Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Pěstování máty

Od: lucousek8 odpovědí: 4 změna:

Dobrý den, nejsem moc dobrá odbornice na kytky :D. Ale domů jsem si koupila mátu čistě kvůli vaření a chtěla jsem se zeptat, když odříznu kousek stonku máty, jestli je stonek schopen dál růst nebo je prostě na jedno použití :) Děkuju za odpovědi

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Máta je hroznej plevel, pokud bude mít dostatek místa, tak Vám pokryje klidně celou zahradu.

Když budete otrhávat pouze listy, tak stonky zdřevnatí a lístky budou stále menší.

hodnocení

1x
V květináči mi nešla, v záhonu roste sama až až. Je dobré ji ohranicit, aby nebyla všude. Řezu celé stonky, ona pak vyrazí nové. Mám ji 50x50cm a většinu vyhodím, nejde to spotřebovat.
Vyzkoušel jsem 3 druhy... Můžete také experimentovat, která odrůda vám bude chutnat nejvíce. Není jen jedna.

hodnocení

1x

Jak říkají rádci. Mátu jsem zasadila na zahradu, ale byla pěkná, s velkými listy jenom dva roky. Pak se úplně rozplevelila a její kořeny prorostly pekelnou rychlostí skoro všude. Voní, ale lístky jsou mnohem menší a mají jinou chuť. Nevím jak bych to vysvětlila. Jako kdyby zmutovala, nebo co. A clyman má pravdu, nedá so to spotřebovat. Leda tak usušit na čaj. Tento rok to zkusím. Ale z větvičky rozmnožit, to teda nevím. Spíše koupit semínka, nejsou drahá. Nebo na jaře ji mají v každém květinářství v květináčku a tu zasadit do země. Stonek z kupované máty podle mne nezakoření, ale uhnije. Jsou to rostliny pěstované ke spotřebě a ne k rozmnožování.

ben®
hodnocení

0x

Dobrý den, raději si něco nastudujte - viz odkaz. Zdravím!

P.S. Sbírejte zatím jenom lístečky a můžete potom i množit stonky.

hautu.cz/...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]