Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zemina na kompost

Od: ferenc* odpovědí: 8 změna:

Dobrý den,

Potřeboval bych doma na zahradě na pár záhoncích vyměnit zeminu za lepší a nevím jestli tu stávající mohu vyhodit na kompost.Pročítal jsem web

kompostuj.cz/...

Ale nenašel jsem zde jednoznačnou odpověd na toto téma.

předem díky za osvětu.F

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ben®
hodnocení

2x

Dobrý den, pokud ta stávající zemina není kontaminovaná např. olejem nebo nějakou chemií, není to hlušina či jíl, tak nevidím důvod, proč by nemohla přijít na kompost. Ale, možná by to šlo udělat tak, že by zemina zůstala na svém místě a do ní by se přidal ten kompost - kompost se snad dělá pro vylepšení zeminy. Zdravím!

doplněno 20.11.14 09:22:

ferenc - to se musí ta zemina s kompostem promíchat a ne jen přihodit nahoru. Ovšem, jestli již nyní není kompost košér, tak je Vám stejně k ničemu nebo ho musíte vyčistit. Patrně máte kompostér na zbytky z kuchyně a tam nepatří nic, co se nerozloží.

ferenc*
hodnocení

On ten kompost neni zcela košer,tak že do zeminy bych ho radši nepřidával.Ale šlo mi o to abych ho tou zeminou zcela jakoby neuzavřel! Přeci jenom se používá.

Každopádně díky za odpověd.

paw*

Dejte na kompost, na jare prehazte, pridejte hnuj a za rok mate super zeminu.

ferenc*
hodnocení

Také díky za info.

jabraka*
hodnocení

1x

Když tvořím kompost,tak do něj dávám rostlinné zbytky.Měl bych je přikrýt zeminou.Po nějaké době(po roce)převrstvit a po dozrání přidávat na záhony při výsadbě.

JABRAKA

hodnocení

0x

Vyhodit tu zeminu na kompost můžete. Jakou vrstu té zeminy ze záhonu chcete odstranit? Tu lepší zeminu budete kupovat? Osobně jsem to dělala jednou na 2 záhonech, podle mne jsem to dělala zbytečně. Stačí na záhonech zarývat hnůj, zelené hnojení a tak zeminu vylepšíte. Na jaře na záhony rozsypete kompostovou zeminu. Záleží, co chcete na záhony sázet. Já např. po vyrytí česneku zaseji zelené hnojení, které se poté zaryje. Pokud nemáte hnůj, můžete použít i granulovaný.

humbucker*
hodnocení

0x

Ahoj. Na kompost, bych to celé nedával. Lepší by bylo, to uložit vedle a v sezoně tím zakrývat biologické materiály ze zahrady, zahrádky a z domácnosti. Je škoda z toho udělat vysokou vrstvu, když to může pomoct k dosažení lepšího složení čerstvého kompostu. Není to odpad, je to výtečný materiál právě pro skladbu kompostu. V minulém Receptáři, mimo jiné radili, sbírat spadané listí rotační sekačkou, která to listí(a i to z ořešáků) rozseká na menší kousky. Říká se tomu listovka. Vůbec, tráva sečená rotačkami je do kompostů nejlepší. Není v ní tolik různých travních semen.

doplněno 01.12.14 20:17:

Ještě jsem zapomněl důležitou informaci. Kompost se musí dostatečně vlhčit. No, spíš namáčet. Musí ty materiály v něm hnít a za sucha je to spíš senáž. Do malého komposteru tak konev vody týdně.

bruk600*

..že jsem si nepatentoval, protože tou sekačkou to listí od sousedů sklízím už asi 10 let *frajer*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]