Nejste přihlášen/a.
Dobrý večer, už docela dlouho mám doma kaktus. Je poměrně malý, ale zezačátku byl hrubý. Před asi rokem jsem ho přesadil do nové hlíny speciálně pro kaktusy a dost pohnojil. od té doby roste rychle do výšky. Problém je, že začal růst jen velmi tenký.
"Ztloustne" časem ta část co rychle vyrostla a je tenká? Popřípadě jak docílit toho aby kaktus rostl pomaleji a více do šířky? ... nejlépe všude stejné šířky.
Je to takový obecný dotaz, ale snad mi někdo znalejší objasní jak docílit svého vzhledu u kaktusu.
Díky
Dobrý den, napíšu to jednoduše, moc živin a málo světla. Rostlina dostala velký příděl živin a když je má zpracovat, tak musí rychle vytvořit další asimilační plochu, proto se rychle prodloužila. Ta rychle vyhnaná část už "neztlostne". Příště musíte s přísun hnojiva rozložit do menších dávek v delším časovém úseku.
V zimě, kdy je málo světla, nesmí kaktus růst, jina se příliš vytahuje. Toho dosáhnete snížením teploty na 12 st.C (u každého rodu a druhy je to trošku jinak) a omezením zálivky. Přes zimu nezalévat vůbec nebo jen minimálně. Se zálivkou začít až na jaře, kdy se "otevírá" temeno kaktusu.
doplněno 20.02.15 19:39:Ten váš kaktus je tak nehezký a zdeformovaný, že bych se ho raději zbavil. Pořiďte si jiný, pro pěstování nenáročný, předem si však něco o pěstování přečtěte. Pokud k němu máte citový vztah, zkuste ho uříznout výši malého obdélníka na obrázku a řez zasypte práškem z dřevěného uhlí. Ten účinkuje jako desinfekce. Pěkné kaktusy je možné koupit na kaktusářských výstavách, kde pěstitelé prodávají svoje přebytky a jistě vám dobře poradí. Výstavy se konají nejčastěji v květnu a červnu, kdy mnoho rodů a druhů rozkvétá.
Dobrý večer, co to je ze začátky byl hrubý? Takový termín u kaktusů neznám. Kaktusů je spousty druhů, typově dost odlišných, nelze pokládat takový dotaz. Máte fotku? Ale v této době by kaktusy ještě růst neměly.
Měl jsem tu dát fotku hned. Omlouvám se.
Takže chápu správně, že rychle vyrostlá část bude stále tak tenká? Nejsem kaktusář, pouze chci aby tento kaktus žil :D Neumím si představit, že další části budou růst hrubě. To se potom kaktus zlomí. Nepomohlo by kdybych kaktus uřezal v místě kde se zužil, a dále by rostl ve stejné šíři?
mohu se zeptat, co je to za termín růst hrubě? to je nějaké nářečí? existuje i výraz růst jemně, nebo hladce? Je to snad ve smyslu obtížně? já to nechápu, a rostlinu nelze uříznout a myslet si, že poroste dál stejně silná, jako je spodek, rána zaschne a rostlina vyžene nový výhon, který ovšem lze zapěstovat tak, aby rostl silněji
Samozřejmě že poroste stejně jako je dole.Má málo světla
Asi jste nepochopila pořádně,co majitelka chce..Copak se dá o kaktusu při takové otázce tato slova použít?Ta vaše.Směšné..Kaktus se točí ke světlu,,je to vidět..
doplněno 25.02.15 21:44:Ještě--nebo je to reakce na pohojení vytahuje se do výšky,Ale podle mne sw kaktusy nehnojí..Kde jste ho měla přes zimu? Správně v novinách a ve sklepě.Tak to dělal můj muž
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.