Nejste přihlášen/a.
Jak se pěstuje a množí rostlina c lematis,? Měl jsem ji na zahradě sazeničku a manýelka ji vyhodila,při pletí.
Nemáte někdo sazeničky,nebo odnože této rostliny.
Clematis, neboli lidově plamének je nejlepší koupit v zahradnictví, nebo ho mají běžně na jaře i v každém květinářství. Já jsem měla tři a dva mi uhynuly. Na internetu je hodně rad ohledně pěstování. Jeho množení v domácím prostředí je hodně obtížné. Já bych si ho raději koupila. Také s k tomu letos chystám. Všichni píší, že je jeho pěstování nenáročné, ale já jsem zjistila, že to není až tak pravda. Dneska jsou právě všelijaké clemátisy různě vyšlechtěné a jsou dost choulostivé.
Clematis se brzo objeví i v obchoďácích, je jich vždycky spousta druhů a je levný.Mám jej několik let na balkoně v květináči,kde i přezimuje v poho a já osobně mám nejraději klasický fialový.Jen na zimu obalím květináč bublinkama a nahoru zakryju jehličnatýma větvema.Na zahradě roste rychleji,ale problém s pěstováním jsem nikdy neměla.Kvete už od června,takže v obchodech se sazeničky s květy objeví už brzy.
To souhlasím, ten fialový je takový nenáročný. Ale já si koupila takové střapaté a plnokvěté a ty mi teda chcíply.
Klematisy pěstuji ráda, daří se mi i ty třapaté. Sazenici je lépe koupit, množí se složitě (zkoušela jsem hřížení, ujmulo se to, ale je na to potřeba už rostoucí mateřská rostlinka.
Hlavní co chce je mít "hlavu v ohni a nohy v chládku", tj. zasadit na slunné místo, ale aby nesvítilo slunko ke kořenům - podsazuju to trvalkami a jeden roste za buxusem a nízkou zídkou. A stříhat potom co odkvete, každý kultivar to má jindy; některé ranné po ostříhání zakvetou ještě podruhé.
Ahoj Esme. Tak to mi poraď co mám dělat. Mám ho na zahradě a jak píšeš, "nohy" má v chládku. Oni píší, že se má brzo na Jaře, tedy nyní nějak ostříhat. Já to chtěla udělat a raději jsem toho nechala, protože ty šlahouny jsou tak tenké a křehké, že když jsem se toho dotkla, tak se to přelomilo. Navíc se mi zapletl do zimolezu který mám vedle a to jsem ho nutila jít na své místo. Nechala jsem kvůli tomu udělat takový oblouk a on tam nechce a pořád se cpe jinam. Loni mi krásně kvetl, ale proč nezesílí ty šlahouny? Ani u země nejsou silné. Ani se nedivím, že to manželka tazatele Karolko omylem vytrhla.
Ony ty klematisy většinou nejsou moc odolné proti mrazu, a co je nad zemí, má tendenci spíš každoročně zmrznout než aby zesílilo. Na jaře to vždycky obejdu, a co jde dobře ulomit, to odstraním, bo je to zmrzlé a odumřelé. Spolhlivě to pak obrůstá a výhony jsou každý rok i několikametrové, podle odrůdy.
Že se jim nechce růst tam kde by se nám to hodilo, to je normální běh světa. Přemlouvám, navazuju mašličkama, a když to nepomůže, řeknu si že příroda ví co dělá a tak jak to je je to taky pěkné.
Nemít klematisy tak překrásné květy, tak se na ně vykašlu a pěstuju radši mrkev.
Suzy, já jsem měla Clematisy 10 let na jednom místě, jeden světlefialový a jeden tmavofialový. V rámci terénních úprav jsem je vykopla, rýčem rozdělila a 4 ks zasadila střídavě na jiné místo. A k "nohám" stačí stínící kámen. A zase v pohodě vykvetly. Celých 10 let je stříhám na podzim, když listy už začnou sesychat, nechám stvoly jen 10 cm. Až ustříhnutý vršek seschne, strhnu ho z podpěry a stočím do věnce kolem rostlinky jako ochranu na zimu. Na jaře, až vyraší výhony odstraním "zateplení", ulámu suché konce od loňska, okopu, pohodím Cererit a víc se o něj nestarám Tak ať se daří!
Suzy
to je tedy houština! Já nevím, jestli se to tak má dělat, já to tak dělám už mnoho let a zatím přežilo všecko.. A ty ostříhané šlahouny s listy zrovna použiju na zatepleníZrovna dnes jsem nakoukla do "zateplení ", viděla jsem tam zelené výhonky, tak jsem zateplení hodila na kompost, okopala, pohnojila a hotovo. Na jaře, když jsou výhonky křehké, tak do toho není radno moc sahat. Tak ať Clematis pěkně kvete !
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.