Nejste přihlášen/a.
Zdravím na orchideji se mě objevila puklice tak mě kolega poradil ať listy s puklici mechanicky očistím hadrikem. Všechny parazity jsem odstranil a po týdnů jsem se zhrozil kolik puklic se na orchidejí opět objevilo.Existuje nějaký způsob jak se tohoto šmejda zbavit?
Dobrý den, na toho šmejda jsem používal přípravky na bázi organofosfátu (Metation, Karate), ale nevím zda se ještě vyskytují v naší obchodní síti, protože jsou hodně jedovaté. Jinak puklic se mi odčas povedlo zbavit pouhým opětovným otřením listů vatou navlhčenou lihem. Jde to pochopitelně jen u rostlin, které mají hladké a nečlenité listy.
I já jsem používala Metation, ale pokaždé se puklice znovu objevily.
Dneska už razím heslo, že rostlinu s puklicemi nemilosrdně vyhodit, i když je třeba sebekrásnější. Ony se totiž ty mrchy časem objeví na všech rostlinách v okolí té napadené. Takže je pořád lepší včas vyhodit jednu, vše kolem dobře umýt, než pak po čase likvidovat všechno zelené v bytě. Jaga.
Právě organofosgáty mají tu vlastnost, že se jed dostane do rostliny a vše co si "cucne" zahyne. Proto puklicím nepomůže ta vosková krusta, ale musí se to však postříkat opakovaně, kvůli novým generacím. Je taky pravdou, že svilušky jsou už proti těmto přípravkům dost odolné, ale ty jsme tu zrovna neřešili.
Na malé škodlivé potvory na fikusu benjamin (malé zašpičatělé listky) dobře zafungovaly tyčinky Substral napíchané do květináčů. Než se to použije na víc květináčích, chce to vyzkoušet na jedné rostlince, jestli jí to neuškodí. Funguje to i proti mšicím na pelargoniích. Co by to udělalo na orchidejích, netuším. Pokud je některá již napadená tak, že hyne, je snad možné ji těmito tyčinkami zkusit zachránit.
Ty malé potvory pod listy a v paždí listů se dají jednu po druhé trpělivé rozmačkat, ale zase se objevují nové a tak ty insekticidní tyčinky jsou dobrý doplněk.
Letos v létě se velká rodina puklic objevila na bonsaji co jsem dostala k vánoců.Najednou jich na té malé bonsaji bylo tak moc ,že jsem ji s těžkým srdcem vyhodila i s miskou.Loni jsem se doufám zbavila puklic na citroníku.Nyní ho kontroluji jestli se na něm neobjeví další.Chudák ten zkusil, stříkala jsem ho směsí oleje ,jaru,lihu a vody.Buď to přežije ,nebo ne.Přežil.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.