Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Proč jen kvete a neplodí-kustovnice čín.-Goja

Od: zana* odpovědí: 3 změna:

Dobrý den, prosím o radu čtenáře těchto stránek, kteří mají nějaké zkušennosti s pěstováním -Goji-kustovnice čínské.Je to už 6 let co jsem dostala od známých vypěstovaný malý keříček -Goji-.Původní byl ze zahradnictví Starkl.Od té doby je z keříku velký keř, který sice každý rok kvete, ale ještě nikdy neměl plody.Keř je vysazen v nad. výšce 400m a myslím si, že mu zajišťuji dobré podmínky pro jeho růst.Mám ještě stále čekat, nebo místo něj vysadit něco užitečnějšího?Děkuji za případné rady.-zana-

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x
Zdravím, kustovnice je nenáročná, ale u nás většinou kvete později na jaře a v létě a nestačí pak vytvořit plody. Nevím, jakou přesně máte odrůdu, vyskytují se v největším množství pozdní, ale můžete vysadit ještě jednu rostlinu a to hlavně ranou odrůdu, která pokvete dříve a plody budou mít více času k dozrání. V tradiční čínské medicíně se užívají i listy, tak můžete sklízet v případě nevhodne vybrané odrůdy sbírat pouze ty. Jinak kustovnice plodí zpravidla ve třetím až čtvrtém roce.
Na fóru zahrada.cz byla tomu zázraku od stárkla věnovaná celá dlouhá diskuse. Vypadá to že dovezli špatnou odrůdu, která v našich podmínkách nemá šanci plodit. Jediný úspěch měli lidi, kteří to dole ořezali a z celého keře nechali jeden až tři pruty. ty pak zapletli do pomlázky a teprve metr nad zemí je nechali udělat korunku. Stromek má údajně kvést o měsíc dřív než keř a tím pádem plody stihnou do mrazu dozrát. Kolik je na tom pravdy netuším. Sám jsem potvoru po přečtení diskuse vykopal. Jenže to má tolik kořenů že mi znova vyrazila. Dostala druhou šanci podle výše uvedeného postupu. Letos se snažila vykvést ale opět až v srpnu a plody nikde. Asi dám na rady, vypěstuju nové rostliny ze sušených plodů ( semínka prý ochotně klíči ) a na Stárkla vyrazím s motykou.

limetka*
hodnocení

1x

Stejná zkušenost - vykvetla, ale neplodila. Nikdy.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]