Nejste přihlášen/a.
Zdravím vespolek. Koupila jsem sadbu brambor, ale koukám, že brambory ještě nejsou vůbec naklíčené. Měla jsem ji uloženou ve sklepě a dnes vytáhla, že budu sázet a koukám, že jsou brambory bez klíčků. Co mám dělat? Mám nechat pytel doma na chodbě a čekat až naklíčí, nebo je mohu zakopat i tak? Díky za rady.
Jo,jo to mě připomělo mladé léta-sousedi už sadí honem poďme taky
Jinak se brambory sadili až v máji a také vyrostli
No já jsem z Poděbrad a také je tady v noci pod nulou. Ona mne navnadila sousedka, počkej ta dostane. ![]()
já už mám nasazeno asi 14 dnů bylo teplo. Ale vím, že pokud zasadíte v květnu tak je můžete mít stejně rychle jako já, protože brambory v takové zimě moc nerostou, pokud vůbec.
Většinou se sadí dříve kvůli tomu, že už mají velké klíčky a hrozí jeji ulámání, pokud se čekalo déle.
Suzy, brambory se SÁZÍVALY na Josefa, když bylo ještě klasické čtvero ročních období a na Josefa bývávalo teplo akorát na brambory do země... Teď, když jsou na Velikonoce v noci mínusové teploty, je potřeba sázení posunout.
Brambory jsem vytáhla před týdnem ze sklepa, rozložila do bedýnek po jedné vrstvě a nechala v chodbě v teple a světle naklíčit. Koncem příštího týdne prý vyleze teplota až 15 stupňů, tak pak půjdou teprve do teplejší země... Mám vyzkoušeno, že u naklíčených brambor se sklizeň asi o 14 dní urychlí ( samozřejmě také podle počasí !).
Tak přeji pěknou úrodu a velké "kobzole" !
Tak Vám všem velice děkuji. Počkám také, stejně nemají klíčky. A ještě jsem se chtěla zeptat. Viděla jsem sousedku, jak některé brambory půlila a sadila ty půlky. Prý jich neměla dost a že to nevadí. Mně se to teda moc nezdálo. Nebylo to letos, ale jindy a brambory už měla naklíčené. Že prý stačí, když jsou na obou půlkách ty klíčky. No logika by v tom byla, ale není lepší brambory přikoupit? Přemýšlím nad tím, protože jich mám jen pět kilo a nejsou moc velké. Tak abych raději ještě přikoupila.
Přinesu brambory z obchodu /určené k jídlu,ne sadbové/,nechám je v kuchyni v kuchyňské lince, kde je tma, ale teplo /panelák/ a za týden vyrážejí klíčky. To ty Vaše pořídí taky v teple. Zkuste vykopat brázdu, dát do ní vrstvu nakosené trávy a brambory do ní. A trávou i zakrýt a trprve na to půdu. Nebojte, nehnijí. Budete sklízet krásné a čisté brambory, ani je nemusíte mýt. Zkuste, nekecám, je to osvědčené!
Díky určitě vyzkouším. Já mám ráda inovace. Pak napíšu. A jestli se to nepovede, tak mi hezky přenecháte tu svou úrodu brambor. ![]()
Zdravím, my se strýcem jsme vždy sázeli naklíčené a do teplé půdy. Ráno je udělala brázda a brambory v bedně se postavily směrem ke slunci a nechaly se tak až do odpoledne. Vyhřáté brambory se tak zasadily opatrně do půdy a lehce přihrnuly. Slunění na sluníčku dělá divy.
Obojí je možné, už jsem vyzkoušela obě možnosti. Nenaklíčeným to jen déle trvá, z naklíčených máte úrodu cca o 14-21 dní dříve. Tak dle vašeho uvážení.
Pro Clayman a Jak123. Poslechla jsem a dala pod brambory tu trávu. Výsledek absolutně úžasný! Krásné, velké brambory a úplně čisté. Jako malované. Takové brambory jsem ještě neměla. Slíbila jsem, že se pak ozvu, jak to dopadlo. Už nejde hodnotit odpovědi, tak alespoň takto, pro oba rádce.
![]()
Souhlasím, mě na to navedla nová sousedka. Kazdou bramboru jsem dala do hnízda z posečené trávy a další várkou trávy jen průběžně zasypávala a byly z toho nádherné, čistounké brambory. Nesmí se nechat nezahrnuté, ,usí se pravidelně zahrnovat trávou nebo něčím, jinak není tolik brambor. Když si vzpomenu, jak jsme jako děti museli chodit na pole a okopávat, pak vykopávat, všude samá hlína... to při pěstování v trávě nebo slámě odpadá :D
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.