Nejste přihlášen/a.
Zdravm,
právě jsem zhlédl serial o víně. A zaujala mě taková věc.
Proč jsou na vinohradu sázeny jednotlivé stromky tak metr - metr a pul od sebe? Když třeba na pergole se jeden šlahoun může táhnou i čtyři metry na každou stranu?
Proč se to tak sází?
Mám si kolem pergoly taky zasadit více stromků?
Budou větší hrozny, sladší?
na pergole si to můžete vytvarovat, jak chcete. Na vinicích se stříhá, jak již přede mnou uvedli, na výnos a ne na parádu. Stříhat byste měl, protože réva plodí prakticky pouze na zelených výhonech, které vyrůstají z loňských výhonů. Je velice dobré si o tom něco přečíst, případně koupit knihu. Je třeba podotknout, že né každá odrůda se chová stejně, co se týká řezu. Každopádně réva by měla být tam, kde po maximální dobu dne svítí slunce. Nepíšete odkud jste. Jiné je to mimo vinařské oblasti, kde réva hůře dozrává, resp. má méně slunečných dní a nižší teploty a jiné ve vinařských oblastech (již. morava, polabská nížina,). Obecně na jídlo jsou lepší stolní odrůdy s většími hrozny. A obecně mimo vinařské oblasti jsou lepší odrůdy vyšlechtěné pro tento účel. Platí také, že ve vinařských oblastech je vysoký tlak nemocí (plíseň révová - peronospora a padlí - oidium) a i když máte "rezistentní odrůdu" stejně Vám to třeba shnije. U pergol, zdí apod. je jiné mikroklima a na vinici réva více "luftuje". Já osobně mám s tímto špatné zkušenosti a proto osobně musím stříkat několikrát do roka i "rezistenty", zvlášť letos - bydlím v Brně. Jinak by to nemělo smysl vůbec pěstovat. Třeba na Vysočině Vám réva později a hůře vyzraje, ale zase nemoci třeba prakticky nepotkáte.
Obecně bych vybíral ze stolních odrůd, ranných a rezistentních, na webu najdete. Nejlepší je poptat se u Vás v okolí, pokud někomu okolo něco úspěšně roste a plodí.
No já jsem nikdy neviděla na vinici šlahoun dlouhý 4 metry, tam se vždy přísně vinná réva prostříhává tak, aby úroda byla co největší. A řezet vinnou révu je tak umění. Větší a sladší hrozny? Sladší snad jen tím, jakou máte odrůdu, pak to záleží na množství slunka, co svítí na zrající hroznové bobule. Když není moc slunka, tak jsou bobule prostě kyselejší. Na pergole vinnou révu asi moc neprostříháváte, necháte ji pnout a táhnout šlahouny, vinohrad - to je úplně něco jiného.
No právě proto, proč se to tak hodně prostříhává? Když by nechali táhnout šlahouny jak na pergole, jenom by to nepouštěli tak nahoru ušetřili by dost stromků. Musí to mít nějaký důvod.
A ten mě zajímá.
Hlavní důvod proč se víno sází tak daleko je to kulí světlu,které potřebují ke zdárnemu a o něco rychlejšímu vývoji
bobuli.Jestli si to pamatuju ze školy dobře tak víno bohatě plodí pouze z některých šlahounu a ty ještě musí být vyvedeni v určitím uhlu .Sladkost vína určuje především odrůda.dále určití počet slunečních dní
I ta vinná réva na pergole by se měla stříhat, pokud teda chcete mít alespoň nějaké výnosy. Samozřejmě ne tak moc a ne stejným způsobem jako na vinohradu, ale některé šlahouny prostě musí pryč. Záleží na mnoha faktorech, ideálně si přečtěte nějakou knihu o vinařství. Dobře pěstovat vinnou révu, to není úplně triviální záležitost. Dobře vybírejte odrůdu - na pergolu asi ideálně nějaké stolní víno s velkými hrozny, pokud možno rezistent.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.