Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Můžu ořezat túje, přežijí?

Od: andrisis odpovědí: 11 změna:

Zdravím,

jako každý rok jsem si dala do zimního truhlíku na okně větvičky mahonie, ale tentokrát mi okamžitě zhnědly a je to nehezké.

Přemýšlím, kde sehnat nějaký jehličnan... Na zahradě mám tůje (asi 1,5 metru vysoké), Nepotřebuju chvojí moc - co kdybych sem tam z nějaké ustřihla malou větvičku? Stane se jim něco nebo to nebude vadit?

Díky.

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

vadit to nebude, když "sem tam" něco ufiknete, my dáváme do truhlíků většinou větve jehličnanů (třeba borovice kleč -taky nám na zahradě přerůstá) a mezi to napícháme větvičky ze šípku či hlohu s červenými plody, sice je to lákadlo na ptáky, ale pokud jim dáte někam jinam krmítko, tak si truhlíků moc nevšímají

ben®
hodnocení

2x

Dobrý den, pokud ustřihnete sem tam nějakou větvičku, tak se nic nestane. Já jsem musel uříznout polovinu této rostliny (přesahovala plot) a druhá polovina normálně roste již léta dál.

Ale, lepší by byla větvička ze smrčku nebo třeba jalovce. Zdravím!

doplněno 07.11.14 10:15:

Rozumím - musíte vycházet z možností, které jsou. Nějakou dobu vydrží i vetvičky břečťanu.

doplněno 07.11.14 10:46:

sebod - ale, to si nerozumíme. Já netvrdím, že je to chyba, ale chtěl jsem navrhnout i další rostlinky, které také vydrží. Asi to nebylo hned patrné.

andrisis
hodnocení

Jasně, bylo by to lepší, ale na zahradě tohle nemám... A přijde mi blbý "holit" přírodní park za barákem :) I když jehličnany jsou tam většinou borovice, které mají x metrů a větve až hodně vysoko :)

sebod*

Bene. Dovolím si s Tebou nesouhlasit. Tůje jsou v truhlíku nádherné. A když má někdo možnost sehnat více barevných variací, tak to nemá chybu.

vlazy*
hodnocení

0x

Vůbec se není třeba bát více čí mémě, podle potřeby ostříhat tůje. Těm tůjím to neuškodi a ostříhané větvičky s časem dorostou. Já každým rokem ostříhávám tůje, někdy i dost hodně, když mi někde překážejí nebo zazůstají do plotu a nepozoruji, že by jim to nějak škodilo.

to ano, ale v létě

vlazy*

Já ostříhávám tůje kdykoliv během rohu (nejen v létě), podle toho kdy uznám, že by někde je bylo třeba trochu ostřihat nebo jak mám na to čas a nikdy jsem ještě nepoznal, že by jim to nějak uškodilo.

honzacz*
hodnocení

0x

Tůjím mírné ostříhání nevadí. Mohou se zastřihávat i poměrně razantně. Jen nesmí být zkráceny o víc, jak třetinu, to už by nemusely přežít.

vlazy*

Vím o tůjich (ne moje) které mají větve ořezané asi do poloviny výšky až ke kmenu a i když je to už tak docela dost let, tak není poznat, že by to těm tůjím nějak uškodilo. U starších tůjí i razantnější a rozsáhlejší ostříhání nebo ořezání asi neškodí.

mija*
hodnocení

0x

Jak ustříhnete sem tam nějakou větvičku z thuje vůbec nic se s něma nestane,dělám to běžně každý rok když dělám dušíčkovou výzdobu.

Dělám z tůjí ze zahrady i adventní věnec. Mám ji na aranžování nejraději. Střihat se dají z rozumem celý rok.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]