Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Proč nekvete velkopavlovická meruňka

Od: michaeljindra odpovědí: 4 změna:

Před léty jsem hodně prořezal velkou krásně plodící velopavlovickou meruňku a ta se mi odvděčila tím, že během dvou let úplně odešla. Zakoupil jsem tedy novou, mám ji cca 5 či 6 let. Každoročně ji dělám jen výchovný řez, aby nebyla tak veliká jako ta původní. Ale před 2 roky ji dost poškodily kroupy. Proto jsem nejvíce poškozené větve radši zkrátil. Meruňka však nekvete, jen z počátku měla cca 18 květů a z nich jednu malou a ještě poškozenou meruňku. Pak snad ještě jednou urodila jednu a od té doby nic. Koupil jsem ještě meruňku, goldridge a ta loni kvetla nádherně, jen mráz vše zničil. Letos má zase nádherně nasazeno. Takže uvažuji o tom, že velkopavlovickou někam přemístím a nahradím jinou. Poraďte prosím, co s meruňkou podniknout, zda mám ještě čekat, změnit řez a nebo ji nahradit. Léta ubíhají a rád bych se ještě dočkal velkopavlovických měruněk, tedy plodů.

Dík za rady. V případě potřeby doplním třeba i foto.

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Také mi to dělá Velkopavlovická...údajně dobrá odrůda. Také nevím co s ní...počkám tento rok a půjde pod pilu,také nevím,čím to je.

hodnocení

0x

Také mi to dělá Velkopavlovická...údajně dobrá odrůda. Také nevím co s ní...počkám tento rok a půjde pod pilu,také nevím,čím to je.Za jak dlouho kvete jiná odrůda také nevím,,

hodnocení

0x
Je potřeba podotknout že peckoviny se neřežou najaře ale až když odplodí. Takže jestli řežete v předjaří tak se stromek vysílí a nekvete. Jinak velkopavlovická kvete jak drak. Dokonce mi kvetly roční rouby a hned nasadily pár plodů. Ty jsem samozřejmě rači vyštípnul aby měl roub víc sil do růstu. To píšu jen abych doložil že kvete jak o život když se jí daří. Broskvoně a meruňky jsou citlivé na obsah železa v půdě takže doporučuju hnojiva s vyšším obsahem železa a neublíží ani když se ke stromku zaryjí rezaté hřebíky nebo jiný podobný železný poklad.

mopet*
hodnocení

0x

Pomáhá vzít sekyrku a tupou stranou několikrát zlehka klepnout na kmínek. Jakože stromku pohrozit, uvidíte jak pojede. ;)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]