálně přeschnout.

hodnocení

2x

Jak v každém z nás je kus zemědělce! :-D Když jsem byla hodně mladá, tak jsem to udělala podobně. Jen s tím, že jsem dala na balkon velikánský květináč a pěstovala v něm. Dnes, po zkušenostech se zahradou vím, že aby si člověk mohl utrhnout a sníst vypěstované rajče, potřebuje k tomu asi čtvrt roku. Zastíněné okno, zarostený balkon nehezkou rostlinou. Má v bytě tmu, na balkon se nemůže posadit, pověsit prádlo. Jen proto, aby si mohl utrhnout asi kilo rajčat, které na trhu koupí za 20 kč. :-D

doplněno 11.04.15 10:30:

Kousek odtud je trh, kolem kterého chodíme s Dorkou venčit. Vím přesně, kdo z prodejců nakoupil v Kauflandu v akci a prodá na stánku, komu všemu přivezl ráno kamion a kdo přivezl ze své zahrádky. ;) Já jsem původním povoláním z domku, kde na zahradě vládl velmi odborně táta. V průběhu let jsem měla ještě 2x zahradu, ta mi nesmírně chybí. A tak vím, jaký je to krásný pocit pokřupat mrkvičku opláchlou u studny, i se zbytky písku. Totéž s jahodou nebo ředkvičkou. A jak voní rajčata, když se nesou navečer v kyblíku domů, nahoře salát a zelené z petrželky a celeru. Fakt mi tohle mooooc chybí. *plac*Ale podivné rostliny na balkoně, kterým se říká rajčata, ty mi přídou naprosto nesmyslné, nehezké, neužitečné. Mám to tak.

sebod*

Babčo, kupované a domácí rajče se přeci nedá srovnávat. A aby to okno nebylo zastíněné a balkon se neproměnil v neprostupnou džungli, tak doporučuji truhlíkové rajče. Nenechte se odradit tím, že keříček je malý (Jsem malý, ale úrodný *smich*), Truhlíkové rajče je nejen moc ozdobné na pohled, ale opravdu je i k užitku. Tak pět sazeniček bohatě nahradí jedno veké tyčkové rajče. Plody mají výbornou chuť.

hodnocení

0x
Pěstování všeho možného na balkoně, lodžii a terase je folklór velkých měst, kde lidé nemají zpravidla záhony. Je to možnost jak mít kus přírody blíž a ještě mít z toho užitek. Když jsem bydlel v Praze měl jsem lodžii celou zelenou. Rajčata jsou k tomu nejlepší. Jen je to problém v létě uzalivat a nejde čekat úrodu jako v záhonu. Je to spíš hobby než pěstování jídla. :) já tomu fandím.
V jednom samozavlazovacim truhlíků jsem měl 2 rajčata tedy rostliny a úroda byla slušná.

jabraka*
hodnocení

0x

Rajčata pěstuji na balkoně již několik let,jen bych chtěl upozornit na jeden problém.Pokud je lodžie na západní stranu,hrozí při letních slunečních dnech přehřátí substrátu v pěstebních truhlících.Skončí to spálením kořenů a úhynem rostlin.Bylo by vhodné spodní část zastínit.

JABRAKA

hodnocení

0x

mel jsem vloni nekolik druhu,prezily jen ty zlute hrusky v kyblech.ostatni chytly plisen

radce*
hodnocení

0x

Ahoj začátečníku, držím palce, všechno jde, jen je s tím trochu práce.Tedy - rajčata jsou keříčková, nebo tyčková? To je rozdíl, Keříčková vyrostou tak 50 - 75 cm i bez opory( nebo jen i tyčka pro stabilitu, tyčková však potřebují tyč a vyvazovat, vyrostou 2 m i více, nejlepší tyče k nim jsou ty spirálovité ( prodávají se) jak rostou, tak je do nich navádíte a vyštipujete všechny postranní výhony . Cca po 6 květenství už zaštípnete i vršek, nedozrálo by to.Jak ale jistě usoudíte, v truhlíku to asi nepůjde! 1, malý prostor a 2, kam zapíchnete tu tyč? Ale jde to ve velkých květináčích , vždy po 1 rostlině, dokud jsem neměla zahradu, 5 rostlinek jsem takto pěstovala na balkóně, červených a byly VÝBORNÉ,CCA 2-3 KG Z JEDNÉ ROSTLINY.Pozor na plíseň, to je neřád a zničí vše, taky to chce přihnojovat v tom menším prostoru kvetináče, prodává se spec. hnojivo na rajčata i s návodem.Zalélat, ale pozor, nesmáčet listy( hrozí ona plíseň) Ten truhlík však nedoporučuji,ani nevím, kolik jich tak máte a jak hustě. Předpěstovat v něm do této výšky ANO, pěstovat dál však už NE.Opatrně vybrat ty nejsilnější a rychle přesadit, ven nebo do velkého( cca kětináče zahradní zeminyPřeji hodně úspěchů, nastudujte si pěstování rajčat a budete král*cteni*

.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]