Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kolik pelargonií do truhlíku

Od: awerin* odpovědí: 5 změna:

Dobrý den, kolik převislých pelargonií mámsázet do 80cm truhlíku tak, aby se mi vytvořily bohaté převisy? Děkuji

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Já celé roky sázím 4, do trulíku 80 cm. Na okno se mi vejdou 2 truhlíky. Koupím 10 sazenic v kartonu s ouškem. Spotřebuji 8 a dvě daruji. ;)

Taky bych to viděl na 4 max. 5 ks. Našlapete jich tam klidně víc, ale kořeny potřebují také prostor, aby rostliny nestrádaly. Do dvoumetrového jsem sázel 12 ks.

jofa*

Na 60 cm truhlík jsem dával i 15 sazenic. Samozřejmě zásobit dostatkem hnojivé zálivky. Množství květů bylo daleko široko bezkonkurenční. Mistr Lebiš, dokonce před mnoha lety v jednom pořadu Receptář doporučoval 30 sazenic. V množství květů fascinující.

doplněno 29.03.15 20:50:

Samozřejmě takovéto množství sázet mnladé rostlinky, dále zaštipované a nikoliv vytáhlé dva stonky z obchodu za 30 a více korun.

hodnocení

0x

Každý říká a doporučuje něco jiného. Někde jsem četla, že když se do truhlíku zasadí rostlin méně, tak prý mají větší prostor k vytváření kořenů, což prý je pro rostlinu daleko pohodlnější. Soustředí tedy veškerou svou sílu na své kořeny a na ten "vršek", tedy na to, co nás, pěstitele zajímá nejvíc, na ten prý více-méně kašle. *fn* takže se prý má dávat do truhlíků spíše o jednu rostlinu více, než méně. To samé platí i o květináčích. Spíše menší květináč a kvalitní zeminu, než velký a raději během sezony více hnojit.

No a někdo zase tvrdí, že se má dát rostlině dostatečný prostor právě k tvorbě kořenů, že pak bude lépe prosperovat. Tak si z toho vyberte. Já se to snažím dělat jako "chytrá horákyně". Ani pěšky, ani na voze. Prostě se držím tak nějak toho středu z obou rad.

jofa*

S tím množstvím sazenic u pelargonií to mám léta vyzkoušené. Rostliny jsem si řízkoval v polovině srpna do písku v truhliku. Jedna vedle druhé na husto a zakryl folii pro udržení vlhkosti. Koncem února přesazoval již do truhlíků a podle počasí již ve fóliáku do poloviny května.. Dával jsem i více než 15ks do 60cm truhlíku. Škoda, že nemám foto z té doby. Pouze surfinie, které jsem také pěstoval ( v knížce Receptář od P. Podlahy kde je foto). Hnojení v každé zálivce 1/3 dávky než uvádějí a dporučují. Také záleží na kondici zdraví rostliny. Od některých prodejců se krásy nedočkáte.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]