Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Ochrana jabloně odrůda Ontario před mrazem

Od: rex® odpovědí: 3 změna:

Dobrý den. Dočetl jsem se, že Ontario je náchylné na vymrznutí. Mám 3-letý stromek. Rozhodl jsem se, že kmínek obalím pytlovinou. Je to dobrý nápad? Nebo lze udělat něco jiného. Děkuji

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

dejavu*
hodnocení

3x

I když se uvádí u Ontária citlivost na mráz, tak to není až taková pravda. Už pan Vaněk ve 30. letech psal, jak ho překvapilo, že Ontário bez problémú přežilo kruté mrazy ve 20. letech, kde pomrzlo prý až 80% odrůd.

Je všeobecně známo, že i květy Ontária vykazují nejvyšší odolnost na jarní mrazíky, a dokonce má i nějaké % samoopylování, jako jedna z mála odrůd. Hlavně Ontário nesnáší mokré stanoviště z důvodů citlivosti na rakovinu dřeva.

Pro kmínek bude bohatě stačit, když na něj dáte ochranou krytku z plastu (plnou děrovanou) proti zajícúm. Ona bude kompletně chránit kmínek proti vnějším vlivům a poškození i sekačkou. Seženete např. v OBI.

hodnocení

2x

jednou jsem obalil mladý stromek pytlovinou a na jaře bylo po stromku - asi se pod ní zapařil a celý mrtvý kmen jsem pak musel odříznout, naštěstí dole nad roubem vyrazil jiný výhon, který jsem pak odpěstoval místo toho původního

podle mne vám stromek nevymrzne přes kmen (když tam není míza), ale spíš od kořenů, pokud mrzne na holo a stromek nemá dost závlahy, ale to není ani vymrznutí, ale de facto uschne (u ovocných stromků jsem to ale neviděl)

když chcete mermomocí stromek obalit, tak jedině chvojím, smrčím, nebo balícím papírem, tím také ochráníte stromek proti okusu zajíci a kůru chráníte proti jarnímu působení denní slunce x noční mráz, doma na podzim natíráme kmeny stromků vápnem (a nezabalujeme) - desinfekce proti škůdcům, kteří zalezli pod kůru a taky ochrana proti jarnímu sluníčku a nočním mrazům, aby kůra nepraskala

hodnocení

2x

Měli jsme ontario doma, v podhůří Jeseníků a jablůňka prospívala bez problémů.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]