Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

otázkaovocná stěna

Od: chladas9* odpovědí: 1 změna:

Dobrý den. Prosím o radu.

Mám asi 15 let ovocnou jabloňovou stěnu. Ve stěně byly 2 hlavy révy viné. Tuto révu jsem odstranil a místo ní jsem teď zasázel jednu jabloň a jednu broskev, které budou pěstovány též ve stěně na vodících drátech.Výška této stěny je pěstována do výšky asi 2,2m. Mezi stěnou a sousedovým pozemkem je pochůzková pěšina široká 40 - 50cm, což je i vzdálenost mezi porostem ovocné stěny a hranicí sousedního pozemku. Sousedi tvrdí, že podle nového občanského zákoníku nesmím sázet blíž jak 1,5m od hranice.

Vztahuje se Obč. zák. i na takovéto ovocné stěny, kde je zaručeno že větve nemohou zasahovat do sousedního pozemku?

Děkuji předem za odpověď

1 odpověď na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x
§ 1017
(1) Má-li pro to vlastník pozemku rozumný důvod, může požadovat, aby se soused zdržel sázení stromů v těsné blízkosti společné hranice pozemků, a vysadil-li je nebo nechal-li je vzrůst, aby je odstranil. Nestanoví-li jiný právní předpis nebo neplyne-li z místních zvyklostí něco jiného, platí pro stromy dorůstající obvykle výšky přesahující 3 m jako přípustná vzdálenost od společné hranice pozemků 3 m a pro ostatní stromy 1,5 m.
Podle toho by dokonce mohl požadovat odstranění. Ovšem otázka je, zda má pro to soused ROZUMNÝ DŮVOD. Teda např.stínění nad míru obvyklou.. poškozování třeba zdi větvemi, nadměrné padání listí na jeho pozemek.
Tvrdit může, vy můžete oponovat. Naznačte mu, že v budoucnosti může on zase něco potřebovat od Vás.
Vemte flašku, dva pohárky a než ji přes plot dopijete, bude dořešeno.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]