Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Rostou houby v zimě?

Od: brunecova® odpovědí: 8 změna:

Dobrý den.

Rostou nyní venku nějaké houby? Na zahrádce leží sníh a u pařezu od jabloně vyrostly čerstvé houby. V noci bylo mínus 4 stupně, bylo jasno. Mají světle hnědý klobouk podobný klouzku, ale velký jako rozevřený žampion. Je houba jedlá?

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

figurek*
hodnocení

3x

obrazky.cz/...

Zkuste se mrknout na obrázky

Penízovka sametonohá, lidově Vánoční houba, roste i na sněhu a pod sněhem. Není to ona?

hodnocení

1x

Houby rostou v průběhu celého zdejšího roku. Odborníci, mykologové, vědí velmi dobře, které sbírat i pod sněhem. A opravdu rostou. Když takový houbař jde lesem, v kterém je pár cm sněhu, dokáže hrábnout holí či botou a objevit houbařské poklady. Mají můj obdiv, ale já bych to, co bych nyní našel, radši nejedl.

stir*
hodnocení

0x

Dobrý den. V zimě hledám jedině jidášovo ucho. Srnčí ho sbírá též, kdo dřív přijde. Dnes bych mohla po oteplení

nasbírat tak 20dkg. Jak je Vámi popsaná ta houba, tak jako amatér bych tipla na hlívu ústřičnou.

Tu jsem viděla koncem listopadu na pařezu u cesty, tak tam zůstala.

hodnocení

0x

Foto je rok staré.

Rostou houby v zimě?
stir*

Parádní. Nemůžu si pomoct, vychází mi to více na kováře než na borového. Tak který, prosím?

Tyhle jste asi nekrájeli, jestli mění barvu a jakou má chuť a vůni.

Půda bez sněhu, je tam pramen?

Beskydy Podolánky na břehu potoka.Měl by to být hřib kovář asi od podzima. Nechali jsme je tam pro potěchu ostatním.

Rostou houby v zimě? #2

hodnocení

0x

I v zimě houby rostou, ačkoliv ne tak rozmanité, jako v jiná roční období.

Dá se najít penízovka sametonohá, znám "zimního houbaře", který ji každoročně hledá do štědrovečerní polévky. Najde se boltcovitka Jidášovo ucho, která je ceněná především v čínské kuchyni - tzv. "černá houba".

Od října do února se můžeme potěšit hlívou ústřičnou, které se připisují i léčivé účinky. Tu zřejmě máte Vy. Roste právě u kmenů či pařezů listnatých stromů.

Už brzy začne růst šťavnatka březnovka, podle jména v březnu. A v dubnu vylezou smrži. Ale to už vlastně bude jaro. Jaga.

Rostou houby v zimě? #3

hodnocení

0x

V půli ledna jsem byla s koníkem v lese a viděla jsem krásného hřiba. Ne, tak krásného abych kvůli němu slezla, ale byl pěkný.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]