Nejste přihlášen/a.
Dobrý den všem.
Dnes jsem vlezla do sklepa, kde mám asi tři neděle uložené brambory na zimu. A koukám jako puk, protože jsou všechny dost naklíčené a nejsou už tak tvrdé. Ne, že jsou měkké, ale prostě nejsou tvrdé jak jsem zvyklá. Jednu po druhé jsem se všechny klíčků zbavila, ale nezdá se mi to normální. Přece mají vydržet přes zimu a naklíčit až na jaře. Nebo se pletu?
Jenom úvaha: Jak by to vypadalo, kdybyste brambory reklamovala? Koupila jste pozdní brambory na uskladnění a ty, co jste koupila, rozhodně nejsou! Já vím, že se s tím znovu táhat nebudete, ale několik jich do toho obchodu, s hartusem odneste. Kdo ví, co bude.
Babko, právě že já je v supermarketu nekoupila, ani na tržnici ne, píšu to. Přivezla mi je kamarádka přímo od pěstitele až z Turnova. Proto jsem naštvaná. Nikdo to na čele napsáno nemá, že je podvodník. Ale i kdybych je koupila v obchodě, tak bych tam zcela určitě nešla hartusit s několika brambory v hrsti, to bych jim byla akorát pro smích, natolik soudná zase jsem a nebudu ze sebe dělat šaška. Ale díky za radu i tak. S.
Tak o teple to určitě není, protože tam uskladňuji brambory už deset let a nikdy se mi nic podobného nestalo. Spíše bych se klonila k té odpovědi, že to prostě nebyly brambory určené k uskladnění. To mne totiž také napadlo. Jsou to ty červené a s těmi jsem měla vždy ty nejlepší zkušenosti. Jsem hodně naštvaná a je to poslední zkouška, kterou jsem udělala s českými zemědělci. Loni to byl česnek a cibule, česnek vydávaný za Český a stál 220Kč kilo. Cibule vypadala na pohled dobře, ale po jednom měsíci uskladnění, jsem každou druhou vyhodila, byla uvnitř zhnilá. Už mám po krk toho vychvalování českých produktů a prodejců, podle mne to jsou ještě větší podvodníci než ty zvenku. Cibuli zřejmě sklidí i za deště, nasáklou vodou a pak ji ani řádně nedosuší a hned s ní na trh. Jsem z hospodářství, brambory jsme měli ve sklepě až do jara a byly výborné a ostatním ani nemá cenu mluvit. Mléko bylo mléko a vůbec, V tom pitomém Penny je v každém letáku "nakupujte hezky česky", jak to vidím, otevírá se mi kudla v kapse a shválně si jdu koupit něco z dovozu. Jéžiš já mám vztek!
já už tedy několik let žádné zásoby nedělám- dnes kdy koupíte kdykoliv cokoliv , to ani snad není třeba... pak má člověk darmo zlost, když se stane taková věc jakou popisujete
Záleží na kvalitě odrůdy, nikdy bych nekupoval třeba v tržnicích a v podobných zařízeních. Kvalitní brambory koupíte většinou přímo u pěstitele (ale né každý pěstitel je opravdu poctivý.) Reference najete na netu, můžete se poptat u sousedů, kde nakupují a jak jsou spokojení ... Je to tak dnes se vším - kvalita existuje ale někdy dá dost práce ji najít.
honzacz, koupeno u pěstitele! Odrůda konzumní pozdní: Rozára, varný typ B-A. Agrofarma Újezdec 4 Luštěnice. Jak jsem je po jedné probírala, našla jsem tam tento lísteček. A právě že mi je koupila sousedka a koupila i sobě. Až na víkend přijede, tak se jí zeptám, jak to má ona. Ale je docela možné, že si toho zatím ani nevšimla. Já bych na to také nepřišla, kdybych do toho sklepa nelezla kvůli něčemu úplně jinému.
Já už nevěřím ničemu. I kdybych hledala na internetu, tak bych jistotu nemohla mít. A přece si nebudu nechávat posílat brambory bůhví odkud, platit za dopravce a pak tady obírat klíčky stejně. A navíc, já bych brambory podle obrázku určitě nekoupila. Kamarádce jsem věřila Já auto nemám a i kdybych měla, pochybuji, že bych se kvůli pětadvaceti kilům brambor táhla ke všem čertům. Prostě si tuto zkušenost zapíšu za uši a příští rok si budu jednoduše kupovat v obchodě dle potřeby.
brambory kupuji pravidelně ze supermarketu /letos Kaufland, odrúda Erika/na uskladnění / 75 kg/.Kdysi mi taky klíčili krátce poté co se dali do sklepa.Někdo mi poradil, že je mám nechat cca 3 neděle v bedýnkách např. v zahradní budce "vydýchat" a až pak je dát do sklepa natrvalo.Za ten čas je 3x kontroluji po týdnu a případné poškozené nebo hnijící odstraním.Sklep máme dobrý,vetraný a chladný a vydrží mi až do kvetna.
Mate, podobně jsem dopadl i já, páč mne manželka poslala, abych v Kauflandu koupil 5 pytlů brambor. Jelikož jsem měl málo místa, koupil jsem jen 3. Ale hrůza. Již druhý den některé byly mokré, přebral jsem je, ale scvrkly se, začaly klíčit.
Abych šel reklamat, to s mi nechtělo, jen jsem sdělil manželce, " vidíš jak se to vyplatilo to kupovat do zásoby?" A pak již koupíme jen na spotřebu bez skladování.
Suzy jsme na tom stejně.. Bohužel.
Asi jste koupila brambory s krátkou dormancí (tj. doba, kdy brambor je schopen znovu klíčit). Tyto brambory jdou skladovat, ovšem za nízkých teplot (4-5 stupňů). K tomu si připočítejte celkem teplý podzim, takže i ve sklepě je zatím relativně teplo. Už se mi také na bramborách objevují klíčky a to mám svoje brambory, které drží normálně do května. Víte odrůdu?
doplněno 21.10.14 10:44:Rosara není pozdní. Naopak je to velmi raná odrůda. Někteří prodejci sadby píšou, že je vhodná pro uskladnění, jiní zase, že je pro přímý konzum v létě a na podzim. Výsledek vidíte. Velmi rané odrůdy bych si osobně na zimní uskladnění nedával.
Ano, znám. Psala jsem to o trochu výše, ale zopakuji to. Odrůda Rozára, varný typ, B-A. Konzumní pozdní. Mám ráda červené brambory, jsou uvnitř žluté. Je to těžké v dnešní době sehnat dobré brambory. Asi před dvěma roky jsem si na uskladnění žádné nekoupila a pak kupovala v Penny a ty byly strašné. Na povrchu se tvářily normálně a po rozkrojení jsem třeba všechny vyhodila, protože byly uvnitř černé. A abych dávala za kilo brambor v zimě třeba i dvacet korun, a doufala, že budou dobré, tak to nejsem blázen. A to jsem tenkrát opravdu hledala v Jednotě, nebo Albertu a všude stály za starou bačkoru. Proto jsem se zase vrátila k uskladňování.
doplněno 21.10.14 14:20:V tom případě prodejce lhal, protože ten lístek jsem našla přímo v pytli s bramborama. A opravdu je tam napsáno "konzumní pozdní". Ani kamarádce nemohu nijak vyčinit, protože bych také naletěla. Když je přivezla, tak byly krásné. Tvrdé a pěkné...
Na brambory je 12stupnu moc,musíte hodně větrat a držet teplotu co nejnižší.Hodně sklepů se zničilo montáží ustředního topení,nezdá se to ,ale i samotný kotel dá hodně tepla.Koupil jsem starší domek a mám stejný problém.Teplotu si hlídám okolo 4-5 stupnu,reguluji pootevřeným oknem a dveřmi.Mám spolu uskladněné brambory, mrkev,krmnou řepu,jablka, hrušky.Když chodím v zimě přikládat do kotle častěji kontroluji stav uskladněného materiálu a nahnilé a jinak poškozené kusy odstranuji.Chemickou ochranu používám jen zřídka,takže některé kousky to odnesou,ale zase vím co jíme a krmíme.Je to pracnější ale funguje mi to takle už hodně dlouho.Prostě bez práce nejsou koláče.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.