Nejste přihlášen/a.
V roce 2012 mi jedna známá dala pytlík se seminky s tím, že se jedná o "špenát vysoký". Prý to roste do výšky a otrhávají se listy, které chutnají jako pravý špenát. Já na to úplně zapoměla a našla jsem to dneska. Jenomže si už nepamatuji, jestli se to mělo vysít na podzim, nebo na jaře. Matně si vzpomínám, že mi říkala, že ho sklízela snad celý rok. Přikládám obrázek semen, a ptám se. Zná to někdo a jak to se to má teda vysévat? Jenom rozhodit, nebo do řádků? Pod zem, nebo jen mělce zahrábhnout? Díky za odpovědi.
Jen rozhodit - kdykoliv na místo kde chcete aby rostl - pěstuji jej a pěstuji i ve vínové barvě .
Já vždy nechám na záhoně a on se vysemení . Pokud chci víc jen rozhodím a nic nezasypávám,je to plevel roste sám.
Je to vlastně lebeda zahradní.
Díky Hano. Myslím, že mi to tak nějak říkala. A za jak dlouho to vyroste a bude k snědku? Zase jsem netrpělivá jako mlsná koza. A mám to rozhodit už teď?
Klidně i nyní, poroste poměrně rychle, při dobrém počasí budete trhat listy za dva měsíce. My pěstujeme mangold, také postupně obíráme listy, jejich řapíky občas upravíme jako chřest a nemá to chybu.
Také pěstuji mangold a mám ho ráda. Řapíky mi teda moc nechutnají, jsou úplně bez chuti. Ale možná upravené jak říkáte, s nějakým dobrým přelivem, tak by to šlo. Zkusím.
Dnes je zrovna ošklivo, tak ho třeba namočte, ať ho máte připravený a hned zítra, pozítří je rozhoďte na záhonek, nebo někam kde máte místo, malilinko posypat pískem, zeminou. Mám červenou lebedu, jak píše Hana, od minulého roku samovýsev a již má dvě myší ouška /malé lístečky/
A myslíte si, že vyroste i to semeno z roku 2012, teda tři roky staré? No mám ho dodně, tak možná alespoň některé vzklíčí. Ale já nemám ten červený, mám ten obyčejný, zelený. Teď tady zrovna sněžilo docela hodně a nyní prší. Tak počkám, anebo odpoledne už půjdu někam rozhodit. Teď jste mne navnadili. Já normálně pěstuji špenát čtyřbočný-novozélandský. Ten je daleko lepší než obyčejný pravý špenát. Na zimu ho spařím, naporcuji a mrazím. Nemá chybu. Ale chci vyzkoušet tu lebedu, špenát mám moc ráda a podle toho co píšete, tak bude k snědku dříve než ten můj. Všem děkuji.
My ho máme v zelené varietě. Ten má větší listy. Na zahradě se drží bez jakékoli péče už určitě deset let a to i přes to, že kolikrát ješte v půlce května přejedu celou zahradu rotavátorem a bylinky vylezlé "předčasně" bez milosti zmasakruju
Mimochodem, taky loni pozdě vysetý mangold zůstal ve skleníku protože mezi tím už rostl venku na záhoně. Ten ve skleníku v suchu bez zalívání jsem objevil před týdnem a teď ho chodím trhat. Nečekal bych že za takových podmínek přežije. Řapíky jak říkáte bez chuti, děláme na způsob chřestu - se šunkou sýrem a smetanou.
Dobrý den, nevíte kde se dají koupit semena toho špenátu? Nikde to nemůžu najít, všude jenom ten setý. Předem moooc děkuju za odpověď. (Pokud někdo má semena na prodej tak bych taky brala
)
Už nemám, podařilo se mi ji vyhubit. Hledejte lebeda zahradní zelená nebo červená. O té je ve vlákně řeč.
Tento špenát sa u nás doma seje roky - desaťročia. Vždy mi to pripadalo divné, lebo u nikoho v okolí som ho nevidela. Vzchádza rýchlo. Najlepšie je ho spotrebovať, kým je mladý, lebo neskôr stráca na chuti aj kvalite, drevnatie. Semená vzídu aj po rokoch. Vždy si odložím na ďalšiu sezónu, ale keď zabudnem, nič sa nestane, niekde v záhrade sa objaví zasa.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.