Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak trhat šípky?

Od: malina81 odpovědí: 17 změna:
Neznate nejakou pomucku nebo figl, cim trhat sipky z keru?

17 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Fígl? Já je trhám v rukavicích.

ronyx*
hodnocení

0x

Zdravím,
nevím jak dnes, ale kdysi za dob mého mládí, když babička chodila na šípky, tak se šípky netrhaly, ale odstřihovaly malými nůžkami.

malina81
hodnocení

Mela jsem na mysli treba nejaky trhacek :). Ze bych prejela vetev a sipky tak rychle sesbirala.

hodnocení

0x
U vás už mrzlo až praštělo?
Já jdu na šípky v klasických pracovních rukavicích. Ale až po prvním mraze.

po mrazu nam vzdycky zmeknou,a jsou na nic.

Po mrazu jsou k okamžité spotřebě lepší, ale pro uchování zcela nevhodné. Viz poradte.cz/...
doplněno 16.09.14 21:26: Asi čtěte něco jineho: Šípky které přešly mrazem nejsou vhodné pro sušení, avšak jsou lepší pro okamžité použití

jenze jak tam pisou,ze jsou dobre na suseni po mrazu,tak je to blbost,pri suseni se zacnou kazit,proto sbiram pred mrazem a co nestihnu necham ptakum na zimu.mimochodem nevite jak je nejlepe namnozit?

sebod*

Clayman má pravdu *palec*. pevné šípky jsou dobré k sušení. Ty které přešel mráz jsou výborné k okamžité spotřebě (do jogurtu apod) nebo na výrobu marmelády

doplněno 16.09.14 21:44:

Jo a ještě se tu někdo ptal na množení šípků. Jestliže to je za účel sběru šípků a jejich dalšího zpracování, tak doporučuji růži svraskalou. Šípky jsou podstatně větší. Množení - odkopky.

Doplním sebod
botanika.wendys.cz/...
google.com/...
doplněno 16.09.14 23:03: Já používám velké nůžky. Stříhám najednou pokud možno aspoň dvojice nebo trojice, jásám u čtveřic. Rychleji to přibývá.
Doma potom ostrým nožem uříznu konec šípku se stopkou a na druhé straně kousek s bubákem. Rychleji to schne.
Do čajníku dávám do studené vody, po pár hodinách vodu převařím. Suché šípky rozmoknou ve studené, krátkým varem jen uvolní to pravé ořechové a ztratí málo vitamínu C.
Jako náhradu za C cmrndnu do hrnku trochu vitamínu R. Dostal jsem zdá se originál jamajský...
Cítíte tu vůni?

jo,voní to az na moravu,tu svraskalou zvazim,mam to do ziveho plotu a pisou vysku 1.5 m coz se mi zda malo a navic se mnozi jak malina a to nevim jestli chci.

hodnocení

0x

Když šípky usuším,jsou tvrdé jako kámen a pak si chci udělat šípkový čaj,tak nevím co s nimi ,aby pustlily šťávu . :)

co tento postup, máte vyzkoušeno?
poradte.cz/...

jarda*

Osobně mi vyhovuje postup: hrst sušených šípků rozmačkat, nasypat do cca 1,5 l simaxové konvice, zaliju vodou a zvolna ohřívám k varu a okamžitě vypnu. Pak nechám schladnout. Během celé doby ohřevu a schlazení je to dobré několikrát promíchat. Nakonce přefiltruji do druhé konvice přes papírové filtry na kávu. Přes cedník ne, ty chloupky jsou svinstvo. Čaj výborný a silný.

hodnocení

0x

My jsme nasbírali šípky,ale nedělalo nám to dobře i muži,,,špatně se nám dýchalo,tak jsme toho nechali.Prej ty chloupky.bylo nám řečeno

samouk*
hodnocení

0x

Já žádný fígl na trhání šípků neznám,ale znám dobrý způsob na zpracování šípků pro vaření čaje.Já se svou ženou natrhám asi 10 kg šípků,které postupně v troubě usuším,potom až jsou tvrdé a suché je na masovém mlecím strojku číslo 10 rozemelu a vše uložím do nadoby s víkem.Potom pro vaření čaje použivám kávovar s papírovým filtrem č.4 do kterého dám dvě polévkové lžíce rozemletých šípků a tak jak vařím kávu na tomto stroji,tak i vařím šípkový čaj a nemá to žádnou chybu,skuste to a uvidíte sami.

rozara*
hodnocení

0x

Pod keř položte velkou plachtu nebo starou záclonu a šípky oklaťte klackem, jako ořechy.

2kedar*
hodnocení

0x

Ke sběru používám svářečskou rukavici. Je skoro po loket.

A vařím je tak, že je nejdříve namočím (na několik hodin) v Simax konvici,

jak už někdo psal a pomalu přivedu k varu. Pak cedím přes plátýnko.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]