Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Rezavění mečíků

Od: sansnomf® odpovědí: 7 změna:
Řadu let pěstujeme mečíky,ale poslední tři roky přišla krize v podobě rezavění stonků i květů.Stříkal jsem Kuprikolem,Baycorem,žádná změna.Loni jsem před uskladněním všechny hlízy namořil v Baycoru,absolutně žádný výsledek.K doplnění informací uvádím,že některé hlízy máme již více let a kytky mají na zahradě pro ně velmi výhodné umístění.Nezkusí mi někdo poradit?Díky.

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

al bunda*
hodnocení

0x

Co zkusit jiný fungicid, ty, co používáte mohou být málo účinné až neúčinné? I plísně se vyvíjejí a získávájí odolnost.
Hodně zdaru.

hodnocení

0x
Hlízy mečíků pěstovaných několik let na stejnym místě daleko snadnějc napadají choroby.To bude ten důvod.
hodnocení

Oběma Vám děkuji,budu o tom přemýšlet.

hodnocení

0x
kuci, a nemuze to byt i tim, ze rostlinam chybi nejaky prvek... napr. horcik? ale tohle je fakt tip, kazdopadne bych zkusil pristi jaro nasadit par rostlinek na jine misto...
al bunda*

Ono to souvisí s oběma odpověďmi. Stálé pěstování stejných rostlin na jednom a tomtéž místě působí jednostranné vyčerpání půdy v tom místě - rostliny si berou stále tytéž živiny, kterých je potom nedostatek a vylučují do půdy odpadní látky, které mohou komplikovat růst stejných rostlin na tom samém místě. Totéž platí o chorobách - spory plísní (a škůdci) se koncentrují na stejném místě a mutují a nabírají na síle. Částečným řešením by byla výměna půdy - vykopat plochu tak do třiceti centimetrů hloubky, zeminu vyvézt jinam a nahradit ji zeminou, v níž se nepěstovaly mečíky, smíchanou s kompostem.
Hodně zdaru.

hodnocení

Protože úplný začátečník nejsem,můžu kontrovat odpovědí,že jsem nikdy nepěstoval rostliny(s výjimkou salátu,kde to nevadí) na stejném místě.Vždy jsem ho na rozloze naší zahrádky(2a) střídal.To s tou plísní je bohužel fakt a mám z toho hlavu ve smutku.Zahrada byla asi 30 let ladem a zhruba před pěti lety jsem ji zkultivoval.Opravdu bych neřekl,že tam to svinstvo bude.Dík za repliku.
hodnocení

Co se týče přihnojování,tak jsem tam přidal trochu superfosfátu,ledku a cereritu.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]