Nejste přihlášen/a.
Dobrý den.
Rostou nyní venku nějaké houby? Na zahrádce leží sníh a u pařezu od jabloně vyrostly čerstvé houby. V noci bylo mínus 4 stupně, bylo jasno. Mají světle hnědý klobouk podobný klouzku, ale velký jako rozevřený žampion. Je houba jedlá?
Houby rostou v průběhu celého zdejšího roku. Odborníci, mykologové, vědí velmi dobře, které sbírat i pod sněhem. A opravdu rostou. Když takový houbař jde lesem, v kterém je pár cm sněhu, dokáže hrábnout holí či botou a objevit houbařské poklady. Mají můj obdiv, ale já bych to, co bych nyní našel, radši nejedl.
Parádní. Nemůžu si pomoct, vychází mi to více na kováře než na borového. Tak který, prosím?
Tyhle jste asi nekrájeli, jestli mění barvu a jakou má chuť a vůni.
Půda bez sněhu, je tam pramen?
I v zimě houby rostou, ačkoliv ne tak rozmanité, jako v jiná roční období.
Dá se najít penízovka sametonohá, znám "zimního houbaře", který ji každoročně hledá do štědrovečerní polévky. Najde se boltcovitka Jidášovo ucho, která je ceněná především v čínské kuchyni - tzv. "černá houba".
Od října do února se můžeme potěšit hlívou ústřičnou, které se připisují i léčivé účinky. Tu zřejmě máte Vy. Roste právě u kmenů či pařezů listnatých stromů.
Už brzy začne růst šťavnatka březnovka, podle jména v březnu. A v dubnu vylezou smrži. Ale to už vlastně bude jaro. Jaga.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.