Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Trpasličí datlovník - listy se lámou - proč?

Od: marian86 odpovědí: 5 změna:

Dobrý den,

koupili jsme si před dvěma měsíci v Ikeii Trpasličí datlovník (Phoenix Roebelenii) a u některých listů se začínají listy lámat. Barvu mají normální, zatím nežloutnout. V obyváku máme docela teplo, nemáme ji kam jinam dát. Nevíte čím to může být? Zalívám 1x týdně cca necelý litr. Ze začátku to bylo 1x cca půl litru, ale myslím, že má docela sucho. Děkuji.

doplněno 11.01.15 21:31:

Když hrábnu rukou do květináče, tak mi nepříjde až tak přemočený. Navíc, neměla by přebytečná voda vytéct spodem? V tom okrásným kvetináči je vloženy ješte plastový květináč. Nemůže to být přílišným horkem v místnosti (25 stupnů) a malým světlem? Nebo to chce nějaké hnojivo? Děkuji za odpovědi.

Trpasličí datlovník - listy se lámou - proč?
Trpasličí datlovník - listy se lámou - proč? #2
Trpasličí datlovník - listy se lámou - proč? #3

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

mahan
hodnocení

0x

Mně to udělala to samé,ale aniž bych o tom věděla vnučka mně ji přelila,opadala celá a když jsem ji vyhazovala tak jsem na to přišla byla celá shnilá.Tak tipuji je přelitá.

hodnocení

0x
Ona má mít sucho,je to datle.Přelila jste ji.Zkuste ji zachránit,vyndejte bal,nechte jej proschnout a opět zasadte do té správné půdy...

bruk600*
hodnocení

0x

Dobrý den, nevím jak je na tom zrovna právě vaše palma, ale pokud se vzpamatuje, tak bych vám doporučil ji nezalévat přímo do květináče, ale je dobré udržovat tak centimetrovou hladinku v podmisce. Palmy nechtějí sucho, ale většinou ženou do hloubky kořen a až narazí na vodu, tak potom začnou přádně růst. Tou podmiskou jí to tak trochu naimitujete.

floro*
hodnocení

0x
Zalívám 1x týdně cca necelý litr. - to je na datlovník fakrt hodně. Jak jednou za 14 dní. Možná i míň podle intenzity světla a tepla

bruk600*
hodnocení

0x

Sama jste si odpověděla. Problém není v množství vody, ale hlavním problémem je nedostatek světla v kombinaci s vysokou teplotou. Proto se hlavně pokuste najít pro palmu lépe osvětlené místo a systém zálivky jsem vám už popsal výše. Dokud se rostlina nevzpamatuje tak ji určitě nehnojte.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]