Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Růže ze semen

Od: beruska333* odpovědí: 17 změna:

Dobrý den.

Má někdo zkušenost s pěstováním růží ze semen? Semínka jsem dostala, měla by být připravena na výsev. Uvítám jakoukoli radu, zkušenost či názor.

Děkuji :)

17 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Ze semínek pěstovat růže nelze, neboť z nich vyrostou růže plané. Dají se pouze množit vegetativně z oček nebo řízků.

doplněno 11.12.14 12:36:

Pokud Vám někdo sdělí, že Vám ze semínek vyroste šlechtěná růže, nevěřte mu. Pokud jste přesvědčena o svém názoru, vypěstujte si tedy ze semínek rostlinu a až Vám pokvete, písněte sem.

beruska333*
hodnocení

Tak to si nemyslím. Proč by ze semen třeba červené pnoucí růže měla vyrůst růže planá?

U růží to bude stejné jako u pěstování všeho za semen z vlastní produkce. Nevíte kdo je otec a pak vlastnosti a vzhled potomků se mohou hodně lišit od představy, co má vyrůst. Určitě nenaroste stejná růže, z které jsou semena.

doplněno 11.12.14 12:57:

Strejci, které ze stovky volně rostoucích růží říkáte planá a jak si představujete šlechtění nových odrůd?

zahrr

Šlechtění nových odrůd růží probíhá tak,že se vybírají zajímavé a vyjímečné sporty(barevné odlišnosti) a ty se pak dále očkují na podnož jako uznaná odrůda.

zahrr

Protože příroda vše vrací zpět.Je to stejné jak byste si chtěl vypěstovat ze semene jabloň Golden delicius.

jabraka*

Do určité míry má strejc pravdu.Ovšem jen v tom případě,kdy bude oplozena divokou(šípkovou) růží.Pokud semena vzniknou oplozením ušlechtilé růže růží ušlechtilou,uplatňuje se genetika .Jak jinak by šlechtitelé mohli získávat nové varianty růží?

JABRAKA

veramala

Nesouhlasím. I ze semen mohou vyrůst nádherné druhy. A právě tak se objevují nové druhy, které se dál množí očkováním. Ale není pravidlo že ze všech semen vykvete něco nádherného. Sama jsem vysela semena dvanácti druhů růží z Číny. Nyní třetí rok začínají kvést. Některé jsou jednoduché, jako planá, ale barevné, některé budou plné. Ale také se může objevit nějaký unikát. Můj příspěvek podporuje dokument o šlechtění růží v Anglii , kde se šlechtí ze semen, ovšem úspěch výpěstku který by dosáhl světového věhlasu je 1:1000. Musím ale napsat že pokud nemáme ambice být ,,Mičurinem", či pokud nechceme růží 100 a více je rychlejší a jistější si růži koupit.

zahrr
hodnocení

0x

Generativně,tedy semeny,se množí pouze tzv. botanické růže,jako např. Rosa villosa,Rosa rugosa,Rosa canina atd...Dejte si do vyhledávače "Botanické růže" a ty lze množit generativně. Bohužel i zde se můžou vyskytnout kříženci s dost odlišnými znaky oproti matečné rostlině.

Ostatní růže se množí vegetativně,tedy přímo částmi rostlin. Veškeré ušlechtilé růže,t.j. ty co vidíte kvést v zahradách,řezané v květinářstvích,atd... se očkují na podnož.Podnož je šípek.Konkrétně třeba Rosa canina pollmeriana. Ty malinkaté minirůžičky prodávané v kontejnerech se řízkují.

Výsev botanických růží vyžaduje stratifikaci osiva.U šípku se stává,že přeléhá,t.j. osivo vzejde až druhé jaro. Prosím pro všechny: NEVĚŘTE,že lze ze semen vypěstovat ušlechtilé odrůdy růží. Některé z nich jsou dokonce triploidní,takže semena ani nevytváří! To je podvod jako hrom.

zahrr
hodnocení

0x

Jinak jste se ptala na zkušenosti s výsevy růží. Osivo často přeléhá a nebo částečně přeléhá,t.j. něco vzejde hned na jaře a část až další rok.Tam je pak problém to přepíchávat. Semenáčky jsou náchylné na houbové choroby. Pokud děláte výsev nebo stratifikaci do místa kde mají přístuup myši, semínka vylouskají a sežerou.

Taky jsem si říkal že je to blbost ale několikrát jsem v poslední době narazil na čínských e.shopech na nabídku semen růží. Dost bych se divil že by to zrovna ty " moje " oblíbené e.shopy nabízely kdyby to byl úplný fejk. Protože mám ověřeno že mají snahu každou reklamaci zodpovědně řešit a nějakýho 1,5$ za 10semínek by jim určitě za ztrátu dobré reputace nestálo.
zahrr

Schválně jsem se mrknul,kdo mi začne vymlouvat naprosto neoddiskutovatelné fakta jak to má příroda zařízené.Nevím jaká semena nabízí Vaše oblíbené eshopy,ale pokud se jedná o botanické druhy,tak je vše ok.Měla by být ale F1. :) Neumím si představit reklamaci.Co jim budete říkat? Nevzešlo mi to...První květ se objeví nejdříve za tři roky.jestli ne později. Po třech letech budete reklamovat když barva,vzheld květenství nebude odpovídat. :) Nakonec mi to je fuk.Klidně nakupujte totálně předražená semena.Hlavně aby měla ale za ty prachy ještě schopnost klíčit. :)

Tak 1,5 doláče opravdu není suma o které bych prohlásil že je to totálně předražené :) ale i mě jako laika trklo že to asi bude blbost a že bych sí v lepším případě vypěstoval šípek. Můj příspěvek nebyl o tom, že bych vaší pravdu vyvracel ale o tom že se divím tomu že i jinak seriózní zásilkáče ta semena nabízejí.
A kdybyste ještě viděli ty úžasné barevné variety :) Až je člověku líto že to je fejk.
radkapod*

Nejlepší jsou semínka duhové růže...moje matka to po mě chtěla. K narozeninám *smich*.

Tak jsem jí poslala návod z YT jak si to doma vyrobit a nečekat několik let až jí ze semínek pokvete planý šípek *haha*

hujer123*

Kdybys měla zbytečných $10 tak z tohoto odkazu ti je pošlou absolutely free. Pak dej vědět, co z toho vyrostlo! :)

rainbowroseseeds.com/... :)

delis

Vůbec z toho nemám krásný požitek. Je to flekatej bordel. Fuj.

veramala

Já v lonském roce objednala, letos rozsázela, zatím do truhlíků a myslím že příští rok už některé pokvetou. Dohadujete se tady co z toho bude. Já to budu vědět. Dám vědět.

zahradnik*
hodnocení

0x

Vážení pěstitelé růží, věřte zahrr! 25 let jsem pěstoval růže, čajohybridy, polyantky, garrnetky, pnoucí a další. Věřte tomu že ze semen tyto růže nejdou vypěstovat. N e j d o u! Ze semen se množí pouze botanické růže a podnože pro očkování, na tyto se musí očkovat, roubovat nebo lze množit z řízků tzv. pravokořenné růže!

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]