Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vzdušné kořeny u orchideje

Od: vaclav1® odpovědí: 9 změna:

Zdravím a prosím o radu co se vzdušnými kořeny jež vyrazily z orchideje Jedná se orchej concorde. Je po odkvětu a z nadzemní části vyrazilo kolmo vzhůru přes deset vzdušných kořenů. Dosahují již vysokosti přes dvacet centimetrů. Je je třeba nějakým pro mě neznámým způsobem nasměrovat " k zemi " a nebo se to srovná samo?

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

miklous*
hodnocení

2x
Zdravím. Sice tuto orchidej také neznám, ale všeobecně: orchidejky mají vzdušné kořeny proto, že mnohé druhy žijí v deštných pralesích přichyceny vysoko na stromech... Proto nikam nesměřovat - hrozí zlomení. M
emilka12*

Kořeny mimo květináč nejsou na závadu.Až ji budeš někdy přesazovat,,není nutné,,tak je dáš do květináče.Já orchidejky nenamáčím,jen zalívám a to až jsou vyschlé :Když jsem je namáčela spousta mě jich uhynulo :)

hodnocení

0x

Ty kořeny tam nemají v podstatě co dělat.Mají být uvnitř rostliny. Čtěte,obzvláště poslední odstavce. Tady.

bruk600*
hodnocení

0x

Jedná se pravděpodobně o orchidej Phalepsis a ty si zadržují zásobní látky a vodu v kořenech. To znamená, že ostříháním kořenů ohrožujete rostlinku na životě. Ještě bych si dovolil přidat jednu radu a to, že většina rostlin bytech uhyne na přílišnou péči - na přemokření a hnilobu. Proto se zálivkou opatrně a pokud možno dešťovou vodou.

doplněno 17.11.14 18:40:

v první rada není pravdivá a raději se jí neřiďte

cesmina*
hodnocení

0x

Jak vypadá orchidej concorde? Slyším o ni poprvé.Jsem moc zvědavá.Neměl by jste prosííím fotku.Díky.Jinak jak píše bruk,tak jsem jednou u phalky ostříhala venkovní kořeny a ona vyrašila spoustu nových a tak už je nestříhám ,ale rosím.

bruk600*

Podle popisu je to nějaký hybridní Phalenopsis. To že vám vyrašilo po ostříhání hodně nových kořenů znamená, že rostlina byla ve skvělé kondici, ale rozhodně nelze stříhání kořenů doporučit.

cesmina*

To jsem tenkrát udělala z neznalosti,jinak je nestříhám.

hodnocení

Děkuji všem za pro mě přínosné informace. Udělal jsem takový průměr odpovědí, zkloubil je dohromady a vzdušné kořeny pomalu směruji dolu, nic nestříhám a posléze je schovám do prostoru mezi květináčem a obalem.

Hlavně proboha nestrihat! Pokud vám tam kořeny fakt vadí, tak namocte orchidej do vlažné vody asi na hodinu, poté opatrně vyjměte, očistěte, špatné kořeny odstraňte, a ty nové opatrně stocte a zasadte znovu, po vytazeni z vlažné vody budou trosku pružné. Když si přečtete odkaz u první rady, tak se tam dozvíte skoro to samé a ještě víc. Jen stačí číst pořádně a zjistíte, že i tam píšou nestrihat ;)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]