Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Substrát pro muškáty

Od: milab® odpovědí: 5 změna:

Zdravím, na podzim jsem si udělala sazenice muškátú, koupila jsem substrát pro muškáty a teď jsem koukala, že je na povrchu něco jako plíseň, na té hlíně, sazenice normálně rostou, mám je znova přesadit, nebo to něčím postříkat? díky za každou radu

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

substrát pro muškáty bývá většinou hodně vyhnojený, nevím jestli je vhodný na přežití nových rotlinek pře zimu, aby nechtěly intenzivně růst. Problém levných bustrátů bývá, že se není propařený a líhnou se z něj mušky, které zaplaví domácnost. Stačí ho dát zapéct do trouby nebo na chvilku do mikrovlnky, aby se zničila vajíčka mušek.

Plíseň se na povrchu udělá i přímo v květináči. Stačí prokypřit a plíseň postupně zmizí.

limetka*
hodnocení

2x

Povrch zeminy zkypřete špejlí a nechejte trochu oschnout - zalévejte mírně, raději méně. Výrobci se snaží většinou, aby hlínu vyrobili co nejlevněji a co nejdráže prodali a na kvalitě je to často znát, taky se mi to stalo a kytky v ní blbě rostly. Nejlépe se mi osvědčil zahradnický substrát od firmy Agro, ten je opravdu kvalitní a hodí se na balkonové i pokojové květiny.

bruk600*
hodnocení

1x

Zdravím, chybou byl ten substrát na muškáty, protože je to jakási směs s vysokým množstvím humusu a možná pravděpodobně i minerálních hnojiv. Vaše sazenice mají nevyvinuté kořeny a tak si z nabízené hostiny nemohou nic dopřát a hodují jen nějaké nechtěné organismy. Tyto organismy pak mohou zahubit i vaše sazenice. Poradil bych vám to zkusit nechat tak jak to je a doufat, že se nějaké řízky ujmou. Máme období maximálního růstového útlumu a rostliny si s dalšími zásahy pravděpodobně neporadí. Nebo můžete zkusit několik řízků vyjmout a dát je do vlhkého písku do teploty cca 25 stupnů, ale tak i tak je to loterie.

hodnocení

1x

Pokuste se nechat muškátky co nejvíce bez vody. Prospěje to zemině a rostlinky odpočnou, pospinkají si.

522xboy*
hodnocení

0x
Ja mam sazenice v obycejne hline ze zahrady a az na jare presazuju. Dulezite je aby sazenice byly v mistnosti kde je max.5 stupnu a zalevat jednou za mesic. A mam zkusenost ze stacii obycejny substrat, nepotrebujete kupovat nejaky drahy a specialni, spis je dulezite v lete hnojeni spec.hnojivem nebo nejlip krystalonem plod a kvet.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]