Nejste přihlášen/a.
S koupí 1/2 dvou domku na zahradě jsou 1/2metru od hranice sousední zahrady a 5m od domu čtyry asi 12metrové smrky.
Obtěžují sousedy a ohrožují při silných větrech můj dům.Mám je jen skrátit nebo pokácet?-Jak aby jsem nepoškodil oplocení a dům.
Dobrý den, zkrátit už ne - to by vypadalo jako bolavá noha. Musíte si sehnat firmu, která to dělá tak, že jejich pracovník vyleze k vrcholu smrku a bude ho "rozebírat" po částech. Celý strom asi nemá kam padnout. Zdravím!
doplněno 12.11.14 22:35:Povolení ke kácení je snad potřeba, pokud má strom obvod kmene větší jak 80 cm (měřeno ve výšce 130 cm od země).
firma na rizikové kácení je extrémně drahá. Zkuste se zeptat hasičů, u nás kácí i mnohem větší stromy a hodně laciněji než firma rizikového kácení. Povolení nepotřebujete
doplněno 13.11.14 13:41:taky budeme kácet-- jehličnankolem 30 m vysoký, průměr cca 30 cm. Na úřadě mám ověřeno, že není třeba povolení (pouze u průměru kmene nad 80 cm ve výšce 130cm jak uvádí výše poradce ben)
oprava --- vlastně obvod nad 80 cm, nikoli průměr
tady je pěkný článek Opět se mění podm/... od 1. 11. 2014
Třicet metrů vysokej strom a v metru třiceti má menší obvod než 80 cm? Opravdu? Tady mě měco hodně nehraje.
spletl mě hasič, který byl rozměry poměřovat. Obvod je 74 cm ve výšce 130 cm, průměr odhadoval 25 - 30 cm, výšku přesně nevěděli, říkali tak 25 - 30m. Problém je, že nám strom roste velmi rychle nahoru (nemá světlo, je zastíněný), má velmi úzký kmen a ve větru se hodně ohýbá. Proto budeme kácet
doplněno 13.11.14 19:12:tak se nestrefil hlavně, že sedí těch 74 cm v obvodu a nemusím nic vyřizovat. Taky nemám ráda oficiální papírovačky
Smrk je o dost vyšší než dům, úzká tyčka rostlá nahoru zastíněna většími jehličnany
mi vychází průměr cca 23,5 cm při obvodu 74 cm...dost blízko k 25cm
No, průměr si mohl snadno spočítat, když zná obvod. A už těmi 25 centimetry přestřelil...a jestli stejně dobře odhadoval výšku, tak bych to viděl úplně jinak. Bude prostě nižší. Ale to je jedno, pokud je nebezpečí pádu na dům, není o čem diskutovat. Pilu nabrousit a hotovo.
Já porážel dva smrky, taky blízko domu, výška necelých 25 metrů a na pařezu měly obvod skoro 220 cm. Problém byl, že jsem v Krkonošským národním parku a tak mě starosta nic nepovolil, ani nemůže a musel jsem na park. Trvalo to půl roku, dopisy s modrým pruhem chodily jeden za druhým a nakonec povoleno.
Dobrý den "Fonek". Nevím, kde máte koupení dům, ale poradím, jak jsme tuto záležitost vyřešili u nás. 12 metrů vysoký smrk, není žádný problém pro člověka, který dělá s pilou v lese, nebo dělal. Nemáte někde kolem lesy? Určitě ve vesnicích kolem lesa, jsou muži, co dělají v lese na kácení stromů. Nejlepší je zeptat se v obchodě ve vesnici, kdo dělá s pilou a vysvětlit co potřebujete. Většinou muži, co dělali v lese a jsou nyní bez práce, tak v obchodě je znají a poradí. Potřebujete k tomu jen žebřík, a nějaké pevné lano, pilu si pracovník donese svojí. Stromy nejen pokácí, ale i očistí a nařeže na špalky. Z vlastní zkušenosti. Viky
Před 2 lety jsme měli stejný problém a vyřešili jsme to následovně: Povolení od starosty obce, 2 místní hasiči, 4.000,-Kč, a asi 2 hodiny práce. Chlapci přišli, jeden odspodu ořezával větve a pomocí tzv. "stupaček" postupoval nahoru. Pak shora odřezával kmen po cca 2 metrech a pomocí lana strhávali uříznuté kusy na určené místo. Ještě nám dřevo nařezali na špalky a nabídli zlikvidovat ořezané větve. Žádná plošina, stoprocentní spokojenost a rychlé a bezproblémové řešení.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.