Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Škodlivost lišejníků na ovocných stromech

Od: sansnomf® odpovědí: 9 změna:

Byl jsem dosud přesvědčen,že mi usychají větve na stromech díky lišejníkům.Když jsem přišel do prodejny zakoupit si zelenou skalici kvůli postřiku,varovala mě prodavačka,že tím můžu stromům ublížit mnohem víc. Dle jejích slov jsou lišejníky na stromech neškodné.Nemám důvod jí nevěřit,nicméně by mě zajímaly i vaše názory a zkušenosti.

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Ovocné stromy, zejména starší, jsou často pokryty mechy a lišejníky. Přitom se narušuje kůra a do pletiv stromů vznikají výtrusy různých hub a bakterie. Jejich životní činností zahnívá kůra stromů a poté zasychají větve.

Nejlepším prostředkem proti mechům a li­šejníkům je postřik pěti- až osmiprocentním roztokem zelené skalice. Postřikujeme na pod­zim nebo záhy na jaře, před rašením pupenů. Napadené větve po postřiku dobře očistěte. Velký význam má v sadu obecná hygiena. Každý rok je nutno očistit kmeny a hlavní větve od od­umřelé kůry a pečlivě je natírat vápenným mlé­kem. Vápnem bílíme brzy na jaře a bílením chrá­níme strom zároveň před slunečním úžehem.

Lišejníky se tvoří především na starších stro­mech a v přehoustlé výsadbě, případně na za­stíněném stanovišti, kde je minimální osluně­ní a proudění vzduchu. Pěstitelé jsou často přesvědčeni, že lišejník na kůře jejich ovoc­ných stromů má vliv na plodnost, což ale není pravda.

Zdroj: Internet

paw*
Tyjo, ja se starat o stromy dle navodu tak nedelam na podzim nic jineho nez lozim a skrabu kuru :). Radeji zasadim o stromek vice.

Lišejníky na stromech jsou pouze kosmetická vada a ničemu nevadí. Alespoň víte, že máte na zahradě čistý vzduch a zdravé prostředí.

Lišejníky strom totálně zničí. Slabé větve úplně odumírají a usychají, až zajde celý strom. Mě se povedlo zachránit třešni, která měla namále. Očistil jsem ji drátěným kartáčem a na jaře vypadala daleko zdravější. Ty nejslabší větvičky se ale nepodařilo zachránit. Strom však pomalu nasazuje nové větve. Před tím pomalu odumíral.

jezeva

Ano, souhlasím, je to pracné, ale strom jde takto zachránit. Chce to ale lišejníky odstraňovat pravidelně. V mém případě, když je těch stromů 50, je to časově nezvládnutelné :((.

bruk600*
hodnocení

2x

Dobrý den, myslím, že lišejníky, mechy sami o sobě nevadí. Pokud máte opravdu staré stromy - větve a už nemají sílu k růstu, tak pak to může budit dojem, že odumírání staršího dřeva způsobuje mech. Pokud jde o jabloně, tak pro začátek bych nesahal po chemii, ale doporučil bych zmlazující řez. To znamená, že staré větve ořežete a necháte jen silnějí větve. Řezy je nutno ošetřtit štěpařským voskem, nebo alespoň vodou ředitelnou barvou. Strom vyrazí nové výhony "vlky" a z těch zas zapěstujete korunu. Lze to rozložit na několik let, nebo prostě staré stromy odstranit a vysadit nové.

jezeva

Já mám zahradu obklopenou lesem a jak se poslední roky zlepšilo životní prostředí, tak se mi na jabloních, ale i slivoních nebo třešni lišejníky doslova přemnožily. Třebaže pravidelně stromy řežu, kmeny a tlusté větve natírám vápenným mlékem, tak je to boj s větrnými mlýny. Navíc mám na zahradě starší odrůdy a často vysokokmeny. Co jsem vysledoval za několik let ohledně lišejníku? Jestli lišejník neškodí přímo, tak minimálně sekundárně. Usazuje se v místech větvení přírůstků, a podle mě brání disribuci vody do konce větviček. Ty pak v případě sušího počasí snadno zasychají. U tlustších větví lišejníky dělají příznivé prostředí pro uchycení mechů, pak většinou následuje hmyz. Druhý negativní vliv lišeníků vidím v tom, že udržují vlhkost. To není nikde zmíněno, ale vlhké lišejníky na stromech při poklesu teplot způsobují snadnější vymrzání větví, či vznik prasklim ve větvích mrazem. Samozřejmě záleží hodně na odrůdě, jak se to u některé projevuje hodně, u některé prakticky vůbec. Stejné dva stromy různých odrůd vedle sebe, na jednom ani známka po lišejníku, druhý zcela obalený, přitom stejné místo, stejná péče. Postřik kuprikolem se prakticky neprojevil, letos zkusím zelenou skalici.

hodnocení

0x

Dovoluji si oživit téma - tchýně má nejen stromy (starší i mladé), ale hlavně celý trávník pod nimi plný mechu a lišejníků... -plánuji tedy postřik zelenou skalicí. Nerad bych něco přehnal a spálil.

Podle webů a rad vidím na 10litrů vody 100g zelené skalice. Nemám však k dispozici váhu. Když to nějak odhadnu, spálím stromy i trávu?

A pokud mám zelenou skalici cca. 5 let starou - v omniovce - degeneruje nějak? Není to drahý, klidně koupím novou, ale připadne mi to zase zbytečná cesta navíc...

floro*

Spíš než skalici na trávník použijte nehašené vápno. Trávníku to neublíží, mech to spáli. Aplikace je jednoduchá, stačí pěkně posypat do bíla. Mech pak zčerná je nutné ho vyhrabat a trávník doset. Mech totiž rostliny vytěsňuje, bude pak hodně mezerovitý (pokud vůbec tam nějaký bude). Možná to budete muset po měsíci (například) zopakovat. Dobré je také zjistit proč se vám tam mech dělá. To že se jedná o kyselou zem je mýtus, mech klidně bude růst na zásadité půdě. Ale stačí mu na to vhodné podmínky - nízko sečený (vyholovaný) trávník, hlavně chudý na živiny, hodně vlhkosti.

Jinak skalice nijak nedegraduje věkem. Dležité je tam to železo, které je pro mechy a lišejníky toxické. Nicméně skalice snižuje pH, takže je v tomto směru spíš kontraproduktivní.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]