Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vinná réva - kdy jí stříhat

Od: bobinka* odpovědí: 3 změna:

Prosím, můžete mi někdo poradit, ve kterou dobu nejlépe zastříhnout vinnou révu (na jaře a cca. kdy ) tak, aby dobře plodila? Jedná se o vin.révu pěstovanou po vodorovných drátech, asi do výše 1,5 m, především pro plody.

Tentýž dotaz mám k mladé vinné révě, asi 1 rok, kterou jsem vysadila především pro ozdobu a měla by se pnout do výšky po pergole. V létě loňského roku do té výšky již dorostla, ale je teňoučká, tak nevím, zda ji nyní na jaře zastřihnout pro rozkošatění, nebo jí nechat...

Předem vám všem díky za radu a jsem s pozdravem !

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Já révu zastřihávám podle počasí. Někdy už koncem února, nejpozději do poloviny března. Nesmí být větší mrazy. Přebytečné loňské přírustky které by zahušťovaly odstraním úplně. Na zbývajících ponechám asi 3 očka a odstřihnu.

Révu na pergole když je tenká, tak zakrátím až do zeleného dřeva. Pokud by byla nízká pro místo rozkošatění, tak jí nechám na jaře růst na jeden výhon do požadované výšky, vše nepotřebné vylámu. Všechny rašící očka na spodní části vylomím.

doplněno 25.02.15 19:09:

Pokud budete révu stříhat když už raší, tak bude plakat a to není dobré.

hodnocení

0x

Shodou okolností v neděli běžela v televizi repríza Receptáře prima nápadů, kde mimo jiné byla jdena část věnovaná řezu vinné révy. Našla jsem ji pro vás na stránkách play.iprima.cz/... a část, kde o révě hovoří odborník ze Střední školy zahradnické v Mělníce (s názorným řezem u různého způsobu vedení) běží od cca 19,20 minuty vysílání. Konkrétně o termínu řezu přímo na tuto otázku odpovídá ve 23,40 minutě. Pokud by se vám nepodařilo nebo nechtělo stránky otevírat, je tam řečeno, že nejvhodnější pro začátek řezu je druhá polovina února po velkých zimních mrazech a ukončit je potřeba před začátkem proudění mízy, protože jejím slzením by se ztrácely živiny z keře. Takže podle mého máte nejvyšší čas! *jasne*

floro*
hodnocení

0x

Řežte teď, teď je doba. A možná už i pozdě.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]