Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak nebo čím vápnit zahradu proti mechu?

Od: fibi® odpovědí: 7 změna:

mám zahradu asi700metrů čtverečních a letos se mě hodně rozmnožil mech. zajímá mě jak se ho nejlépe a zároven nejlevněji zbavit. prý je dobrý vápenný hydrát nebo vápno-až tak tomu zase nerozumím.znám jen vápno do malty... poradí někdo?

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

albatros498022*
hodnocení

2x

Ideální je mletý vápenec.

Mletý vápenec nebo lépe dolomitický vápenec (obsahuje i hořčík). Povápnění však nezaručí, že se mechu zbavíte. Příčin mimo kyselé reakce může být více. Např. řídký porost, časté a nízké sečení, nadměrné utužení, zastínění, nedostatečná výživa, atd.

hodnocení

chtěl jsem něco na zahradu a prodali mě hydrant vápenný CL 90 tak to zítra posypu a na jaře pohnojím.doufám že to nepohnojím

Sypat hydrát do trávníku bych neměl odvahu. Při nejhorším založíte na jaře trávník nový.

hodnocení

1x

Já používám zelenou skalici,nebo přípravky na této bázi a funguje to.

doplněno 20.12.14 21:38:

Tady je odkaz

inpest.cz/...

Jináč skalice zelená - síran železnatý je základní složkou mnoha přípravků proti mechu a je zároveň i hnojivem.

doplněno 20.12.14 22:27:

Použití dolomitu se mi neosvědčilo. Tak ještě výběr z jednoho článku:

Výběr přípravků proti mechu je opravdu široký. Jejich základní složkou bývá síran železnatý s doplňkem síranu amonného, který podporuje regeneraci stébel. Aplikují se zjara na suchý trávník. Vždy dodržujte přesný návod a používejte ochranné pomůcky.

Je to právě i v hnojení a provzdušnění. Spojovat více prvků dohromady.

hodnocení

0x
Mletý vápenec je fajn, ale nečekejte zázraky. Je to jen podpůrný prostředek proti mechu. Odpovím jinak: na zahradě mám metrový svah který chci upravit, ale nemám se k tomu. Při hnojení trávníku (3x ročně) tuto část nehnojim. Za cca 2 roky nehnojeni tam je z 90% jen mech. Snad jste pochopil.
Na jaře za sucha vycesat mech, nahnojit a za půl roku už mech nebude. Tedy pokud tam nějaká tráva po mechu zbyla :)

jabraka*
hodnocení

0x

Mám problém nikoliv až tak s mechem,ale s přemnožením sedum - rozchodníku,rostliny tučnolisté,sukulentní.Začne se v trávníku intenzivně rozrůstat v okamžiku,kdy se půda překyselí a namokří.Použil jsem vápený hydrát v době předjarní,tato rostlina pomalu vymizela.S ní i mechy,které také potřebují vlhké a kyselé půdy.

JABRAKA

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]