Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Přesazení bromélie

Od: franta49* odpovědí: 11 změna:

Prosím o radu, do jaké hlíny přesadit nové výhonky bromélie.

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hahanaj*
hodnocení

1x

prodává se speciální substrát na orchideje a bromélie

stejskal
hodnocení

1x

Bromelie

Dobry vecer, me zkusenost jsou takove, ze bromelie k zivotu moc nepotrebuji.Jen hodne svetla a mnohym pres leto je lepe venku a krasne se vybarvi, hlavne ty barevne listem.Pouze destovou nebo dlouhodobe odstatou vodu.Ja zalivam a strikam, coz maji v teplych dnesc radi, destovou vodou nebo vodou z akvaria, co mam v zimni zahrade.Hnojim postrikem tak jednou za mesic hnojivem na orchidee, ale myslim ze to neni dulezite.Pokud se jim dostane vice hnojivych latek, straci barvu.Nektere mam na vetvi a nektere v kvetinacich slozeni pudy, zahradni substrat, raselina a drobna kura.V posledni dobe davam substrat pro orchidee se zahradnickym substrate.V zimnich mesicich barevne bromelie straci barvu.Na jare jak vysvitne slunku, opet budou barevne.Teplota mi klesa v zime na 13-14 stupnu a pres den, pokud nezasvitne slunicko, tak tam je 18-20stupnu.Puda je v tomto obdobi uplne such a nezalivam ji, ale dbam, aby stale meli v ruzici aspon trochu vody.Pri oddelovani vubec nemusi mit koreny.Asi 50 fotek mam na FC, ale z kvetna, od te doby se sbirka hodne rozrostla.Lubomir Stejskal Paintings

Přesazení bromélie

hodnocení

0x

Staré rostliny vyklepnu, vyberu jen mladé výhonky a asi po 3 sázím do směsi hlíny 1/2, písku 1/4 a rašeliny 1/4.

Nabízím nyní zdarma 3 bromélie. K tomu 2 vánoční kaktusy, oba mohutně kvetly. Velikánský růžový a menší bílý. Rušíme stěnu mezi kuchyní a jídelnou a nemám je kam dát. Jaga.

bruk600*
hodnocení

0x

Dobrý den, nepíšete o jakou rostlinu se jedná, ale většina epifitických bromélií se nechá pěstovat zcela bez substrátu, protože mají nefunkční kořeny. Rostliny se uvazují na větev, nebo na kus kůry.

doplněno 08.04.15 06:34:

Mám vyzkoušeno, že bez substrátu a jakékoli vlhkosti od kořenů rostou rosliny Achmea fasciata, Guzmania linguata, Tillandsia cyanea, Vrisea splentens ...

Přesazení bromélie #2

hodnocení

0x

Pozor, u bromélií se přesazuje až v době, když už mají utvořenou "nálevku", ve které musí být neustále voda. Je to asi tak šest listů. Jinak nekvetou. Každý trs bromélie kvete jenom jedenkrát, ale zato květ vydrží i tři měsíce krásný. Mezi tím vedle každé mateřské rostliny vyrazí nové odnože a ty se právě oddělují a přesazují. Do nálevky květiny se dává dešťová voda, jinak se nemusí moc zalévat substrát, hlavně aby neustále byla voda v té nálevce. A hlínu pro bromélie si raději kupte. Mají ji běžně, není drahá a máte jistotu.

bruk600*
hodnocení

0x

Dovolil bych si poradit i ostatním radícím :) Většina bromélií má zakrnělé kořeny a proto je dobré je vůbec do ničeho nesázet a když už muste je dát do nějaké "hlíny", tak je nejlepší je dát do drtě z borové kůry, nebo do čisté hrubší rašeliny. Pokud jim dáte nějakou "hlínu" tak hrozí, že po nějakém přelití uhnijí. Toto je např. rostlina Aechmea recurvata. Má zcela nefunkční koženy, které slouží pouze pro přichycení na kůru stromu, nebo na skálu.

Přesazení bromélie #3

To celkem chápu, ale já mám bromélii která kvete a má nádherný květ. Tu bych takto vysadit nemohla. Ono jejich více druhů a každý druh chce zřejmě to své prostředí. Mám ji už osm let a když kvete, tak to je nádhererný exotický květ. A mám ji teda v květináči a dělám s ní to, co jsem psala nahoře. V tuto dobu květ ještě nemá, ale jestli si vzpomenu až ho bude mít, tak vyfotím. Vloni měla dva stvoly. Jenomže já neměla bateri ve foťáku a nemohla ji vyfotit. A ty Vaše také kvetou? Vypadá to dost zajímavě, ale musí být k takovémuto pěstování místo a podmínky. A to zrovna já teda nemám.

doplněno 08.04.15 19:38:

Já mám tu co kvete tím velkým kulovitým růžovým květem s modrými špičkami. Má široké matně zelené listy jakoby poprášené moukou a jsou lehce pruhované. Ono jich je opravdu mnoho druhů. Ale podle mne je tahle nejkrásnější.

doplněno 08.04.15 19:42:

Tak jsem našla jak se jmenuje. Je to Aechmena.

bruk600*

suzymon Ta rostlina se jmenuje Achmea fasciata a taky ji lze bez problémů pěstovat jen vyvázanou na kůře. Večer mohu přiadat nějaké fotky.

Tak ano Bruk, už se těším. Ráda se dívám na krásné kytičky. :)

bruk600*

Jak jsem slíbil ... a že nekecám :)

doplněno 09.04.15 21:24:

Tady je příklad jednoduchého uchycení bromélie a je poznat, že rozhodně nechřadne.

Přesazení bromélie #4
Přesazení bromélie #5
Přesazení bromélie #6

Bruk, jsou krásné. Ale tohle se musí umět vytvořit a hlavně k tomu musí být asi specielní podmínky. Líbí se mi to moc, ale bohužel bych to zrovna třeba já mít nemohla. To chce asi nějaké vlhké prostředí a dost místa. Ale opravdu je to jako dekorace krásné. Já mám verandu plnou kytiček a to Vaše je nejlepší jako "solitéra" do většího prostoru. Teda podle mne, třeba se mýlím.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]