Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kdy s nimi ven?

Od: martinas* odpovědí: 8 změna:

Dobrý den,

koupila jsem dvě rostliny, a to mučenku a clematis. Poradíte kdy je můžu dát ven?

Díky

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Clematis můžete hned, s mučenkou bych počkal po zmrzlých. Jednou jsem koupil zaručeně venkovní mučenku, která bez problémů přezimuje. Zmrzla.

martinas*
hodnocení

Díky za odpověď. Podle netu je mučenka tak trochu sázka do loterie. Někomu kvete hned a jinému ne. Tak doufám, že nám kvést bude.

hodnocení

2x

Mučenek je hodně druhů, ale i tak by to už musel být sakra silný a otužilý keř, aby se mohl dát zasadit do volné půdy ven. já jsem si kdysi koupila jednu, která měla být absolutně mrazuvzdorná. Nebyla. A to jsem ji hodně na zimu zahrabala a zateplila. Je to přece jen tropická až subtropická rostlina, a i když je přešlěchtěná k jiným podmínkám a pěstování, zrovna naše podnebí jí nesvědčí. Já pěstuji v květináči. Na zimu je v chladném prostředí a téměř nezalévám. Opadají jí listy, ale na jaře vyrazí nové a kvete celé léto. I plody má, ale nikdy neuzrají, vevnitř je taková bílá vata. Napište jaký druh mučenky máte. Já mám Passifloru careuleu. už jsem ji přinesla dovnitř a začíná obrážet.

doplněno 30.03.15 11:26:

Jinak Klematis je venkovní, ale i s tím bych ještě počkala. Ještě je zima a zem je studená. Vy jste ji koupila v květináči a do této chvíle byla někde v pěstírně. Není otužilá a chladná zem na zahradě jí určitě neprospěje. To už vydržíte, slunce se blíží...*slunce*a vyhřeje zem rychle.

martinas*
hodnocení

Mučenky mám stejný druh jako vy, tak doufám, že se jí bude také dařit. Nechám ji také v květináči a budu ji holt stěhovat na léto ven a na zimu dovnitř. Obě jsem zatím dala na chodbu, kde je chladno a počkám až se dočkám :) a šup s nimi ven. Díky

Martino, koukněte na stránky jak pěstovat mučenky. Vyjadřují se tam jak pěstitelé, tak i začátečníci a kladou hodně zajímavých otázek. Já jsem si například chtěla letos koupit kiwi a zásilkové zahradnictví Kruh jich má v nabídce několik. Neuměla jsem se rozhodnout, tak jsem začala číst co píší lidi, kteří kiwi pěstují u nás a delší dobu. Nakonec jsem se rozhodla, že žádné kiwi nekoupím. On každý prodejce ukazuje obrázky kde je všechno obsypáno ovocem a slibuje "hory-doly", ale u tropických rostlin je to opravdu přímo nemožné dosáhnout těch samých výsledků. Ano, pokud byste měla vytápěnou a velkou zimní zahradu. Myslím tím opravdovou, se vším všudy. Tudíž zajištění vlhkého vzduchu, správného větrání, výška kolem tří metrů, a to celé ve zvláštním skle, kvůli slunci. Tak to potom ano. Ale kdo si může toto zařízení doma pořídit. Takže se už snažím držet při zemi a nenaletět na každou nabídku. Zpočátku jsem totiž také koupila všechno co se mi líbilo a bylo to exotické a všechno mi to také "odešlo". Jen jsem vyházela dost peněz. Na plody kiwi lidé čekají několik let a pak sklízejí hrstku za sezonu a jsou z toho nadšení. Takže popis v katalagu, který budí dojem, že se celá Vaše rodina bude ládovat úžasným ovocem doma na zahradě, nebo z něho budete dokonce dělat marmeládu, je nepravdivý. Největší "legrace" právě na tom kiwi je ta, že i když se někomu podaří vypěstovat ty plody, nejsou valné chuti. Což je vlastně pochopitelné, jsme v Čechách a nejsou tady vůbec podmínky k pěstování tropického ovoce. A tím, že to přešlechtí a přizpůsobí k našemu podnebí, tím také ovlivní i původní chuť toho ovoce. Tak jsem se nějak rozepsala. Ale ta mučenka kterou máte, spolehlivě pokvete. Každý květ sice kvete jenom jeden den, ale nasadí tolik poupat najednou, že si toho ani nevšimnete, protože se otvírá jeden za druhým až do podzimu. A hnojte.

sebod*

Suzy. Tak to máš na kiwi smůlu. Soused má za sezonu tak 7 kg. Já jsem mívala tak 5kg. Obě rostliny rostly venku.

Ahoj Sebod, já to kiwi právě nekoupila. Asi jsem to napsala trochu zmatečně. To, o čem píši, jsem četla na netu a v jedné diskuzi na netu a na základě těch informací jsem se rozhodla kiwi nekoupit. Tak mi napiš kterou odrůdu máš a jaká je chuť plodů. Tobě věřím. Je totiž ještě čas a můžu si je objednat, ale nechci nějakou odrůdu, která za to nestojí. Zrovna včera jsem psala kamarádce se kterou jsme se chystaly o Velikonocích udělat objednávku v zahradnictví Kruh, že já to kiwi nechci, že tomu nevěřím. Jestli by Tě to moc neobtěžovalo, tak se prosím jukni na stránky toho zahradnictví a poraď mi, které mám objednat. Díky.

martinas*
hodnocení

Díky, také se občas rozvášním a koupím něco čemu se nedaří. Ať už kvůli exotice nebo mé péči-nepéči. Teď navíc ještě kvůli štěněti. Vše co se pohne má potřebu ukousnout. Tak se už teď bojím, až ty rostlinky vysadím ven a za chvíli budou "posečené".

Všem moc děkuji za odpovědi. :)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]