Nejste přihlášen/a.
Zdravím všechny pěstile.
Mám doma fíkovník Bown Turkey druhým rokem. Je pěkný, ale letos jsem ho nechala na chodbě, kde bylo v průběžně 14 až 18 stupňů.No a stalo se to, že asi před měsícem začal vyrážet nové větvičky a rostou listy. Prostě začal obrůstat. Teď jsou už olistěné větvičky kolem 60 cm dlouhé a já nevím co mám dělat. Myslíte, že je mám nahoře zkrátit, tedy odebrat vrcholové řízky a zasadit do perlitu, nebo do vody, nebo to mám tak nechat. Ale do jara je ještě dost daleko a mám strach, že se tím stromek vysiluje. Nemohu vyfotit, ještě mi nepřišla baterie do foťáku.
A nemůžeš mu zajistit nižší teploty? Může být i ve tmě to vůbec nevadí...
Taky mám Bown Turkey, je na chodbě kde je 5-10C v podstatě ve tmě, má svázané větvě (aby se dalo projít ) a drží si i malé plůdky.
Ahoj. To si myslím, že právě už nemůžu. Jediné místo je v letní kuchyni, ale tam se vůbec netopí a když už se dal do růstu, tak se bojím, že by nastydl. Měla jsem to udělat napodzim. Ale já tupka se chtěla kochat pohledem na dva fíky, které mu narostly. Ty pak upadly, a místo nich vyrašily ty nové větve. Už tam jsou čtyři. Já ho tedy nechám, snad už bude brzy jaro. Také se bojím, že by mu tam ty listy prudkým výkyvem teploty všechny opadaly a to je také špatně. Měl by v tom pak zmatek.
Suzy odnože jsou větvičky které odřízneš a chceš nechat zakořenit a pokud nechceš nové rostlinky tak už mužeš řezat.A pokud chceš si napěstovat nové rostlinky tak bych ještě počkala s řezáním aspon do konce unora
To co uříznete a necháte zakořenit jsou řízky a ta činnost se nazývá řízkování. Odnož nejdříve roste na mateční rostlině, od které se oddělí. Odnožují třeba jahody.
Suzy neplač pokud nechceš odnože tak ho mužeš zaříznout už tedˇ.Pokud chceš mladé rostlinky tak bych počkala aspon do konce unora
Emilko, já Ti nějak nerozumím. Kdybych chtěla odnože, tak bych ho mohla seříznout už teď. Pokud mladé rostlinky v únoru. Tím "odnože" myslíš nové větve? No to bych raději. Aby se hezky rozvětvil. Já si to právě také tak nějak představovala. Že tedy když mu ufiknu nahoře ty vrcholy, tak přestane růst do výšky a budou mu ty větvičky sílit. A že ty vrcholové řízky dám do perlitu, aby zakořenily. Ale nejsem si jistá. Hledala jsem na netu, ale žádný není takový pitomec jako já, aby ho na zimu neuložil do chladu, takže jsem nic podobného nenašla.
Dobrý den, z mé zkušenosti už neobroste na opadaných místech.. Jakmile kmínek zhrubne- nebo zdřevní, tak už bych to neviděla moc dobře..
doplněno 18.01.15 20:09:ps:.. ale u rostlin jsem se už setkala s tolika nepravděpodobnostmi, že to nechci říkat na stoprocent
Dobrý den, Suzy,
já mám možná jiné druhy - "pryžodárný", ona klidně vyraší nová větvička i z kmínku ale ještě v té měkčí části nahoře, nemám pro něj asi úplně nejvhodnější podmínky a jednou za čas musím třímetrovou rostlinu zkrátit na metr, protože jsou listy už jen na vrcholu. :/.. Benža" mi to tolik nedělá, ale jakmile lístky spadnou, tak kmínek obroste novými větvičkami a lístky, ale málo kdy mi vyrostou listy na starých opadaných větvičkách.. Bohužel jim bylo přiděleno nejhorší místo na druhé straně místnosti, mám náročnější rostliny a ty musí mít více světla ..
Suzymon! máte pravdu, moc se omlouvám! a přitom Fíkovníky mám taky :D
Úplně jsem se spletla..Máte krásné rosliny.
Ria, ale tento fíkovník musí mít kmínek. Je to strom. Ostatně mám i okrasné fíkovníky a i ty mají pochopitelně kmen, ze kterého pak rostou olistěné větve. To ani jinak nejde. A já měla právě ten problém, že začal předčasně rašit, tedy obrůstat.
Ria a nemluvíš Ty o fikusech? To je něco úplně jiného. Já jsem mluvila o fíkovníku, který je plodonosný. Schválně Ti sem vložím fotky mých dvou fikusů. Ale ty neplodí, jsou to okrasné rostliny. Jo tam u toho s velkými listy je vlastně vidět i ten můj narašený fíkovník. Má světlezelené listy. A není to pokojová rostlina.
doplněno 21.01.15 12:29:Na té fotce s velkými listy jsou spálená místa od sluníčka. Předělávala jsem okna na verandě a musel chudák přečkat tu dobu venku. Přikryla jsem ho, ale je obrovský a někam se slunce dostalo.
je to čistě na vás,co s ním provedete,vyrovná se snadno se vším,je to v podstatě plevel.Já mám fíkovník také,odrůda neznámá,darováno od zahradníka,který si pro srandu zapíchl pár řízků.A fíkovník zimuju v zahradě je normálně vysazený v zemi,zasypu slámou nebo listím,překryju chvojím a hotovo.Na jaře ostříhám to co zmrzlo a vyrazí vždycky jako ďábel odkudkoli i ze staršího dřeva.Dokonce se uvádí,že pokud zmrzne až k zemi tak vyráží i z kořenů.Pro zajímavost bydlím v podkrkonoší a podmínky tu jsou poměrně drsné.
Suchy, to je sice hezké, ale kdy teda sklízíte plody? Plody uzrávají dost dlouho a tvoří se až napodzim. Tak by mne zajímalo, jak to děláte, když ho necháte venku na zahradě. Já jsem si ho pořizovala kvůli plodům, jinak mne svým vzhledem neuchvátil natolik, abych si ho na zahradě pěstovala jen pro okrasu. A že plodí, to vím s naprostou jistotou, protože ho má jeden můj známý a plody jsem i ochutnala. jsou mimochodem výborné. Dokonce ho měl venku v zemi, u jižní stěny za domem. Dařilo se mu venku a za sezonu vyrostl opravdu dost vysoko. Asi přes metr a rozkošatil se. Na podzim se úplně osypal plody. Měl jich opravdu hodně. A plody se zvětšovaly, prostě nádhera. Jenomže nestačily dozrát ani do prosince. Pak opadaly, větve omrzly a bylo to. Naštěstí na jaře opravdu obrazil, ale tentokrát si kamarád udělal z něho řízky, namnožil a už je pěstuje jenom doma. A ty plody jsem právě ochutnala. Tak mi napište jak to děláte, aby Vám plody přes zimu uzrály venku. Díky.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.