Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jaký druh rybízu se vám osvědčil?

Od: quasi odpovědí: 15 změna:

Jaký rybíz podle vás je nejlepší chutově a pro sběr?

Je psáno,že keříčkový je výnosnější než stromkový,ale zavazí při sečení trávy.

Nebo nejlépe od každého druhu jeden.?

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

Léta máme na zahradě keřové rybízy a to jak červený, tak i černý a bílý. Zkoušeli jsme i stromkové, ale neosvědčily se nám, jsou choulostivější, mají menší výnos a potřebují větší péči. A hlavně nemají tak dlouhou životnost. Ty naše sázel ještě můj děda a ten je již 40 let po smrti. Výnos a kvalita je perfektní celá léta. Pokud se víc rozklesnou a při sečení trávy by větve překážely, stačí je na tu chvilku vyvázat provázkem kolem celého keře. Ale většinou to není nutné, protože při prořezávání na to budete myslet a včas odstraníte větve, které by rostly nízko při zemi.

Jestli máš rád černý rybíz tak doporučuju koupit jostu. Po prvním roce co ostříháš, napíchat do země. Josta jako stromek má větší plody a chuťově blíž k angreštu ale plody keřů vypěstovaných z těch aplégrů jsou drobnější a chutí blíž do rybízu.
quasi
hodnocení

Jostu jsem sadila před několika lety,vůbec to nesbírám, není to ani ryba ani rak ...takže se vrátím k tradici rybíz a angrešt

edyss*
hodnocení

2x

Z červených Losan a z bílých Orion. Vyzkoušel jsem celkem asi deset druhů Tatran, Blanka atd. a ty dva první uvedené na začátku nám chutnají nejvíce. Jinak to mám zasazené tak na střídačku tzn.keř, stromek, keř, stromek... stromek má životnost zhruba okolo 7-10 let a má menší výnos.To je asi vše z mého pěstování.

hodnocení

2x

určitě keř. Stromkové jsem vyházel, malý výnos a ještě člověk musí umět stříhat stromky :) Pokud červený rybíz, osvědčil se mi ROVADA. Dlouhé hrozny a kuličky tak 6-8mm v průměru.

Jaký druh rybízu se vám osvědčil?

ben®
hodnocení

0x

Dobrý den, já měl vždy jen rybíz keříčkový - červený i černý (odrůdy už nevím). Vydrží toho hodně a roste i plodí léta. Myslím, že oba druhy (keříčkový i stromkový) mohou vadit při sečení trávy, ale to se musí dávat pozor. Zdravím!

P.S. Keříčkový rybíz Vám nepoškodí (nezlomí) vítr a nemusí mít oporu.

eulalie*
hodnocení

0x

Keříčkový rybíz. Když ho budete pravidelně prořezávat, vydrží dlouho dobře plodit. Roky...

jabraka*
hodnocení

0x

Myslím,že nezáleží na tom,zda stromek,nebo keř.Stromek se dá vypěstovat a vést k velké plodnosti,jen je třeba volit správnou odrůdu.Totéž u keřové formy.Je vhodné si zvolit takovou formu a odrůdu,která vyhoví podmínkám v místě pěstitele.Potom mít bva typy,jeden ranný a druhý pozdější,pak se sklizeň rozdelí až na několik měsíců.Správný prořez je talé jedním ze způsobů zvýčení výnosů.Také si musíme osvojit vhodné přihnojování.

JABRAKA

joudic*
hodnocení

0x

kerickovy plodi vic...a nezavazi, dejte ho malinko vys nebo nejaky mulč at tam neroste trava, ja to podsypavam prave tou posecenou travou dokola, a nejvic mi chutna bily, cerveny moc rad nemam, jen semtam uzobnu a zbytek oklovou slepice, ten bily nevidi :)

to same angrest, kerovy je plny bobuli a stromkovy jen tak, aby se nereklo, aby se zachranil pred vyhozenim na kompost :)

doplněno 13.03.15 14:14:

ano neprorusta plevel a trava, staci jednou vytrhat kolecko okolo rybizu a zasypat mulcem a je klid, a take drzi vodu v zemi (zabranuje odparovani)

quasi
hodnocení

Jakou funkci má vlastně ta mulčovací kůra...? Myslíte,že zabraňuje růstu trávy okolo?

Jo udržuje vlhko,ale ptáci to stejně rozhrabou,,

host*
hodnocení

0x

Rybízů je mnoho druhů, na zahrádce je dobré mít i červený i černý (někdo má rád i bílý). Druh? Dobrý. Buď koupit dobrý doporučený druh ze zahradnictví nebo prodejny rostlin, nebo ochutnávat od známých a sousedů a pokud vám nějaký zachutná nebo vám ho doporučí, stačí si od nich vzít pár větviček, zasadit na vhodné místo zalévat, pěstovat a vypěstovat si své vlastní. A pak samozřejmě stříhat, víc najdete na webu (někdo docela jednoduše každý rok jednu třetinu keře vyřeže - nejstarší dřevo, a další rok zase další třetinu a tak si udržuje keříky plodné). Keříčkové. Stromkové spíš angrešty.

moula*
hodnocení

0x

Ctěl bychh zasadit tak 100 keřů rybízu pro potřebu marmelády větší rodiny. Dá se rybíz nějak mechanicky bez dřiny sklízet?!

amidamaru*

Bohužel nevyhnete se ručnímu sběru.Pro zadavatele.Nejlepší rybiz co mám,je rybíz pozdní.

Dobrý výnos a dá se dobře množit.Kopčením.Já je mám,abych se vyvaroval sečení,podestlané černou folii.Taky,když mi něco spadne,tak to mám čisté a udržuje vlhkost.Letos v těch pařácich jsem je zaléval jen jednou,

rybiz

Zajímavé, pozdní Heineman , žádný jiný rybíz hůře nezakoreňuje než tento

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]