Nejste přihlášen/a.
Loni jsme koupili zahrádku s jednou jabloní, měl by to být Rubín. Nejsem ovocnář, ale myslím, že by se měla nějak upravit řezem. Manžel radí motorovou pilu u kořene, ale já myslím, že by to byla škoda, stromek nevypadá jako starý. Pokoušela jsem se něco o jabloních zjistit, ale Rubín se prý má řezat jinak. Nevím co s tím množstvím větví směrem vzhůru.Ostříhat? na jakou délku? Nebo ohnout? A řezat teď na jaře nebo počkat na léto? Nerada bych přišla o jablíčka.
doplněno 26.01.15 16:03:Mám možnost poslat poslední foto, líp to asi nepůjde...
koukala jsem dnes po okolních zahradách a zatím jsem viděla jen dva zákrsky..nebo jak se tomu říká, tři tlusté větve a z nich kouká pár krátkých slabých větviček...nevím jestli je to odborná práce...že bych se zeptala.
Povídání o řezu s obrázky najdete na www.zahradkarjero/...
I já se tak učila jak řezat stromy. Snad vám to pomůže.
Přemýšlím o to, že v tom březnu vystříhám ty větve co se vyloženětáhnou z venku do středu a ten zbytek nechám až to opravdu ukáže kde je kvítek... ty krajní vlky mám nechat celé nebo je třeba o třetinu zkrátit? a ohnout je můžu už teď (pokud bude pěkně a teplejší počasí) nebo až v dubnu, květnu?
Nezaznělo to podstatné. Rubín plodí na dlouhém dřevě, tj. na konci větví. Zakrácením letorostů si ostříháte úrodu.
Na poprvé bych si od sousedů nechal poradit nějakého místného Mičurina a buď se s ním domluvit i napříště, nebo mu koukat pod ruce a snažit se něco odkoukat.
doplněno 25.01.15 19:52:Ty svislé větve narůstají po nešetrném řezu. Na té fotce je jasně vidět, jak po řezu zůstaly jen ty silné větve a ty pak obrazily těmi svislými pruty - vlky. Když do toho jako neodborník zasáhnete, bude to přístí rok ještě horší. Obejděte sousední zahrady a okoukněte, kde mají pěkne vedené stromky a tam se zeptejte. Na vesnici bývají lidé vstřícní a nakonec, každý si rád přividělá.
Sousedy tu bohužel moc neznám, kolem je to samá seniorka. Zahradu mám až na konci vsi. Chlapa aby pohledal ![]()
Jabloň je mladá, tak do 10 let spíš mladší. Jen je hodně nešťastně zaříznutá v jisté výšce do roviny, což je dost nešťastný způsoub zakracování i u keřů. Proto obrostla jak koště. Pokud nafotíte fotku v lepším světle a aspoň ze dovou stran (přední a boční), tak bych vám naznačila, jak a kde ji stříhnout. Tato fotka je dost tmavá a větve nejdou obhlídnout.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.