Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nový skleník a vše kolem toho

Od: kangaroo* odpovědí: 3 změna:

Chtěl bych poprosit o nějaké doporučení na vhodný zahradní skleník.

Nejlépe rozměry cca (š)3m (d) 4m (v)1,7m

Cenově strop za skleník 15000Kč (ideálně okolo těch 10-12000Kč)

Chci dělat základy beton nebo betonové tvárnice a jak hluboko?

V místě je větší výskyt krtků a myší a tak nevím, jestli dělat i betonové dno?

Je vhodný nějaký z těchto níže v odkazech:

1.) aukro.cz/...

2.) aukro.cz/...

3.) aukro.cz/...

4.) aukro.cz/...

5.) aukro.cz/...

6.) aukro.cz/...

7.) aukro.cz/...

8.) lanitplast.znacky.aukro.c/...">http://8.) lanitplast.znacky.aukro.c/...

9.) aukro.cz/...

10.) aukro.cz/...

11.) aukro.cz/...

12.) lanitplast.znacky.aukro.c/...

13.) lanitplast.znacky.aukro.c/...

Taky by mě zajímala kvalita firmy Lanit plast?

Nebo mi doporučte jiný s opravdu pevnou konstrukcí a spolehlivý provoz a nejlépe auto režim oken apod. :-D

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

ben®
hodnocení

3x

Dobrý den, zatím si pročtěte bohatou diskuzi viz odkaz. Zdravím!

poradte.cz/...

hodnocení

3x
Přečetl jsem peripetie suzymon v tom odkazu od bena. Nezávidím jí to.
Přidám něco z praxe.
Před 30 lety jsem uvažoval podobně. Skleník.. Stačí malý, na pár paprik, okurek na výšku, hned z jara ředkvička a salát.
Ovšem skládací tenkrát chválabohu nebyly...
V rohu zahrady oplocené tehdy trapézovým plechem zbylým ze střechy, na trubkových sloupcích v poctivé betonové podezdívce jsem na půdorysu cca 2,5 x 4 metry vykopal základ asi 20 široký a do něj zabetonoval tři trubky 6/4", dvě na rohy a třetí doprostřed mezi ně. Na ty sloupky nahoru vodorovně podélně navařil úhelník asi 40 x 40 mm. Ten samý vinkel na druhou stranu na sloupky od plotu, jen asi o 40 cm výše. oba úhelníky spojil profilem obrácené T asi 35 x 35 mm, s roztečí po 66 cm, délky okolo 270 cm, na každé straně tak 10 cm přesah přes bok stěny. Teda na ty čtyři metry délky vyšlo akorát 6 pruhů skla. Na té nové delší boční stěně taktéž z T profilu po dvě stojky mezi sloupky, stejná rozteč jako na střeše. A na té kratší také na výšku dal tři téčka, mezi dvěma přibližně v prostředku rozteč na dvířka, hlavně tak, aby prošlo i kolečko.
Zasklil jsem to laciným sklem 3 mm hrubým, na střeše a dveřích do sklenářského kytu. Boky jen na úzké příchytky z pásků pozinkovaného plechu. Mezi střechou a boky jsou mezery max 1 cm, nevadí, v zimě nepěstuji, v létě se stejně musí větrat.
První léto, pokusné, dvě stěny byly plechové, ta delší chránila od severu, a od severu jde jen zima, slunce ne. Od západu slunce nepotřebujeme, přes den je slunce až moc a skleník přehřátý. Úroda byla dobrá. Východní a jižní skleněné stěny jsem i tak musel trochu i se stropem stínit.
Na další rok jsem ty plechové stěny obložil zevnitř zbylým heraklitem a omítl. Snížily se tím tepelné ztráty a heraklit uvolňoval naakumulované teplo přes část noci.
Skleněné tabule o rozměrech 66 x asi 95 cm stačily udržet i sníh tak do 15-20 cm bez problémů. I tak jsem sníh ze střechy zhrnoval. Horší to bylo se sousedovic kočkama, které mi párkrát při bujarých námluvách a potěšeních na teplém skle udělali škodu.
Asi před pěti lety jsem sklo na střeše vyměnil za vícekomůrkový polykarbonát, uložený do silikonu. Přece jen lépe rozptyluje světlo, a je odolný kočkám a kroupám. Větrám průvanem skrz okénko v plné stěně a dveře pootevřené nebo až dokořán. V letě místo dveří jen pletivo, kočky s oblibou bez ohledu hygienu na naši zeleninu kálely.
Před pár lety jsem potřeboval ten trapézový plech z plotu na jiné účely, heraklit jsem vyhodil a místo něj jsem ten rám ze sloupků a úhelníků "vyzdil" 10 cm polystyrenem + perlinka + zapucované lepidlo. Rychlé, laciné, izolační. Doporučuji jako stavební materiál nejen na skleník, ale i jako lehké a demontovatelné příčky.
Pokud to jen orientace podle světových stran dovolí, doporučuji dělat skleník se dvěmi stěnami (směrem na sever a západ) plné a střechu pultovou se sklonem na jih. Nebo přistavit k domu, oplocení. Sluníčko na jeho pouti od východu po západ i tak skleník pořádně vyhřeje. Na pultovou střechu se lépe položí rákosová rohož na zastínění. Ze sedlové padá na obou stranách.
Náklady neuvádím, tenkrát byly jiné ceny a také jiné možnosti. Je pravda, že vlastní výroba vychází vždy laciněji. Ale odfláknutá práce a pozdější opravy ji prodraží.

joudic*
hodnocení

2x

za tu cenu mozna skoro vlastni + komurkove desky a vlezete se do toho i se svareckou a betonovyma packama, jinak ok skleniky ma Palram od Garlandu hobbycentrum.cz/..., zalezi na tom, kde to bude a jestli tam mate vichry jako treba ja casto (zlomilo mi to i tram 8x8cm 2,3m u strechy u slepic jako sirku)

doplněno 12.03.15 04:20:

ty palramy maji 10 let zaruku, to zni fajn pokud je cloveku lino investovat cas...

nicmene fakt bych si postavil pekny velky vlastni, komurkove desky stoji pakatel a svarit si poctivou konstrukci je zabava a svarecku sezenete i s elektrodama od 2000 bazar do 4000 za novou, flexu od 500 - 1000 ;) na krtka staci bocnice, zespoda tam nepoleze, narazi na prekazku a jde dal... btw krtka jsem se v zahonu zbavil tak, ze jsem kladivem zabil kolik hluboko do jeho doury a posunul se o kus dal, mrkvicce atd to neublizilo a krtek byl pryc :) necekal jsem, ze to bude tak jednoduche :) ja jen kdyby to nekdo chtel zkusit taky, treba to je supr metoda na vsechny krtky :)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]