Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Fíkus a zmijovec

Od: denny276® odpovědí: 10 změna:
Dobrý den, prosím o radu, mám zmijovec pořád na stejném místě, už měl i jeden malý, ale začal nyní žloutnout, nikdy jsem ho nepestovala, tak nevím, zda se třeba nebude na zimu zatahovat? A fíkusek je také pořád na stejném místě, stejná zálivka, ale začal drasticky opadavat... Netuším, co s tím, tak prosím o radu zkušenější pěstitele ;) děkuji.

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jabraka*
hodnocení

3x

Zmijovec má svůj specifický vegetační cyklus.Když vyroste zelený "bramborový" stromek,je ho nutno neustále hodně přihnojovat a zalévat,aby se nakrmila hlíza.Když nať začne žloutnout,tak ukončíme přihnojování a zalévání,až nať odpadne.Je zájem,aby hlíza za rok co nejvíce narostla.Zjara se hlíza zasadí do nové zeminy,nejlépe do kompostu,smíchaného s kravincem,nebo králičím hnojem.-A opět se nechá růst.Po 5 - 7 letech naroste hlíza na 10 - 15 cm a může zjara místo zeleného stromečku začít vyrůstat květ.Je to zážitek pro celou rodinu.

JABRAKA

ben®
hodnocení

2x

Dobrý den, zmijovec přechází do vegetačního klidu, tak uschne, odstřihnete a budete se těšit na jaro, až zase vyroste. A raději jen list, protože pokud vyroste květ, tak ten značně zapáchá po zkaženém mase. Zdravím!

doplněno 27.11.14 20:33:

Já jsem s ním na zimu nedělal nic, resp. když uvadl, tak jsem ho odstřihl a nechal v místnosti (dal jsem ho ze světla) a nezaléval. Jeden kolega říkal, že ta cibule by neměla mít moc velký květník (ale, už nevím proč).

Zmijovec na zimu zatahuje, takže to je v pořádku. Na jaře přesázejte do nového substrátu a oddělte mladé. U ficusu může být příčinou žloutnutí suchý vzduch, průvan, je blízko topení nebo se jej podařilo přelít. Taky znovu obrazí.

hodnocení

Jasně, takže jsem si to myslela správně, že zalejzá každý rok ;) a přestat zalévat, vyjmout cibuli, nekam ho zasadit jinam, nebo nechat v tom samém květináči? Uložit někam do sklepa? Fíkusek je u okna, ale nenastydl, a kytky pěstuju v hodně vody, fíkusek na to byl zvyklý, tak nevím, co mu najednou začalo vadit... Presidlim ho dál od topení a uvidíme, co se bude dít...

stir*
hodnocení

0x

Dobrý večer.

Hlízy do suchého a chladného místa, třeba jako brambory. Na jaře do květináčů aspoň o pět cm. po obvodu širších.

Letos mi popraskaly všechny keramické, dost velké a drahé. Přežil jeden umělý, černý, kterému se nadělaly boule.

Kamarádka jich má tolik, že aby je nemusela vyhodit, zasadila je ke spokojenosti všech do záhonu na jižní stranu.

Chci z nich něco udělat na jídlo. Ještě nevím co.

hodnocení

Dobře, on ho totiž někdo dává do sklepa, jiný ho nechává v pokoji, aby ve skříni nebo pod postelí. Velkých květináčů mám dost, ale jak říkate, jsou drahé - mám také jeden plastový černy, pár keramických a zbytek plastových terakota, ty co nepromrznou. Ano, slyšela jsem že pokud je zmijovcu hodně, tak se dají vysadit i do záhonů. Mam ještě jedno jeho miminko, tak snad přezimuje alespoň jeden... Jídlo? Jako ze zmijovce? *nevi*
stir*

Dobrý den. Ve wikipedii píšou, že ve státech kde vychází slunce, tuto rostlinu pěstují jako užitkovou.

Tak povařím, a když mi bude chutnat, přidám třeba do zeleninového, nebo vlašského salátu.

Pochválím se tím, a nabídnu ať ochutná kdo chce. Žížaly to nebudou, jak prý smažila vybraným návštěvám

znamenitá kuchařinka, zlatíčko Helenka Růžičková.

hodnocení

Zajímavé! O tom jsem neslyšela ;) až to vyzkoušíte, tak prosím dejte vědět ;)

bruk600*
hodnocení

0x

Odpověděla jste si sama. "kytky pěstuju v hodně vody". Zmijovec máí hlízu a přes sezonu chce hodně zalévat, protože vývoj rostlinyje velmi rychlý a náročný na vodu a živiny. Pokud jste však hodně zalévala i v době útlumu, tak hrozí rostlině-hlíze hniloba a úhyn. To platí i pro fikus, ten sice na zimu nezatahuje, ale přebytek vody ho dokáže zahubit. I když přežil v přebytku vody několik let, neznamený, že zrovna nyní to už neunesl.

doplněno 27.11.14 22:00:

Věnuju se tomu už 25 let a odhaduju, že ze úhynem rostlin v bytě stojí v 80% přelití.

hodnocení

Ok, zmijovec ještě zachránim, hliza vypadá hezky. Takže ustrihnout a v květináči schovat. Fíkusek už to asi nedá, ale výhonů má nových a čerstvých dost, tak by možná mohl. Já pěstuji kytky taky kupu let, i moje maminka, je zahradnice, ale zmijovec nikdy nepestovala ;) většina kytek u mě stojí ve vodě a kupodivu to nevydržely jen tyhle dvě :-D tak se pokusím s nima něco vykouzlit.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]