Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
ráda bych se zeptala, zda nemá někdo zkušenost se zakrňováním listů u bramboříku. Mám 4 rostliny, z toho 2 z loňského roku. Problém se však vyskytl pouze u jedné loňské. Obě starší rostliny jsem přes léto letnila na záhonu. Myslím, že jim to prospělo (nepočítám trochu prokousané listy od broučků). Listy nezatáhly, ale nasadily ohromné množství poupat. Problém se vyskytl až po přesazení do květináče. Nejdříve nějaké listy zežloutly oběma rostlinám. Myslela jsem, že to je způsobeno přesazením (u té jedné rostliny asi bylo, zežloutlo jí jen pár listů, nyní žádný problém), avšak ta problémová rostlina již ztratila téměř všechny staré listy a ty nové nedorůstají normálních rozměrů (i s řapíkem cca 7 cm) a i ty malé žloutnou. Napadlo mě, zda rostlina není napadena roztočíky (ale to by byly asi napadeny všechny rostliny nebo alespoň obě loňské) nebo zda se nejedná o nějaké virové onemocnění.
Předem děkuji za odpověď, přeji hezký zbytek dne
PS: Rostliny pěstuji v zasklené lodžii, kde se jim náramně daří - nejsou zde vysoké teploty.
No vidíte, já si dodnes myslela, že brambořík je jednoletka, koupím krásný kvetoucí a po odkvetení vyhodím. Neporadím ale aspoň jsem vám našla tento článek kde se píše, že pěstování bramboříku je kumšt. frau.cz/...
Kdepak, svým původem je to trvalka pocházející ze Středomoří a Asie tuším. Jiné druhy (jejich květy jsou sice hezké, nikoli tak atraktivní, jako u tohoto druhu - alespoň podle mě) se dají dokonce pěstovat celoročně venku na zahrádkách.
Zaléváte do misky? Nemá nějaké potvůrky třeba třásněnky? Možná jenom nemá sílu když tak bujně kvete a listy přijdou na řadu později až po odkvětu.
A nevíte čím? popřípadě jak proti tomu bojovat?
Jak jsem již psala v předešlé reakci, tak jsem žádné breberky neobjevila, ani žádné jejich stopy
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.