Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
před asi 7 lety mi dala paní malý odkopek z lilie, který jsem zasadila. 1. rok nic, myslela jsem si, že to zahynulo. 2. rok, jeden prut, další rok 3 pruty, potom 5, 10...nyní je z toho veliký keř.
Dcera a známá už mě prosily o nějaké hlízy. Ráda bych jim dala, ale bojím se ale do toho zarýt, aby mi rostlina nezašla.
Další problém - někde jsem slyšela, že lilie by měla být na stejném místě max. 4 roky, pak přesadit jinam. I z toho přesazení mám strach. Bojím se s tím jakkoli hýbat.
Kdo pěstujete lilie, poraďte mi, prosím, zda mohu rostlinu rozdělit. Jistě v zemi bude dost hlíz, je to už statná rostlina. A zda ji mám přesadit jinam. A to nejpodstatnější - pokud se do toho mám dát, tak kdy? Na podzim, když odkvete? Teď na jaře, než vyleze mi to připadá nevhodné - porušení případných špiček, které už jsou asi v uvnitř v zemi připravené vylézt.
Bojím se tím spíš, že té paní, která mi kdysi hlízku dala, celá už velká rostlina zahynula. Proto bych o ni nerada přišla taky.
Kdo máte zkušenosti.prosím,poraďte. Předem děkuji Jaga.
Ahoj Jago, já bych to udělala určitě až na podzim. Teď se v zemi už probouzí, je zakořeněná a když to odreješ, tak musí zase znova vynakládat sílu na zakořenění. Kdybys měla nové cibule, koupené, nebo prostě vyndané a přezimovaly by ve sklepě, tak to nevadí, ale u téhle bych to neudělala. Ne, že by to nešlo, ale pokud to není nutné, tak to nedělej. A já měla také lilii tu bílou, takovou tu obyčejnou také stále na jednom místě a byl to už obrovský keř. Chtěla jsem ji přemístit a tak jsem to udělala a to někdy v září-říjnu. Měla pěkné a zdravé hlízy, tak jsem je rozdělila a různě zakopala na zahradě. No a představ si, že jsem o tu lilii přišla. Prostě se jí dařilo právě na tom místě, kde byla a jinde se jí to nelíbilo. Jenom z jednoho místa se pokouší pokaždé vyrůst, ale nějak se jí to nedaří a nekvete. Je taková umrněná. Právě se letos na jaře chystám, že ji celou naberu a dám jinam. Jenomže já to udělat musím, jinak asi zajde nadobro. Je to pokus o záchranu.
Zdravím Jaguš.! Lilie jsem před asi patnácti lety dostal "ukopnuté" od sousedky. Byl to malý trs, tak do kyblíku.
Dnes má průměr okolo metru. Nikdy jsem je nepřesazoval a ani by mě to nenapadlo. Nemám proč.
Na jaře je pohnojím a pak v průběhu roku asi ještě 2x - 3x. (Kristalon).
Několikrát už jsem z ní známým kousek ukopnul (uryl) a kytka to ani nepoznala.
Ovšem bylo to vždy brzy na jaře, když začala vystrkovat růžky a zásadně z kraje tou malou lopatkou.
Mám dojem, že kompletní přesazení by ji spíš odrovnalo.
Tak ať se daří.!
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.