Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
Kdysi jsem si koupila kytici, která má název Amárylka a vyrostly mi na ni tři listy a jeden list začal žloutnout, a tak se chci zeptat, jestli mám ten žlutý list uříznout nebo jestli uříznout všechny tři a dát kytku do tmy nebo jestli má být na světle.
Ono je to zrovna s amarylisem dost těžké. Já každý rok koupím, protože neodolám, cibuli nechám po odkvětu předpisově dozrát a uložím na zimu do chladu a stejně mi druhým rokem nevyroste stvol s květem, ale zase listy. Zrovna teď tady mám čtyři a nic. Tedy listy ano, květ nikde. Tak také nevím co dělám špatně. A když nechám tu cibuli s těma listama bez zalévání, jak to uvádějí, tak cibule vysychá scvrkává se. Nakonec mám z velké pěkné cibule, která kvetla když jsem ji koupila, takovou umučenou umrněninu.
Suzy, amarylis a klívie mi doma sice vytvářely krásné bohaté listy ale 7 let nekvetly, starala jsem se jak nejlíp jsem uměla, pak jsem to vzdala a odvezla je na chalupu tchýni. Stojí na parapetu okna, občas je někdo zaleje, v zimě jim musí být zima a kvetou jako blázniví, klívie má květ oranžový, amarilis je jeden oranžový a druhý červený s bílým. Sice nevím jak se ty cibule množí ale tchýně amyrylis rozdávala po dědině.
Ahoj Lidus. Klivie mi kvete bez problémů, zrovna minulý týden jsem ji přinesla ze zazimování a už má pět velkých stvolů s poupaty. S tou to já umím. mám dvě a také jsou na zimu v letní kuchyni. Jsou téměř v suchu, nezalévám, protože je tam hodně chladno. Letos jsem za celou zimu zalila dvakrát. Ale ty amarylisy mi fakt nejdou. U amarylisů přirůstají nové cibulky po stranách, a ty se pak oddělují, to jsem viděla, ale jak to to ti lidé dělají, že jim kvete, to fakt nevím. Něco dělám blbě, ale nevím co.
doplněno 02.04.15 11:26:Ten pátý květ je schovaný za listem. Ta druhá klivie je ještě v zimě, vyrazila zatím jenom jeden stvol, tak čekám, až se umoudří
Suzy. Sesta měla cca 100cibulí amarylisu, takže stále něco kvetla. Cibule měla vždy v květináči jen o malinko větším, než je cibule. Po odkvětu se o cibule přestala skoro starat. Občas zalila, na léto je dala na venkovní parapet na jižní straně domu, takže pařák jak hrom. Zase zalévala spíše méně než více. Přemokření je na nic. Na podzim nechala cibule zatáhnout a dala je do tmavého, studeného sklepa (v květináči, očistila pouze vrchní část cibule). Zalévala jen minimálně, spíš vůbec ne. Od půlky listopadu už cibule začala kontrolovat. Některé vyháněly stvol s poupětem. Tak ty si brala do obyváku, tam je měla buď na okně, nebo na ozdobu na stole. No a jakmile odkvetly, tak se o ně přestala starat... Pochopitelně nezapomeň přihnojovat a povídat si s nimi. Pohroz jim, že jak nevykvetou, tak je vyhodíš a uvidíš tu násadu květů
Ahoj Sebod. Tak já jsem je schválně seřadila jako vojáky na stůl a vyfotila. Tady vidíš, jaké mají listy a květ vůbec nevylezl. Ale podle toho co píšeš, tak jsem jim teda dala moc velký květináč. Tak co mám dělat, mám je i teď, když už se takhle daly do "práce", mám ty listy ostříhat a vyměnit květináče za menší? Mám jich už šest, dva mi nějak chcíply a určitě neodolám a až budou zase někde v obchodě zase nějaký koupím. Přikládám foto těch mých ubožáčků.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.