Nejste přihlášen/a.
Loni jsme koupili zahrádku s jednou jabloní, měl by to být Rubín. Nejsem ovocnář, ale myslím, že by se měla nějak upravit řezem. Manžel radí motorovou pilu u kořene, ale já myslím, že by to byla škoda, stromek nevypadá jako starý. Pokoušela jsem se něco o jabloních zjistit, ale Rubín se prý má řezat jinak. Nevím co s tím množstvím větví směrem vzhůru.Ostříhat? na jakou délku? Nebo ohnout? A řezat teď na jaře nebo počkat na léto? Nerada bych přišla o jablíčka.
doplněno 26.01.15 16:03:Mám možnost poslat poslední foto, líp to asi nepůjde... koukala jsem dnes po okolních zahradách a zatím jsem viděla jen dva zákrsky..nebo jak se tomu říká, tři tlusté větve a z nich kouká pár krátkých slabých větviček...nevím jestli je to odborná práce...že bych se zeptala.
Povídání o řezu s obrázky najdete na www.zahradkarjero/...
I já se tak učila jak řezat stromy. Snad vám to pomůže.
Přemýšlím o to, že v tom březnu vystříhám ty větve co se vyloženětáhnou z venku do středu a ten zbytek nechám až to opravdu ukáže kde je kvítek... ty krajní vlky mám nechat celé nebo je třeba o třetinu zkrátit? a ohnout je můžu už teď (pokud bude pěkně a teplejší počasí) nebo až v dubnu, květnu?
Nezaznělo to podstatné. Rubín plodí na dlouhém dřevě, tj. na konci větví. Zakrácením letorostů si ostříháte úrodu.
Na poprvé bych si od sousedů nechal poradit nějakého místného Mičurina a buď se s ním domluvit i napříště, nebo mu koukat pod ruce a snažit se něco odkoukat.
doplněno 25.01.15 19:52:Ty svislé větve narůstají po nešetrném řezu. Na té fotce je jasně vidět, jak po řezu zůstaly jen ty silné větve a ty pak obrazily těmi svislými pruty - vlky. Když do toho jako neodborník zasáhnete, bude to přístí rok ještě horší. Obejděte sousední zahrady a okoukněte, kde mají pěkne vedené stromky a tam se zeptejte. Na vesnici bývají lidé vstřícní a nakonec, každý si rád přividělá.
Sousedy tu bohužel moc neznám, kolem je to samá seniorka. Zahradu mám až na konci vsi. Chlapa aby pohledal
Jabloň je mladá, tak do 10 let spíš mladší. Jen je hodně nešťastně zaříznutá v jisté výšce do roviny, což je dost nešťastný způsoub zakracování i u keřů. Proto obrostla jak koště. Pokud nafotíte fotku v lepším světle a aspoň ze dovou stran (přední a boční), tak bych vám naznačila, jak a kde ji stříhnout. Tato fotka je dost tmavá a větve nejdou obhlídnout.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.