Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, kolik převislých pelargonií mámsázet do 80cm truhlíku tak, aby se mi vytvořily bohaté převisy? Děkuji
Já celé roky sázím 4, do trulíku 80 cm. Na okno se mi vejdou 2 truhlíky. Koupím 10 sazenic v kartonu s ouškem. Spotřebuji 8 a dvě daruji.
Taky bych to viděl na 4 max. 5 ks. Našlapete jich tam klidně víc, ale kořeny potřebují také prostor, aby rostliny nestrádaly. Do dvoumetrového jsem sázel 12 ks.
Na 60 cm truhlík jsem dával i 15 sazenic. Samozřejmě zásobit dostatkem hnojivé zálivky. Množství květů bylo daleko široko bezkonkurenční. Mistr Lebiš, dokonce před mnoha lety v jednom pořadu Receptář doporučoval 30 sazenic. V množství květů fascinující.
doplněno 29.03.15 20:50:Samozřejmě takovéto množství sázet mnladé rostlinky, dále zaštipované a nikoliv vytáhlé dva stonky z obchodu za 30 a více korun.
Každý říká a doporučuje něco jiného. Někde jsem četla, že když se do truhlíku zasadí rostlin méně, tak prý mají větší prostor k vytváření kořenů, což prý je pro rostlinu daleko pohodlnější. Soustředí tedy veškerou svou sílu na své kořeny a na ten "vršek", tedy na to, co nás, pěstitele zajímá nejvíc, na ten prý více-méně kašle. takže se prý má dávat do truhlíků spíše o jednu rostlinu více, než méně. To samé platí i o květináčích. Spíše menší květináč a kvalitní zeminu, než velký a raději během sezony více hnojit.
No a někdo zase tvrdí, že se má dát rostlině dostatečný prostor právě k tvorbě kořenů, že pak bude lépe prosperovat. Tak si z toho vyberte. Já se to snažím dělat jako "chytrá horákyně". Ani pěšky, ani na voze. Prostě se držím tak nějak toho středu z obou rad.
S tím množstvím sazenic u pelargonií to mám léta vyzkoušené. Rostliny jsem si řízkoval v polovině srpna do písku v truhliku. Jedna vedle druhé na husto a zakryl folii pro udržení vlhkosti. Koncem února přesazoval již do truhlíků a podle počasí již ve fóliáku do poloviny května.. Dával jsem i více než 15ks do 60cm truhlíku. Škoda, že nemám foto z té doby. Pouze surfinie, které jsem také pěstoval ( v knížce Receptář od P. Podlahy kde je foto). Hnojení v každé zálivce 1/3 dávky než uvádějí a dporučují. Také záleží na kondici zdraví rostliny. Od některých prodejců se krásy nedočkáte.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.